Kış olimpiyatları KARSIZ YAĞMURSUZ start alıyor

Kış olimpiyatları KARSIZ YAĞMURSUZ start alıyor
Erzurum'un ev sahipliğinde düzenlenecek 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları yarın başlıyor. Ancak kentte alışılmışın dışında bir hava muhalefeti sözkonusu.

Önceki yıllarda bu zamanlar kar kentin üzerinde hakimiyetini kurarken bu sene sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde seyredince oyunlar için sıkıntı yarattı. Ancak meteoroloji oyunların başlayacağı yarın sabah itibarıyla kentte yoğun kar yağışının başlayacağını belirttiler.

3.20110126195510..jpg

Son yılların en kurak kış mevsiminin hüküm sürdüğü Erzurum’da 25’inci Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları öncesi Palandöken Kayak Merkezi’ne yeterli kar yağmaması oyunların başlamasına saatler kala yetkilileri tedirgin ediyor. Yarışmaların yapılacağı pistlerde kar bulunmaması üzerine kamyonlarla pistlere kar, suni kar sistemleri için tankerlerle su taşındı. Tekman yolundan kamyonlara yüklenen kar, pistlere boşaltıldıktan sonra paletle iş makinalarıyla düzeltildi.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ait depolardan ise tankerlerle su taşındı. Günde ortalama 300 ton su tankerlerle Palandöken’e çıkarıldı ve göletlere boşaltıldı. Göletlerden çekilen su ile de suni kar makineleri 24 saat çalıştırılarak kar yağdırıldı.

GÖRKEMLİ BİR TÖRENLE 19.30'DA AÇILIYOR

''Anadolu'nun zirvesinde buluşalım'' sloganıyla dünyanın dört bir yanından üniversiteli sporcuları davet eden Universiade Erzurum-2011, yarın saat 19.30'da görkemli bir açılış töreniyle başlayacak.

Cemal Gürsel Stadyumu'nda gerçekleştirilecek açılış töreninde sergilenecek gösterinin ana temasını, Anadolu medeniyetleri, Anadolu'nun seçkin kişileri ve Anadolu kültürünün özellikleri oluşturacak. Organizasyonun açılış ve kapanış törenleri için özel inşa edilen stadyumdaki tören, tüm dünyada canlı yayınlanacak.Açılış ve kapanış törenlerinde sahne alacak Anadolu Ateşi dans topluluğu, muhteşem bir görselliği olan ''Doğunun Kapıları'' gösterisiyle izleyenleri büyüleyecek. 650'sini dansçıların oluşturduğu bin 150 sanatçının gösterisi, Türkiye'nin ve Erzurum'un kültürel özelliklerini ön plana çıkarır nitelikte olacak.

1.20110126195422..jpg

4.20110126195534..jpg

Anadolu topraklarında yaşamış medeniyetlerin ve ulusların folklorik kültürleri ve bugünün modern Türkiye'sinin hikayelerinin anlatılacağı gösteride, Anadolu halkının karakterini oluşturan arkadaşlık, dayanışma, hoşgörü ve barışçıllığı da öykülerle anlatılacak.

TÜRK BAYRAĞI'NI OGLAGO, MEŞALEYİ 4 MİLLİ SPORCU TAŞIYACAK

6.20110126195443..jpg

Açılış töreninde, Türk bayrağını kayaklı koşuda mücadele edecek Sabahattin Oglago taşıyacak. Universiade Erzurum-2011 meşalesi ise Dünya Supersport Şampiyonu motosikletçi Kenan Sofuoğlu, 84 kiloda dünya şampiyonu grekoromen stil güreşçi Selçuk Çebi, dünya şampiyonasında sayı kraliçesi unvanını elde eden voleybolcu Neslihan Darnel ve 2008 Pekin Paralimpik Olimpiyatı'nda şampiyon olan bedensel engelli okçu Gizem Girişmen'in elinde olacak.

Törende, sporcu andını milli kayakçı Tuğba Daşdemir, hakem andını ise buz hokeyi uluslararası hakemi Ece Esen okuyacak.

2.20110126195457..jpg

5.20110126195546..jpg

ARTİSTİK PATİNAJA YOĞUN İLGİ

Açılış töreninin biletleri kısa sürede satılırken, müsabakalar arasında en erken tükenen biletler, artistik patinajın oldu. Sporseverler, artistik patinajın ardından en fazla kayakla atlama, snowboard ve buz hokeyine ilgi gösterdi.

MASKOT ''KANKA'', LOGO

Oyunların logosu, 3 bölümden oluşuyor. Üstte, Çifte Minareli Medrese'nin çengel motifiyle stilize edilerek birleştirilen, Universiade organizasyonunun baş harfi olan ''U'' harfi, ortada Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) markasının beş kıtayı temsil eden yıldızları, altta ise organizasyonun adının geçtiği ''logotype'' alanı bulunuyor. Logoya ilham veren Çifte Minareli Medrese, Erzurum'un Selçuklular'dan kalan ve dünyada eğitim veren en eski medreselerden biri olmasının yanı sıra Anadolu'nun ilk üniversitesi sayılmasıyla da dikkati çekiyor.

Oyunların maskotu Kanka, çift başlı kartalı sembolize ediyor. Selçuklu Devleti ve daha eski Türk devletlerinde kullanılan bu figür, güç ve kudret ile doğu ve batı hakimiyetinin göstergesi olarak kabul ediliyor. Maskota verilen isim ''Kanka'' ise dostluk, arkadaşlık ve kardeşlik anlamlarını taşıyor.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK SPOR YATIRIMI

Universiade Erzurum-2011 için yapılan tesisler, yaklaşık 600 milyon liraya mal oldu. Cumhuriyet tarihinin tek bir organizasyon için en büyük spor yatırımı olarak görülen tesisler, 2 bin seyirci kapasiteli buz pateni salonu, 500 seyirci kapasiteli buz pisti ve antrenman salonu, 3 bin seyirci kapasiteli buz hokeyi salonu, 500 seyirci kapasiteli buz hokeyi salonu, 1000 seyirci kapasiteli curling salonu ile Konaklı Kayak Merkezi, Palandöken Kayak Merkezi, Kandilli Kayak Merkezi, Kiremitliktepe Kayakla Atlama Tesisi, Cemal Gürsel Stadyumu ve Oyunlar Köyü'nden meydana geliyor.

Bir sonraki Dünya Üniversiteler Kış Oyunları 2013 yılında Slovenya'nın Maribor kentinde, 27. oyunlar ise 2015'te İspanya'nın Granada kentinde düzenlenecek.

MAYTAP VE ALKOLLÜ İÇECEK YASAK

Spor alanlarında; her türlü silâh, kesici veya delici alet, sis bombası, ses bombası veya maytap gibi patlayıcı, yanıcı, yakıcı maddelerin yasak. Müsabaka düzenini bozabilecek maddeler ile alkollü içecekler ve çevreyi kirletecek nitelikte konfeti ve benzeri cisimlerin satışı ve tesislere sokulması ise yasak.

-27 Ocak- 6 Şubat tarihleri arasında yapılacak 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na katılacak sporcular, oyunlara az bir zaman kala Erzurum’a gelmeye devam ediyor. Bugün hava yoluyla kente gelen Çin, Kazakistan ve Japonya’dan gelen sporcular oyunlar süresince konaklayacakları Oyunlar Köyü’ne yerleşti. Akşam saatlerinde ise Kanada ve İngiltere’den sporcu kafilelerinin gelmesi bekleniyor.

EN ÇOK SPORCU RUSYA'DAN

Oyunlarda, ev sahibi Türkiye'nin yanı sıra Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Belarus, Belçika, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Çin, Tayvan, Moğolistan, Litvanya, Makedonya, Malezya, Meksika, Moldova, Monaco, Karadağ, Nepal, Hollanda, Yeni Zelanda, Kolombiya, Norveç, Hırvatistan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Güney Kore, Danimarka, Rusya, Estonya, San Marino, Finlandiya, Fransa, Slovakya, Almanya, Slovenya, Büyük Britanya, Güney Afrika, Yunanistan, Macaristan, İspanya, İsveç, İran, İsviçre, İrlanda, Suriye, İtalya, Tayland, Japonya, Kazakistan, Ukrayna, Letonya, ABD, Lübnan ve Venezuela madalya mücadelesi verecek.

Oyunlara katılacak en kalabalık milli takım kafilesi, 176'sı sporcu, 81'i yönetici olmak üzere toplam 257 kişiyle Rusya'ya ait. Rusya'yı, 153 sporcu ve 52 yöneticiyle Türkiye takip ediyor. Türkiye, oyunlarda 74 bayan, 79 erkek sporcuyla bütün branşlarda mücadele edecek. Türk Milli Takımı'nda bireysel sporlarda en fazla sporcu 18 ile snowboardda yer alırken, Türkiye'nin kuzey kombinede 1 milli sporcusu bulunuyor. Kayakla atlama ve kuzey kombinede Türk bayan sporcu yarışmayacak.

İŞTE OYUNLARIN PROGRAMI

Erzurum'da yarın başlayacak ve 6 Şubat'a kadar düzenlenecek oyunlarda 57 ülkeden 3 bine yakın sporcu, 11 ayrı branşta madalya mücadelesi verecek. Türkiye, oyunlarda toplam 152 sporcuyla madalya arayacak. Kış oyunlarında sporcular 11 ayrı branşta ter dökecek. Yarışmacılar, alp disiplini, buz hokeyi, kayaklı koşu, curling, kuzey kombine, kayakla atlama, biatlon, kısa mesafe sürat pateni, artistik patinaj, serbest stil kayağı ve snowboard branşlarında ülkelerini temsil edecek.

Erzurum'da, 27 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında organize edilecek oyunlarda yer alan branşlar ana hatlarıyla şöyle:

SNOWBOARD

KISA MESAFE SÜRAT PATENİ: 28, 29 ve 30 Ocak tarihlerinde organize edilecek

KAYAKLA ATLAMA: 28, 29 ve 30 Ocak ile 3 Şubat tarihlerinde yapılacak

SERBEST STİL KAYAĞI: 28 Ocak, 4 ve 5 Şubat tarihlerinde yapılacak.

BUZ HOKEYİ: 27, 28, 29, 30 ve 31 Ocak ile 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 Şubat tarihlerinde yapılacak.

BİATLON: 29 Ocak, 1, 2, 4 ve 5 Şubat tarihlerinde yapılacak.

CURLİNG: 28, 29, 30 ve 31 Ocak ile 1, 2, 3, 4 ve 5 Şubat tarihlerinde yapılacak.

KUZEY KOMBİNE: 28 ve 30 Ocak ile 1 Şubat tarihlerinde yapılacak.

ALP DİSİPLİNİ: 29, 30 ve 31 Ocak ile 1, 3, 4, 5 ve 6 Şubat tarihlerinde yapılacak.

KAYAKLI KOŞU: 28, 29 ve 31 Ocak ile 2, 3 ve 5 Şubat tarihlerinde yapılacak.

ARTİSTİK PATİNAJ: 1, 2, 3, 4 ve 5 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek.

OYUNLARDA YARIŞACAK SPORCULARIMIZ

Alp Disiplini
-------------

Antrenörler: Vlado Makuc, Serhat Aktaş, Gürkan Saatçioğlu, İbrahim Demirci

Erkekler: Emre Şimşek (Atatürk), Cenk Usta (Uludağ), Selim Pasinli (Atatürk), Ersin Beydüz (Atatürk), Levent Taş (Kafkas), İbrahim Yıldırım (Kafkas), Mustafa Yıldız (Kafkas), M.Ömer Taşkesenlioğlu (Atatürk), Muzaffer Kerem Ersoy (İstanbul), Harun Şimşek (Atatürk)

Bayanlar: Tuğba Daşdemir (Abant İzzet Baysal), İrem Önder (İstanbul Bilgi), İstem Tunca (Uludağ), Fatmanur Gül (Hacettepe), Betül Gül (Hacettepe), Zeynep Severge (İstanbul Bilgi)

Biatlon
-------

Antrenörler: Yuriy Ivanov, Haris Korkmaz, Berivan Ayhan, Şefik Yaşar

Erkekler: Orhan Gazi Civil (Gazi), Recep Efe (Gazi), Ekrem Yıldırım (Gazi), Ayhan Arslan (Kafkas), Samet Oğlağo (Niğde), Müjdat Boz(Kafkas), Uğur Akman (Anadolu), Ahmet Üstüntaş (Niğde)

Bayanlar: Nihan Erdiler (Cumhuriyet), Elif Aşkın (100.Yıl), Burcu Yeğin (Kastamonu), Mehtap Baştuğ (Niğde)

Buz Hokeyi
----------

Antrenörler: Tarık Göçmen, Mehmet Baklaya, Aykut Sunar

Erkekler: Eray Atalı (Kaleci/Kocaeli), Erol Kahraman(Kaleci/Doğu Akdeniz), Sefa Berat Aktepe (Defans/Polis Akademisi), Doğa Selçuk (Defans/Kocaeli), Gökhun Öztürk (Defans/Kocaeli), Gürkan Çetinkaya (Defans/Kocaeli), Savaş Can, Burak Aktürk (Defans/Kocaeli), Kerem Tuna İslam (Defans/Koç), Orhan Coşkun (Defans/Polis Akademisi), Kemal Burkay Altuntaş (Forvet/Ankara), Mevlüt Kumcu (Forvet/Polis Akademisi), Alper Solak (Forvet/Ankara), Batın Kösemen (Forvet/Kocaeli), Tuğcan Ayyıldız (Forvet/Kocaeli), Egemen Taşboğa (Forvet/Gazi), Emrah Özmen (Forvet/Anadolu), Emre Elevli (Forvet/Saint Paul), İbrahim Kaan Özgencil (Forvet/ODTÜ), Fevzi Ufuk Güçlü (Forvet/Kocaeli), Serkan Gümüş (Forvet/Pacific Hill), Cüneyt Baykan (Forvet/Pacific Hill University), Yusuf Halil (Forvet/Pacific Hill), Fikri Atalı (Yedek kaleci/Kocaeli)

Antrenörler: Keith Mcadams, Kaan Budak

Bayanlar: Berfu Merve Bolulu (Kaleci/İstanbul Bilgi), Mine Güngör (Kaleci/American Public), Başak Biçer (Forvet/ODTÜ), Çağla Baktiroğlu (Forvet/University Of Windsor), Çağla Sevgili (Forvet/Kocaeli), Didem Aydoğdu (Forvet/Kocaeli), Dilara Elysse Özen(Forvet/Bucks C.C.C), Elif Bayrak(Defans/Bilkent), Feriha Ceren Alkan (Defans/ODTÜ), Gamze Elif Ulaş (Forvet/AÖF), Huriye Yeliz Yüksel (Forvet/AÖF), Mefharet Veziroğlu (Forvet/Hacettepe), Nilay Günay (Forvet/Bilkent), Özlem Öz (Forvet/ODTÜ), Özlem Yerebakan (Defans/Ankara), Refika Yılmaz (Defans/Hacettepe), Sinem Doğu (Defans/Hacettepe), Sinem Yalçındağ (Defans/Aksaray), Teksin Öztekin (Forvet/Bilkent), Tuba Dokur (Forvet/Hereke M.Y.O), Tuba İlgin (Forvet/AÖF), Zeynep Özen Pervan (Defans/American Public)

Curling
--------------

Antrenörler: Brian Gray, Fatih Ağduman

Erkekler: Oğuzhan Dikmen (Atatürk), Çağrı Bayraktar (Anadolu), Oğuz Zengin (Atatürk), Yusuf Ziya Bayraktutan (Atatürk), Haluk Adanır (Atatürk)

Bayanlar: Öznur Polat (Atatürk), Elif Kızılkaya (Atatürk), Burcu Pehlivan (Kocaeli), Şeyda Zengin (Atatürk), Ayşe Gözütok (Atatürk)

Kayakla Atlama
--------------

Antrenörler: Vasja Bajc, Ales Selak

Erkekler: Faik Yüksel (Lise öğrencisi), Samet Karta (Lise öğrencisi)

Kayaklı Koşu
------------

Antrenörler: Torald Rein, Süleyman Yıldırım, Fikret Ören, Mülkinaz Bıyık

Erkekler: Sabahattin Oğlago (Atatürk), Burhan Oğlago (Ağrı İbrahim Çeçen), Ömer Yusufoğlu (Atatürk), Erkan Orhan (Atatürk),  Süleyman Ateş (Kafkas)

Bayanlar: Rojbin Ören (Atatürk), Büşra Güneş (Gazi)

Kuzey Kombine
--------------

Antrenör: Bine Norcic

Erkekler: Mustafa Öztaşyonar (Lise öğrencisi)

Snowboard
----------

Antrenörler: Thomas Bernik, Ömer Karslı, Savaş Kop, Cem Tekyaygil

Erkekler: Mehmet Ali Ünal (Sabancı), Can Polatkan (Bilgi), Umut Öğücü (Bilgi), Berkcan Önem (Bilgi), Olgun Yalçın (Haliç), Meriç Dumlu (İstanbul Aydın), Naim Onur Özkul (Anadolu), Batıkan Yılmaz (İstanbul Aydın), Cihat Altınkök (Uludağ)

Bayanlar: Elif Ece Limon (İstanbul), Zeynep Taviloğlu (Boğaziçi), Gamze Demirci (Okan), Yasemin Bilgen (İstanbul), Sevda Sayar (Anadolu), Melis Firuzan Bağatır (Anadolu), Nesligül Kocakıran (İstanbul Bilgi), İdil Pınar Halefoğlu (Galatasaray), Deniz Altınok (Marmara)

Serbest Stil Kayak
-------------------

Erkekler: Mustafa Gedik (Kafkas), Kaan Oral (Atatürk), Barkın Beceren (İstanbul Bilgi), Yakup Önal (Atatürk)

Bayanlar: Zeynep Severge (İstanbul Bilgi)

Artistik Paten
--------------
Figür Pateni

Antrenörler: Rana Belkıs, Cenk Ertaul, Jessica Wilhelmsson, AmilAkbulut

Erkekler: Kutay Eryoldaş (Hacettepe), Ali Demirboğa (Kocaeli), Engin Ali Artan (Dokuz Eylül)

Bayanlar: Renk Kemaloğlu (Bilgi), Beril Bektaş (Anadolu)

-Buz Dansı-

Antrenörler: Natalia Dubova, Oleg Voyko

Erkekler: Alper Uçar (Anadolu)

Bayanlar: Alisa Agafonova (Kharkov)

-Senkronize Paten-

Antrenörler: Cenap Mengü Tunçay, Sinem Kara, Reyhan Erbil Nikbay

Erkekler: Atılım Aker (Atılım), Batuhan Ceren (Gazi), Umut Sayın (Hacettepe), Burak Pasinli (Ankara)

Bayanlar: Ecem Savun (Bilkent), Ayşenur Erin (Doğuş), Filiz Fidan (Ankara), Eda Bal (Gazi), Ayça Soygüt (Anadolu), Damla Turhanoğlu (Namık Kemal), Ayşe Özüm Akar (Hacettepe), Ceren Geniş (Ankara), Betül Çelik (Anadolu), Ece Ongül (Anadolu), Ekin Doğanay (Ufuk), Ezgi Uzuncan (Bilkent), Başak Çetinkaya (Hacettepe), Simge Ceylan (Kocaeli), Pelin Aydemir (Kocaeli), İdil Totay Ayhan (İstanbul)

Sürat Pateni
-------------
Antrenörler: Wang Xuemei, Cemre Çavdar

Erkekler: Selim Tanrıkulu, Mükerrem Top ve Önder Aslan (Atatürk), Özgür Yeşilöz (Hacettepe)

Bayanlar: Zeynep Erkılıç, Ela Kara ve Leyla Yılmaz (Atatürk), Duygu Kan (Kastamonu), Gamze Altıntaş (Kocaeli), Sezen Saraç (Kocaeli).