Anadolu Isuzu’nun Otonom Elektrikli Otobüsü, Sürüş Testlerini Başarıyla Geçti

Anadolu Isuzu’nun Otonom Elektrikli Otobüsü, Sürüş Testlerini Başarıyla Geçti
Türkiye'nin ticari araç markası Anadolu Isuzu'nun, otonom sürüş teknolojileri geliştirme ve araçlarına entegre etme hedefi ile sürdürdüğü çalışmalar yeni bir aşamaya ulaştı.

Türkiye'nin ticari araç markası Anadolu Isuzu'nun, otonom sürüş teknolojileri geliştirme ve araçlarına entegre etme hedefi ile sürdürdüğü çalışmalar yeni bir aşamaya ulaştı. Açık kaynak teknolojilerle geliştirilen çözümler, Anadolu Isuzu'nun ürettiği yeni nesil midibüs ve otobüsleri tamamen otonom sürüşe hazır hale getiriyor.

Türkiye'nin ticari araç markası Anadolu Isuzu otomotiv endüstrisini etkileyen en yeni trend ve teknolojilere öncülük eder nitelikteki Ar-Ge çalışmalarını emin adımlarla sürdürüyor. Otonom sürüş teknolojileri alanındaki çalışmalarını sürdüren Anadolu Isuzu, ekosistemle iş birliğine verdiği önem doğrultusunda Leo Drive girişimi ile Ar-Ge alanındaki ortaklığına devam ediyor. Proje kapsamında Anadolu Isuzu Ar-Ge ekibi, otonom sürüş teknolojileri özelinde ölçeklenebilir ve güvenilir yazılım, donanım ve algoritma çözümleri geliştiren bir girişim olan Leo Drive uzmanları ile işbirliği yapıyor.

Anadolu Isuzu, Leo Drive ile yaptığı işbirliği kapsamında, 8 metrelik tam elektrikli otobüsü Novociti Volt'u bir sürücüsüz araç platformuna dönüştürdü. Proje kapsamında birçok ileri teknolojili LiDAR kameralar, sensörler, özel işlemci ve kontrolörler ve bağlantılı sürüş sistemleri ile donatılan NovoCiti Volt test aracı yolculu ve yolcusuz birçok farklı senaryoda test edildi.

Gerçekleştirilen test sürüşlerinde elde edilen veriler, geliştirilen otonom sürüş çözümünün en iyi hale getirilmesi için kullanıldı. 3. seviye otonom araç olarak kabul edilen NovoCiti Volt otonom test aracı, farklı trafik koşullarında yol üzerindeki işaretlere ve trafik ışıklarına uygun olarak, karşıdan karşıya geçen yayalarla ya da hareket halinde veya durmakta olan araçlarla uyumlu, güvenli bir sürüş yeteneği sergiledi. Proje, herkes için otonom sürüş teknolojisi sağlamayı hedefleyen ve bunun için açık kaynak tabanlı çözümleri destekleyen kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Autoware Foundation iş birliği ile yürütülüyor.

2015 yılında kurulan ve faaliyetlerini YTÜ Yıldız Teknopark bünyesinde sürdüren Leo Drive girişimi, kısa süre önce Japonya merkezli otonom araç teknoloji şirketi Tier IV'ten yatırım aldı. Leo Drive'a yatırım yapan Japonya merkezli TIER IV şirketi de, güvenli otonom sürüş sistemleri geliştirmek amacıyla açık kaynak olarak geliştirdiği dijital ikiz çözümü tabanlı otonom sürüş simülatörünü (Scene Simulator for Autoware - AWSIM) bu projede etkin biçimde kullandı. Otonom sürüş ekosisteminin en büyük açık kaynak topluluğu tarafından desteklenen Autoware projesi 20'den fazla ülkede 500'den fazla şirket tarafından kullanılıyor. Autoware, 2017 yılından bu yana Japonya'da kamuya açık yollarda sürücüsüz araçlar için lisans almış durumda. Anadolu Isuzu ve Leo Drive'ın başarıyla uyguladığı Autoware tabanlı otonom sürüş çözümünün test ve geliştirme aşamalarındaki tüm yüksek tanımlı haritalar, veri kümeleri, dijital ikiz simülasyon kayıtları ve sistem mimarileri açık kaynak olarak bu alandaki geliştiriciler ekosistemi ile paylaşılacak.

Kaynak:IHA

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.