Ayar: Yaş çayda budamanın isteğe bağlı yapılması için bakanlığa teklif sunacağız
Yaş çay bahçelerinin gençleştirilmesi kapsamında 1/10 oranında çay bahçelerinin budama projesi 2022 yılında tamamlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasındaki yazışmaların ardından yaş çayda budamanın 2022 yılından itibaren 1/7 oranında yapılması ve 7 yıl daha devam etmesi kararı alındı. Alınan bu karar zaman içinde çayda rekoltenin de düşmesine neden olduğundan üreticilerin tepkisini çekmeye başlarken çay üreticileri budamanın ya geçici olarak ya tamamen kaldırılmasını ya da budama yapmayanın budama ücretini almayıp ÇAYKUR’a çay satışının sağlanmasını talep etti. Üreticilerin bu talepleri AK Parti İl Başkanı Hikmet Ayar tarafından cevaplandırıldı. İl Başkanı Ayar, Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan’ı ziyaretinde konu üzerinde çalıştıklarını ve isteğe bağlı budamanın yapılabilmesi için bakanlığa teklif sunacaklarını kaydetti.
AK Parti İl Başkanı Hikmet Ayar, Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan’ı ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerini iletti. Rize Ziraat Odasının çalışmaları hakkında İl Başkanı Ayar’a bilgi veren Ziraat Odası Başkanı Arslan, Rize Ziraat Odası Olarak Fatih Mahallesinde mülkiyeti odaya ait olan 15 dönümlük bir arazi üzerinde görev ve sorumluluk alanını genişletme imkânı bulduklarını kaydederek, “Bu kapsamda böylesine büyük bir arazide neler yapabiliriz konusunda istişarelerde bulunarak kısa zamanda 260 bin fideyi yaptığımız sera sisteminde yetiştirerek 1,5 TL karşılığında vatandaşlarımıza dağıtma imkânı bulduk. Bu sayede milletimizden gelen karşılıkla Odamızın gücünü sahada görmüş olduk.” dedi.
Arslan, şunları kaydetti: “Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından Fatih Mahallesinde bulunan sera ve proje alanında yapılması planlanan ‘Serada Çelikleme Yöntemiyle Klon Çay Fidanı Yetiştirme Projesi) çalışmaları sahada işlev gören mühendislerimiz tarafından bütün hızıyla devam ediyor. Bu konuda hiçte küçümsenmeyecek bir titizlikle 150 Bin klon fidan yetiştirme imkanı bulduk. Öte yandan, yine projesi odamıza ait olan Çay Tohumu yağı fabrikası kurarak kozmetik alanında kullanılmak üzere çalışmalarımız ve araştırmalarımız uzman ekiplerimiz tarafından devam ediyor. Rize Ziraat Odası olarak, yaptığımız girişimler sayesinde ve Genel Merkezimizin izniyle yan bir şirket kurma imkanı bulduk. Bu konuda üreticilerimizin bütün isteklerine cevap vermek için ilk adım olarak çay motorunu piyasa fiyatlarının oldukça altında vatandaşlarımızla buluşturduk.”
ÇAYKUR’un bu bölgenin en değerli kuruluşu olduğunu dile getiren Ziraat Odası Başkanı Arslan, “ÇAYKUR politikasını değiştirmek zorundadır. Yeniden revize olması gerekiyor. Kontenjanlı günleri arar olduk. Fabrikalarda bulunan ekipmanlar Süleyman Demirel’den kalmış. Eğer bizler ÇAYKUR’un kalitesinden bahsedeceksek bu tarlada başlar fabrikada biter. Sonuç olarak bir şeyler değişecekse buna hep birlikte destek olmalıyız. Yoksa bir adım öteye gidemeyiz. Oda olarak Mayıs ayının ilk 10 gününde toplayacağımız çayları Odamız logosu ve ismi altında tam değerinde satacağız. Çünkü bizim çayımız Dünyanın en değerli çayıdır.” diye konuştu.
Çiftçilerinin ihya kapsamına alınması, yaş çay destek kredisinin verilmesi, alan bazlı destek için ‘ÇKS Çiftçi kayıt sistemi mazot, gübre ve toprak analizi desteklerinden yararlanmak için ÇAYKUR Ruhsatlarının Bakanlık tarafından kabul edilmesi konularında Başkan Ayar’dan destek isteyen Arslan, “Rize hepimizin bu gemi batarsa içinde bizlerde olacağız. Sizlerden destek bekliyoruz. Bundan sonraki süreçlerde düşüncelerimizin birleşmesi gerekiyor. Bu doğrultuda Rize Ziraat Odası olarak elimizden ne geliyorsa ÇAYKUR için yapmak zorundayız. ÇAYKUR’un modernize edilmesi, gelecek nesillere aktarılması için kendini daha güzel anlatması için bazı adımları atması gerekmektedir. Alım yerlerinde nöbetçi alım yerleri olması gerekiyor. Bu konularda daha objektif kararlar alınması gerektiğini düşünüyorum’’ şeklinde konuştu.
AK Parti İl Başkanı Hikmet Ayar ise buradaki açıklamasında “Rize Ziraat Odasında bir değişimin olduğunu görmemek imkânsız. Hırsınızı ve çabanızı görmezden gelemeyiz. Ziraat Odasının faaliyet alanına baktığınız zaman geniş bir yelpaze önünüze çıkıyor. Bu yelpazenin içerisinde 204 bin üretici ve yaklaşık bir milyon kişiyi yakından ilgilendiriyor. Bu kapsamda bahsetmiş olduğunuz çalışmaları ve yöresel bazlı sorunları mutlaka yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum.” Dedi.
İl Başkanı Ayar, ’’Budama konusu sizler için nasıl önem arz ediyorsa bizler için de önemli. Bu konuda isteğe bağlı olarak budama yapılması için Bakanlığa bir çalışma sunacağız. Çünkü denetimleri sağlıklı yapmazsanız ve yenileme denetimlerini hassas bir şekilde yapmazsanız budama işleminin bir anlamı kalmıyor. O yüzden yapacağımız budama işlemiyle beraber çaylık alanlarının yenilenmesi gerekiyor” diye konuştu.
Ayar, “Rize için elimizden ne geliyorsa yapmak zorundayız. Bizim paydaşlar arasında bir ve beraberliği sağlamamız gerekiyor. Bu ilişkiye önem vermemiz gerekiyor. Biz bunun adına neden paydaş diyoruz. Çünkü Rize Ziraat Odası bir paydaştır. Rize Ticaret Odası bir paydaştır. Rize Ticaret Borsası bir paydaştır diğer STK temsilcilikleri Rize için bir paydaştır. Hatta diğer muhalefet partilerini bu paydaşların içine katmak isterim onlarla konuşarak sahada Rize için neler yapabiliriz anlamında fikirlerimizi ortaya koymamız gerekiyor. Genel olarak bakıldığı zaman akıp giden hayatın içerisinde neden konuşamayalım, neden güzel şeyler için, Rize için önemli adımları birlikte atmayalım.” ’ifadelerini kullandı.
Ziyaretin sonunda Başkan Arslan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek AK Parti İl Başkanı Hikmet Ayar ve beraberindeki heyettekilere teşekkür etti.
Kaynak:Zeynep TAYLAN