Bakan Kacır: “Türk Milletini Yeniden 60-80 Yıl Önce Düştüğü Tuzağa Düşürmeye Çalışanlara İzin Vermeyin”

Bakan Kacır: “Türk Milletini Yeniden 60-80 Yıl Önce Düştüğü Tuzağa Düşürmeye Çalışanlara İzin Vermeyin”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, gençlerle buluştuğu Samsun'da Türkiye'nin teknoloji gelişimini hafife alanların kurduğu tuzağa dikkat çekerek, "Sakın bu işleri hafife almaya kalkanlara, Türk milletini yeniden 60 yıl 80 yıl önce...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, gençlerle buluştuğu Samsun'da Türkiye'nin teknoloji gelişimini hafife alanların kurduğu tuzağa dikkat çekerek, "Sakın bu işleri hafife almaya kalkanlara, Türk milletini yeniden 60 yıl 80 yıl önce düştüğü tuzağa düşürmeye çalışanlara izin vermeyin" dedi.

Bakan Mehmet Fatih Kacır, Samsun programları kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Mehmet Yalçın Taşmektepligil Spor Salonu'nda gençlerle buluştu. Burada Türkiye'nin milli teknoloji hamlesinin detaylarını aktaran Bakan Mehmet Fatih Kacır, 80 yıl önce Türkiye'nin düştüğü tuzağı anlatarak uyarılarda bulundu. Bakan Kacır, ayrıca gençlerden milli teknoloji hamlesine desteğin devam edeceği sözünü de aldı.

"Türkiye, gençler sayesinde savunma sanayinde kritik teknolojileri dünyaya ihraç edebilen bir ülke olmuştur"

Savunma sanayi alanında Türkiye'nin kritik teknolojileri, kritik platformları kendi imkanları ile geliştirebilen, üretebilen, rekabetçi bir şekilde dünyaya ihraç edebilen bir ülke konumuna geldiğine değinen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Savunma sanayinde, havacılıkta dünyanın en iyisi işlere imza atarak Türk gençleri, başka milletlerin çocuklarından hiçbir geri kalır yanı olmadığını herkese gösterdi. Türkiye bugün savunma sanayinde tüm kritik teknolojileri, kritik platformları kendi imkanları ile geliştirebilen, üretebilen, rekabetçi bir şekilde dünyaya ihraç edebilen bir ülke olmuşsa bu Türk gençliğinin sayesindedir. Biz çok şanslıyız. Nüfusumuz başka ülkelerle mukayese ettiğimizde çok daha genç, dinamik. Ortanca yaşımız 33, Avrupa'da ise 43. Almanya gibi bazı ülkelerin ortanca yaşı 47-48. Onlardan 15 yaş daha genciz. Bu çok değerli. Çünkü tüm dünyayı değiştiren yenilikçi teknolojiler, gençlerin kurduğu teknolojik gelişim sayesinde ortaya çıkıyor. Gençlerin kurduğu teknoloji takımları, hayatın her alanını dönüştüren teknolojilere imza atıyor. Biz bu anlayışla Türk gençlerinin milli teknoloji hamlesi yolculuğunda tüm engelleri kaldırıyoruz" diye konuştu.

"Marshall yardımları geldi, uçak fabrikası kapatıldı"

Batılı ülkelerin Türkiye'ye geçmişte yaptığı yatırımlarla teknolojik gelişimini engellediğine dikkat çeken Bakan Mehmet Fatih Kacır, "Bizden 83 yıl önce Etimeskut'ta 1941'de bir uçak fabrikası kuruldu. Türk Hava Kurumu Uçak Fabrikası. 9 yıl bu fabrika üretim yaptı. 1949'da burası 950 kişinin çalıştığı bir uçak fabrikasıydı. Bu fabrika kapatıldı. Çünkü 1948'de Türkiye'ye "kalkınma yardımları" adıyla Marshall yardımları gelmeye başladı. Batı ülkeleri 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye gibi ülkelere kalkınma yardımları yapmaya başladı, sözüm ona. Elbette hiçbir yardım karşılıksız olmayacaktı. 1948'de yardımları yapanlar dediler ki, "Biz sana kalkınma yardımları yapıyoruz, sen sakın bu yardımlarla riskli işlerle meşgul olma, sakın bu kısıtlı kaynakları uçak üremek gibi altından kalkamayacağın işlerle heba etme, bizim sana verdiğimiz yardımlarla, sana söylediğimiz işleri gösterdiğimiz istikamette yapacaksın" dediler. 1949'da Ankara'da 950 kişinin çalıştığı uçak fabrikası kapatıldı. Vecihi Hürkuş TBMM tarafından İstiklal Savaşı'ndaki kahramanlıkları nedeniyle 3 kez takdirname almış birisidir. İtibar sahibi ve güvenilir birisi. Vecihi Bey de 1940'larda bu topraklarda uçak yapmak istedi. Uçak yaptı ama yaptığı uçakların uçmasına izin verilmedi. Neden? Dediler ki "uçakların sertifikası yok'. Sertifika almak istedi. Bu sefer de "uçakları için sertifika düzenleyecek müessese yok" dediler. İşte Türk milletinin 20. yüzyıl boyunca havacılık alanında hatta geniş alanda düşünürsek Devrim otomobilleri gibi sanayi alanında attığı tüm adımlar maalesef kesintiye, akamete uğradı" şeklinde konuştu.

"Türk milletini yeniden 60-80 yıl önce düştüğü tuzağa düşürmeye çalışanlara izin vermeyin"

Geçmişte yapılan tuzaklar hakkında gençleri uyaran Bakan Kacır, "Savunma sanayinde bugün 80 bin Türk genci, mühendisi, teknisyeni çalışıyor. Uzay alanında da benzer bir ekosistemi hep birlikte inşa edeceğiz. Kendi uydularımızı kendi teknolojimizle uzaya çıkarmanın yollarını arıyoruz, projelerini geliştiriyoruz. Roketsan ile DeltaV ile uzaya erişebilen teknolojileri kendi imkanlarımızla geliştirmeyi başardık. İnşallah uydularımızı da kendi imkanlarımızla uzaya eriştireceğiz. Her proje bize yeni bir tecrübe, birikim getiriyor. Alper Gezeravcı 18 gün boyunca uzayda Türk bilim insanları tarafından hazırlanan 13 deneyi başarı ile icra etti. Bu Türk bilim dünyası açısından yeni bir sayfanın açılması demektir. Bizim bilim insanlarımızın yürüttükleri araştırmalarda, projelerde dünyada en ileri işlerle yarışabilir hale geldi demektir. Bilim insanlarımızın, araştırmacılarımızın önünde hiçbir engelin kalmamış olması demektir. Bu misyonun esas maksadı, gayesi, amacı Türk gençlerine, 21 yaşın altındaki 27 milyon evladımıza kazandırdığı ilham ve özgüvendir. Tüm gayemiz, bu milletin evlatlarının başka milletlerin çocuklarına ait olduğu gerekçesiyle artık hiçbir hayali kurmaktan vazgeçmemeleridir. Gençlerin hayalleri, tıpkı Alper Gezeravcı gibi ufkun ötesine geçsin istiyoruz. Biz söz veriyoruz ki gençlerin her daim yanında olacağız. Yeter ki siz bu milli teknoloji hamlesine sımsıkı sarılmaya devam edin. Sakın bu yolculukta sizin özgüveninizi kırmaya kalkanlara izin vermeyin. Sakın bu işleri hafife almaya kalkanlara, Türk milletini yeniden 60 yıl 80 yıl önce düştüğü tuzağa düşürmeye çalışanlara izin vermeyin. Gençlerin inancı, coşkusu devam etiği müddetçe yolunuzdaki engelleri kaldırmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Programda konuşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise üniversite olarak bilime ve teknolojiye önem verdiklerine değinerek şunları söyledi:

"Kuruluşunun 49. yılını kutlayan OMÜ, girişimci ve yenilikçi bir ruhla, bilim, teknik ve metedolojideki değişimleri dikkate alarak, politika üretmekte; kendini yenileyerek uluslararası üniversite olma yolunda emin adımlarla yürümektedir. OMÜ, Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler arasındaki yerini de 11 basamak yükselterek 35. sırada yer almış, URAP sıralamasında 26, Webometric te 21, etkili üniversiteler sıralamasında 18; patentleme ve patentlerini ticarileştirmede üniversiteler arasında ilk 10 içerisinde yer almıştır. AR-GE kültürü oluşturmayı hedefleyen OMÜ, lisans düzeyindeki araştırmaları desteklemeyi önemsemiş, sonuç olarak TÜBİKAT lisans desteklerinde 2022 yılında 114 proje ile iki kez 5., 2023/2 dönemde 176 projeyle üniversiteler arasında 9. sırada yerini almıştır. Uluslararası bir üniversite olma iddiasına sahip olan OMÜ, 116 ülkeden yaklaşık 6 bin öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. OMÜ, Green metricte 2021 yılında 519. sırada yer alırken; 2023 yılında 364. sıraya yükselmiş; Times higer Educatin'da da etki sıralamasında en iyiler arasında yer almıştır. 2023 yılını dijital dönüşüm yılı olarak tanımlayan OMÜ, hizmetlerini dijital ortama taşımıştır. Jop Social ismiyle marketlerde yerini alan bir mobil uygulama geliştirmiş, tamamen yerli olan bu uygulama ile uzmanlıklara erişimi kolaylaştırmış, staj ve iş bulma imkanlarını ilgililere sunma gayreti içerisine girmiştir."

Programa ayrıca Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Cumhur İttifakı AK Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Halit Doğan, öğrenciler ve davetliler katıldı. Bakan Kacır'ın konuşmasının ardından Alper Gezeravcı, gençlerle söyleşi gerçekleştirdi.

Bakan Kacır: “Türk Milletini Yeniden 60-80 Yıl Önce Düştüğü Tuzağa Düşürmeye Çalışanlara İzin Vermeyin”

Kaynak:IHA

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.