Başakşehir Living Lab’in Kaşif Çocukları ‘Mini Maker Faire’de Buluşlarını Sergiledi
İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampüsü'nde gerçekleştirilen "Mini Maker Faire İstanbul", Başakşehir Living Lab öğrencilerinin buluşlarına ev sahipliği yaptı. Yaşları 7-24 arasında değişen çocukların ve gençlerin Başakşehir Başakşehir Living Lab'de geliştirdikleri çizgi izleyen araç, led küp, dijital saat ve 4 lego robot, Mini Maker Faire İstanbul etkinliğinin en çok dikkati çeken buluşları arasında yer aldı.
Başakşehir Belediyesi dünya çapında bilgi ve iletişim teknolojileriyle ilişkili ürün ve hizmetlerin geliştirildiği, gerçek ortamda denendiği ve görücüye çıktığı Türkiye'nin ilk Living Lab'ini (Yaşam Laboratuvarı) kurarak gençlerin fikirlerini hayata geçirmelerine imkân sağlıyor. Bu laboratuarlar da çocuklar ve gençler yeni buluşların teknoloji dünyasına kazandırılmasına katkı sağlıyor. Bu kapsamda 7-24 yaş aralığındaki çocukların Başakşehir Living Lab'de hayata geçirdiği buluşlar "Mini Maker Faire İstanbul"da görücüye çıktı. Dikkat çekici buluşların ve ilginç makinelerin sergilendiği programlar, gösteriler ve çalıştaylarla zenginleşen etkinlikte, Başakşehir Living Lab'de üretilen buluşlar ziyaretçilerin dikkatini çekti. Başakşehir Belediyesi'nin destekleriyle hayata geçirilen, çizgi izleyen araç, led küp, dijital saat ve legolardan yapılan 4 robot etkinlikte beğeni toplayan ilginç buluşlardan oldu.
3 BOYUTLU YAZICI İLE OBJE
Living Lab'deki 3 boyutlu yazıcı ile çocuklar çeşitli objeler bastı. Ayrıca Başakşehir Living Lab'in içerisinde bir girişim olarak yer alan İstanbul Design Factory de (İDF) 4 farklı proje ile fuara renk kattı. "Kinetik Örtü" ismini verdikleri proje ile dikkatleri içen İDF, ziyaretçilerin kalp ritimlerini alarak ritimlerle örtüyü hareketlendirdi. Nabız sensörü ile dokuların hareketlerini alabilen ve hareketlere tepki verebilen bu örtü, fuarda adeta heyecan yarattı. Öğrencilerin kendi oluşturduğu merdiven düzeneğinden çıkan robot, topaç fırlatan robot, vinç ve parfüm yayını robot da yine dikkat çeken buluşlar arasında yer aldı.
İSTEĞE GÖRE PROGRAMLAMA İMKANI
Etkinlikte sergilenen 64 ayrı led ile rengarenk bir deneyim sunan küpler kişinin isteğine göre programlanabiliyor. Programlama sayesinde ev sahibi evde yokken hırsızlara karşı önlem alıp belirlenen saatlerde aktif oluyor. Ayrıca gece lambası ve ev aksesuarı olarak kullanılabilecek led küpler renkleriyle eve enerji getirerek görsel bir şölen sağlıyor.
ÇOCUKLARIN AKILLI KAHRAMANI ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT
Yine Başakşehir Belediyesi'nin Türkiye'de ilk kez hayata geçirdiği Living Lab Yaşam Labaratuvarı'nda geliştirilen Çizgi İzleyen Robot da miniklerin dikkatini çekmeyi başaran buluşlardan. Programlanabilir elektronik kart olan Arduino ile üretilen robot, beyne yani Arduino'ya ilettiği yön sinyalleriyle kontrol sağlıyor ve karar mekanizmasını uygulayarak motorların kontrolüyle araca gaz veriyor. Motorlarını kontrol edebilme yeteneğine sahip bu robot, gerektiğinde son gaz gidip gerektiğinde hızını kesebiliyor.
İki gün boyunca teknoloji meraklıları ile buluşan etkinlikte dronlar, elektronik ve mekanik cihazların yanı sıra birbirinden ilginç daha pek çok proje ziyaretçilerle buluştu. Çocuklarla birlikte eğlenceli ve öğretici bir hafta sonu geçirmek isteyen ailelerin de katıldığı etkinlik; Sanat, Mekatronik, Atölye, Eğitim ve Promaker bölümleriyle keyifli anlar yaşattı.
Kaynak:IHA