Bekaroğlu: Rize OSB 2. Etapta Kamu Yararı Yok, Maliyet Hesabı Var!

Bekaroğlu: Rize OSB 2. Etapta Kamu Yararı Yok, Maliyet Hesabı Var!
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize'nin Kalkandere ilçesinde yer alan Rize Organize Sanayi Bölgesi'nin 2. etabı için proje değişikliğine gidilmesini kamulaştırma ve altyapı maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı olduğunu savundu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Kalkandere ilçesindeki Rize Organize Sanayi Bölgesinin (OSB) 2. Etabı için proje değişikliğine gidilerek 1. sınıf tarım arazilerinin kamulaştırılmasının nedenini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a sordu.

Konuyu TBMM gündemine taşıyan Bekaroğlu, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'na göre alternatif daha uygun yer varken verimli tarım arazilerinin başka amaçla kullanılamayacağını belirterek, Kalkandere İlçesi Aksu Mahallesinde yapımı planlanan Organize Sanayi Bölgesi 2. Etabı için kamulaştırma ve altyapı maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı bundan vazgeçildiği ve 2. Etabın toplam alanı 240.728,17 m2 olan 96 adet taşınmazın yer aldığı Hüseyinhoca Köyüne kaydırıldığını vurguladı.

Yörede kamulaştırılmak istenen arazilerin hak sahiplerinden çok sayıda şikayet aldığını belirten Bekaroğlu, "Aksu Mahallesindeki arsa niteliğindeki taşınmazların daha yüksek kamulaştırma bedellerine sahip olması ve altyapı maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle İdarenin proje değişikliğine giderek, maliyetlerini düşürmek için 2. Etabı Hüseyinhoca Köyüne kaydırdığı iddia edilmektedir." dedi.

PROJE DEĞİŞİKLİĞİNDE KAMU YARARI YOK, AMAÇ MALİYETİ DÜŞÜRMEK

Hüseyinhoca Köyündeki arazilerin tamamının eğimsiz, son derece verimli 1. Sınıf tarım arazisi olup, bu arazilerde çay tarımı yapıldığını ifade eden Bekaroğlu, "Proje değişikliğinin kamu yararından değil, idarenin maliyet hesabından kaynaklandığı ifade edilmekte, bunda kamunun herhangi bir yararı olmadığı, aksine zarar gördüğü belirtilmektedir." diye konuştu.

Anayasa’nın 44 ve 45. maddeleri ile “toprağın, tarım arazilerinin korunması ve işletilmesi için gerekli tedbirleri almakla görevlendirilen” devlete, “Tarım arazileri ile çayır ve meraların amaç dışı kullanılmasını ve tahribini önlemek, tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun olarak bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak maksadıyla, tarım ve hayvancılıkla uğraşanların işletme araç ve gereçlerinin ve diğer girdilerinin sağlanmasını kolaylaştırmak” ödevlerinin de yüklendiğini anlatan Bekaroğlu, "Doğu Karadeniz Bölgesinde sınırlı miktarda olan düşük eğimli ve verimli 1. Sınıf tarım arazilerinin başka amaçla kullanılması çeşitli kanun hükümleri ile de yasaklanmıştır." ifadesinde bulundu.

ALTERNATİF VAR, TARIM ARAZİLERİ KAMULAŞTIRILAMAZ

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 13. maddesinde “Alternatif alan bulunmaması halinde ve Kurul’un uygun görmesi şartıyla; d) Bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış plan ve yatırımlar, … için bu arazilerin amaç dışı kullanım taleplerine, toprak koruma projelerine uyulması kaydı ile Bakanlık tarafından izin verilebilir. Bakanlık bu yetkisini valiliklere devredebilir. Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazileri dışında kalan tarım arazileri; toprak koruma projelerine uyulması kaydı ile valilikler tarafından tarım dışı kullanımlara tahsis edilebilir.” hükmü yer aldığını kaydeden Bekaroğlu, "Bu yasal düzenlemelere göre; mutlak tarım arazisi olarak korunması gereken Hüseyinhoca Köyündeki arazilerin tarımsal amaç dışı kullanıma tahsis edilmesi için idareye yetki verilmiş olsa da bu yetki, “alternatif başka bir alan olmaması” koşulu ile sınırlandırılmış ve Toprak Koruma Kurulu’nun uygun görmesine bağlanmıştır. Rize Organize Sanayi Bölgesinin 2. Etabı için alternatifsizlik söz konusu değildir. Burada idarenin kıraç ve tarıma daha az elverişli olan araziyi kullanmak yerine, kamulaştırma ve altyapı maliyetlerini düşürmek için düz ve verimli mutlak tarım arazilerine yöneldiği izlenimi doğmaktadır." ifadelerini kullanarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'tan şu sorularına yanıt istedi:

1- Rize OSB 2. Etabı için Aksu Mahallesindeki araziden niçin vazgeçilmiştir? Bunun nedeni, iddia edildiği gibi kamulaştırma ve altyapı maliyetinin yüksek olması mıdır?

2- Anayasa’nın ve yasaların korunmasını emredici hükümlerine istinaden başka amaçla kullanılması yasaklanmış olan Hüseyinhoca Köyündeki tarım arazilerinin kamulaştırılması kararını gözden geçirip, ilgili meslek örgütleri ile üniversitelerden temsilcilerden oluşan uzman bir heyete araştırma yaptırıp yeniden inceleme yapacak mısınız?

3- Bu araştırma sonucunda kamulaştırma kararının yanlış olduğunun ortaya çıkması durumunda bu kararı iptal edecek misiniz?

4- Tarım arazilerinin başka amaçla kullanılması için alternatif başka alan bulunmaması koşulu sağlanmadığı halde tarım arazileri nasıl kamulaştırılabilmiştir?

5- Rize OSB’nin 2. Etabı için daha az verimli başka alanları değerlendirecek misiniz?

6- Gıda kıtlığı olan dünyada tarım arazilerinin önemi giderek artarken, ülkemizdeki verimli tarım arazilerinin başka amaçla kullanılmasını uygun görüyor musunuz?