BİK Genel Müdürü Duran, Rize’de Yerel Medya Temsilcileriyle Bir Araya Geldi
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran, beraberinde İnsan Kaynakları Müdürü Engin Öztürk ve Trabzon Şube Müdürü Ali Nuhoğlu ile birlikte, sektörün sorun ve çözüm önerilerini değerlendirmek üzere Rize’deki yerel medya temsilcileriyle Ramada Plaza Otel’de bir araya geldi.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Trabzon Şube Müdürü Nuhoğlu, Rize’nin 1 Ekim 2020 tarihi itibariyle görev alanına bağlandığını ve bu tarihten önce çalışmalara yoğun bir şekilde başlayarak istişarelerde bulunduklarını ve koordineli bir şekilde çalışmalarını yürüttüklerini kaydetti.
Nuhoğlu, kentteki yerel gazeteler hakkındaki bilgilendirmesinin ardından Basın İlan Kurumu olarak kamu kurumlarıyla yaptıkları istişareler ve görüşmeler sonucunda kentte ilan gelirlerinde ciddi anlamda artış sağladıklarını ve yerel gazetelere ilan desteğinin arttığını kaydederek, aynı şekilde çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüklerini belirtti ve toplantının hayırlı olması temennisinde bulundu.
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran, yerel gazetelerin bu işin membası olduğundan yerel basını çok önemsediğini ve gazetecilik kültürünün yaşatılması anlamında yerel basına dönük çalışmalarını ve desteklerini artırdıklarını ifade ederek, yerel basının da internet sayfalarını geliştirmesi ve içerik bakımından güncelleştirmesi gerektiğini kaydetti.
Göreve başladıklarında Basın İlan Kurumunun 41 ilde hizmet verdiğini kaydeden BİK Genel Müdürü Duran, yaptıkları çalışmalarla bir yıl içerisinde 81 ilde de hizmet vermeye başladıklarını ifade ederek, “Neden bunu yaptık? Birincisi bir yeknesaklık olması lazım. Bütün gazeteler madem aynı şartlara, aynı gelire hitap ediyor, aynı kaynaktan besleniyorlar o zaman şartları da birbirine yakın ve uyumlu olmalı. Coğrafi konumu, gelir konumu gibi birtakım etkenler var ama biz büyük ölçüde birbirine yakın kalitede ve şartlarda olsun istedik. Bir diğeri eğer bu kurum devam edecekse kendi kurumsal yapısını da tamamlaması gerekir. Şayet kurum kendi kurumsal yapısını tamamlamazsa, geleceğe dönük bir perspektifi, bir vizyonu olmazsa gazetelere de paydaşlarına da bir şey katamaz. Madem 1960 yılında kanun kurulurken tüm gazeteleri kapsıyordu bizde bunu tamamlayalım ve tüm ülkedeki yapılanmamızı ortaya koyalım istedik. Hamdolsun kısa sürede bunu başardık.” dedi.
Genel Müdür Duran, gazetelerin özellikle dijital bir fırtınanın yaşandığı bu dönemde çağa ayak uydurmalarını sağlayabilmek amacıyla eğitim çalışması yaptıklarını ve gazetelerden artık bir internet medyası gerçeği olduğundan internet sayfalarının geliştirilmesini, güncelleştirilmesini, içeriklerinin artırılmasını, bir iki eleman tahsis edilerek editoryal altyapı oluşturularak 18 saat canlı kalmasını talep ettiklerini kaydederek, bu konuda süreci iyi yönetenler olduğu gibi yönetemeyenlerin de olduğunu ve burada bir pazar payı varsa bu pazar payında ciddi ortaklarının da olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı.
Gazeteyi kağıdından okumayı seven bir insan olduğunu kaydeden Duran, gazetelerin internet sitelerinin bulundukları şehirlerde en fazla ilgi gören, en fazla içerik üreten internet siteleri olmasını istediklerini ifade ederek, gözlemde bulundukları illerde en çok satan, en çok tirajı olan gazetenin aynı zamanda en çok okunan internet sitesine sahip olmadığını ve birçok vilayette maalesef gazetelerin internet sayfalarına gereken önemi vermediğini kaydetti.
İstişare toplantılarının 33.’sünü Rize’de düzenlediklerini belirten Duran, toplantıda ayrıca, yerel medya temsilcilerinin talep ve önerilerini dinleyip sorularını cevaplandırdı.