Bilim İnsanları, Mimaride Çağdaş Yaklaşımları Konuştu
Bu yıl 6'ncısı gerçekleştirilen Uluslararası Mimarlık ve Şehircilikte Çağdaş Yaklaşımlar Konferansı, Alanya Üniversitesi ev sahipliğinde, hibrit (çevrimiçi-yüzyüze) modeliyle gerçekleştirildi.
Alanya Üniversitesi tarafından düzenlenen konferansta, Mimarlık ve Kent Planlamasında Çağdaş Meseleler konusu da masaya yatırıldı. Mimarlık alanının önde gelen bilim insanları, mimarlık ve kent planlamasındaki en son gelişmeleri ve metodolojileri tartıştı.
"Kent planlamasına önemli katkı"
Konferans, Yerel Düzenleme Komitesi Başkanı Doç. Dr. Hourakhsh A. Nia'nın açılış konuşmasıyla başladı. Dr. Nia yaptığı konuşmasında; mimarlık alanındaki manifestoları, metodolojileri ve ilerlemeleri paylaşmak için bir platform sağlamayı hedeflediklerini, mimarlık ve kent planlamasının geleceği hakkında daha derin bir anlayışın gelişmesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirtti. Dr. Nia, şu ifadeleri kullandı: "ICCAUA2023, küresel bir bildiri çağrısıyla 60 ülkeden büyük bir yanıt alarak 416 makale sunumunu gerçekleştirdi. Titiz bir değerlendirme ve kayıt sürecinin ardından, 45 farklı ülkeden 288 yüksek kaliteli makale konferans bildirilerinin yayınlanması için kabul edildi. Bu istatistikler, konferansın, mimarlık ve kentbiliminde çağdaş konuları tartışmak için küresel bir platform sağlama hedefini başarıyla gerçekleştirdiğini gösteriyor. Konferans, 45 ülkeden 532 yüksek iktibas yapılan bilim insanını bir araya getirdi ve katılımcılar arasında araştırma bulgularının paylaşılmasını sağladı. Konferans boyunca kentselleşme ve sürdürülebilir kentsel gelişme, Covid Sonrası Şehir Planlaması, Enerji ve İklim Tasarımı, Sürdürülebilirlik ve Kentsel Tasarım, Tasarım Felsefesi ve Eğitimi, Mimarlık ve Teknoloji, Habitat Çalışmaları ve Miras, Kültürel Peyzajlar gibi çeşitli konular ele alındı. Konferansın teknik programı zengin ve çeşitliydi ve 5 ana konuşma ile 288 teknik makaleye yer verdi. Bu sunumlar, 3 çevrimiçi oturum ve 3 yüz yüze oturum olmak üzere paralel olarak düzenlendi ve iki gün boyunca etkileyici tartışmalara ve fikir alışverişine imkan sağladı."
"Bilim insanlarından zihin açıcı yaklaşımlar"
Alanya Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nia, yaptığı konuşmasında tüm katılımcılara teşekkür etti. Makalelerin titiz bir şekilde gözden geçirildiğini söyleyen Dr. Nia; Alanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Güner'e, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol R. Sayın ve Mimarlık Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Elif Gizem Yetkin'e teşekkürlerini sundu. Dr. Nia ayrıca konferans eş başkanları Prof. Dr. José Manuel Pagés Madrigal ve Dr. Rokhsaneh Rahbarianyaz'a ve Journal of Contemporary Urban Affairs'a katkılarından dolayı teşekkür etti. Konferans, Eindhoven Teknoloji Üniversitesi ve HAN Üniversitesi'nden Prof. Dr. Masi Mohammadi; Bahreyn Üniversitesi'nden Prof. Dr. Islam El Ghonaimy; Altınbaş Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aykut Karaman; City University Sürdürülebilirlik Çalışmaları Merkezi'nden Prof. Dr. Muhammad Zahid; IUAV Üniversitesi, Venedik, İtalya ve Delft Teknoloji Üniversitesi'nden Dr. Paolo De Martino; Vanvitelli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Arch. Lorenzo Capobianco ve "Ordine Architetti Pianificatori Paesaggisti Conservatori di Napoli e Provincia" dan Antonio Coppola gibi tanınmış konuşmacılara ev sahipliği yaptı. Konferansta yapılan zihin açıcı konuşmalar, dinleyicilerde derin fikril keşifler uyandırdı.
"Büyük bir başarı elde edildi"
Alanya Üniversitesi'nin ev sahipliğinde çevrimiçi olarak düzenlenen Mimarlık ve Kent Planlamasında Çağdaş Meseleler 6. Uluslararası Konferansında büyük bir başarıya imza atıldı. Bilgi alışverişine dayalı küresel bir platform sağlama ve mimarlık ve kent planlaması alanının gelişimine katkıda bulunma hedefleri başarıyla gerçekleştirildi.
Uluslararası Mimarlık ve Şehircilikte Çağdaş Yaklaşımlar Konferansı'nda, katılımcılar için canlı bir akademik ve kültürel bir atmosfer de sağlanmış oldu.
Kaynak:IHA