Bilişimcilere hangi kelime yasak?

Bilişimcilere hangi kelime yasak?
Dünyanın önde gelen bilişim fuarlarından Hannover Cebit dün sona erdi. Fuara katılan Türk firmaların temsilcileri, bilançolarını ve geleceğe ilişkin beklentilerini Deutsche Welle'ye değerlendirdiler.

Cebit Hannover Fuarı'na geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türk yazılım firmalarından katılımlar oldu. Bilgi teknolojileri güvenliği alanında üst düzey danışmanlık hizmeti sunan, İstanbul merkezli Göktürk Bilgi Teknolojileri Şirketinin kurucusu Cenk Ceylan, faaliyet gösterdikleri alanın öneminin her geçen yıl arttığına dikkat çekiyor.
“Bu konuda da Almanya"nın başı dertte. Daha önce sanayi casusluğu vakalarıyla çok büyük ekonomik kayıplar yaşadı. Özellikle Çin, Hindistan, Japonya kökenli firmaların onların know-how"larını çalmaları nedeniyle 20 milyar Euro kayıpları var geçen yıldan. Bu bizim için dikkat çekici bir şey. Almanya pazarına girmek istiyoruz. Ofis açacağız Frankfurt"ta da. Dolayısıyla Avrupa Birliği"ni ciddiye alıyor, bu konuda rekabet edebilecek gücümüz var, know-how olarak.”

Cebit Hannover fuarının dünyanın en büyük bilişim fuarı olması nedeniyle önemli bir platform özelliği taşıdığını kaydeden Cenk Ceylan, şöyle devam ediyor:

“Burada bulunmak, kendinizi tanıtmak için en önemli fırsat. Evet kriz var, bütçelerimizi ona göre küçülttük. Daha büyük yatırımlardan daha aşağıya çektik yatırım planlarımızı, ama bu pazarlarda var olabilmek için buraya gelmek gerekiyor. Çok önemli temaslarda bulunduk. Bizim için Alman iş mevzuatını öğrenmek, Frankfurt"taki yatırım imkanlarını öğrenmek anlamında doyurucu bilgiler elde ettik.”
Uzun vadeli strateji
Ankara merkezli Lapris, yine güvenlik alanında hizmet veren bir şirket. Lapris İş Geliştirme Müdürü Çağlar Eser, kriz kelimesini şirkette yasakladıklarını belirtiyor. Eser, uzun vadeli bir strateji izlediklerini söylüyor:
“Kriz kelimesini kendi şirketimizde yasaklamış bir firmayız. Daha önceki krizlerde de aynı tavrı belirlemiştik. Kriz konuşmuyoruz, işimize bakıyoruz. Güvenlik ürünü bu zaten, bir ihtiyaç bizim ürünümüz. Biz yolumuza devam edeceğiz, başarıyla çalışarak sonuca ulaşacağımıza inanıyoruz.“

Çağlar Eser, sözlerine şöyle devam ediyor: “Beklediğimizden de yoğun bir performans içerisindeyiz. Heyecanlı, genç bir ekibiz, yaş ortalamamız 26-27 gibi. Bu heyecanı hiçbir zaman da kaybetmeyeceğiz. Krize rağmen gayet iyi bir müşteri kitlesi var. Bazı pazarlarda krizin fazla da esamesi okunmuyor açıkçası. Özellikle Ortadoğu pazarlarında… Onlar krizi konuşmuyor, ABD"den oraya yansımıyor. O taraflarda da çok güçlü olacağımıza inanıyoruz.”

Lapris İş Geliştirme Müdürü Çağlar Eser, pazarlama stratejilerine şu sözlerle açıklık getiriyor: “1,2,3 seneden evvel bir pazarı elde edemeyeceğimizi biliyoruz. Bununla ilgili altyapı kurma çalışmalarına önem veriyoruz. Öyle hemen satış gerçekleşmesi hedefiyle gelmiyoruz fuarlara. Bir zemin kurmak, Pazar araştırması sürecinin bir parçası olarak görüyoruz fuarları… Zaten Batı Avrupalılar bu çalışma mantığında insanlar, kurumlar. Onlarla bu diyalogu, bu zeminde yürüttüğünüz zaman sonuç alabileceğinizi hemen görebiliyorsunuz. Almanya"dan partnerlik ilişkilerine başladık, arkasını da getireceğiz ama aceleci olmayacağız.”

Kesintisiz güç sistemlerine ağırlık

Kesintisiz güç sistemleri, bu yıl Cebit Hannover"de 21 firmayla temsil edilen Türkiye"nin ağırlıklı branşlarından biri oldu.Bu alanda faaliyet gösteren Makelsan"ın genel koordinatörü Hasan Soylu, fuar süresince yaptıkları görüşmelerin çok olumlu geçtiğini söylüyor:

“Dört gün zarfında yaptığımız görüşmeler çok tatminkar oldu. Gelecekteki stratejilerimiz açısından aldığımız bu geri dönüş bilgileri, pazarın konumu, müşteri beklentileri, rakiplerimizin konumu hakkında edindiğimiz bilgiler ve özellikle potansiyel müşteri adaylarıyla yaptığımız sıcak görüşmeler bizim moral motivasyonumuz şu an çok yüksek düzeyde. Tecrübemize dayanarak söyleyebilirim ki, bunlar çok kısa zamanda finansal olarak da bize birtakım getiriler olarak geri dönecek. Uzun vadede bunun devam etmesini umud ediyoruz.

İstanbul Ümraniye"de üretim yapan Tunçmatik AŞ"nin genel müdür yardımcısı Hülya Tenlik Doğançay, Hannover Cebit"te geliştirilen iş ilişkilerine önem verdiklerini ifade ediyor. Doğançay, “Şirket olarak 2009 yılını zaten ihracat atılımı olarak planlamıştık. Onun için plan ve program dahilinde davrandık” diyor.

"Profesyonel ziyaretçi sayısı düştü"

Merkezi İstanbul"da bulunan İnform AŞ"nin ihracat müdür yardımcısı Kerim Özçetin, Hannover Cebit"te profesyonel ziyaretçi sayısında azalma olduğuna işaret ediyor:

Genel anlamda bakıldığı zaman, Cebit Fuarına bu sene katılımcı sayısının düştüğü zaten aşikar; bunu rakamlar da gösteriyor. Ziyaretçi bakımından sayı aynı seviyede kalmış gibi gözükse de gelen profesyonel ziyaretçi sayısında azalma var. Daha çok yerli halkın katılımını görüyoruz ve gezme-görme maksatlı bir ziyaret şeklinden ibaret. İş yapma, iş olanakları, iş fırsatları yaratma açısından gelen müşterilerde bir azalma olduğunu söyleyebilirim.”

İzmir Menemen"den Tümel Elektronik Şirketinin temsilcisi Deniz Sağel, 9 yıldır Cebit Hannover"e katıldıklarını söylüyor: “25"ten fazla ülkeye bizim ihracatımız var. Bizim burada bulunma amacımız markamızı tekrar göz önüne çıkarmak. Tekrar insanlara burada olduğumuzu, krize rağmen ayakta olduğumuzu göstermek… Bu tip amaçlarla geldik buraya. Yani fazla bir beklentimiz yok Cebit"ten…”

Hannover Cebit"e dördüncü defadır katıldığını belirten Ankara merkezli Emse Mühendislik Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Muslu Oğuz, bu yıl aynı branşta faaliyet gösteren firmalarla, doğru standda bulunmaktan memnun olduğunu söylüyor:

“Bu fuara dördüncü katılışımız. Biz bir tek ürün değil de sistem integratörü olarak, bankalara ve devlet dairelerine yönelik bir ürün satıyoruz. Daha önce de katıldık, ama bu sene doğru standda olduğumuzu düşünüyoruz. Krizden dolayı beklentilerimizin daha alt düzeyde olmasına karşın bu sene herkesin krizden daha iyi fayda sağlayabilmek için avantaj yaratmaya çalıştığını ve beklentimizin aksine daha çok ilgi gördük. Bu açıdan fuar çalışmasının olumlu geçtiğini rahatça söyleyebilirim.”

Prestij meselesi

İstanbul Yukarı Dudullu"da üretim yapan ARTronic Elektronik Şirketinin Dış Ticaret Müdürü Aziz Mutlu, müşteri ve bayilerinin beklentilerin Cebit Hannover"e katılımda etkili olduğunu söylüyor:

“Daha biz bu seneki fuar organizasyonuyla ilgili kararlarımızı vermeden önce dahi, geçen sene fuardan bir ay sonra acaba gelecek sene katılacak mısınız diye bayilerimizden de birtakım e-mailler aldık. Bizden bundan sonraki yıllar için de beklenti bu yönde. Fuara katılmak, yeni ürünleri burada, daha öncesinde, ürünleri piyasaya sürmeden önce ilk olarak kendilerine prezante etmemizi bekliyorlar, yeni ürünleri görmek istiyorlar açıkçası. Bizim için de bu fuara katılmak bir prestij meselesi oldu. Belki birkaç yıl daha böyle devam edecek diye düşünüyorum.”