ÇAYKUR Her Geçen Yıl Zararını Azaltıyor

ÇAYKUR Her Geçen Yıl Zararını Azaltıyor
ÇAYKUR'un 2018 yılındaki 657 milyon lira dönem sonu zararını 2021 yılında 503 milyon liraya düşürdüğü ve 197 milyon lira faaliyet karı elde ettiği, borcunu da 5 milyar liralardan 3 milyara indirdiği öğrenildi.

ÇAYKUR’un yaş çay üreticilerinden aldığı yaş çaya karşılık çay paralarını kısa sürede üreticiye ödemek için kullanmak zorunda kaldığı yüksek faiz oranlı banka kredisi ve faiz ödemesine bağlı olarak açıklamak zorunda kaldığı zarar bilançosu yönetimin almış olduğu tedbirlerle her geçen yıl azalıyor.

ÇAYKUR’un üreticiye yaş çay paralarının ödenmesi noktasındaki yüksek faiz oranları ile faiz ödemeleri, iki yıldır yapılmayan, son 4 yıl ise üretim ve girdi maliyetlerini karşılayacak şekilde kuru çaya zam yapılmamasına rağmen yönetimin kuru çay satış politikası ile satışlarını artırması, ürün portföyüne katma değeri yüksek ürünler eklemesi ve alınan tasarruf tedbirleri ile 2018’de 657 milyon lira olan zararını her geçen yıl azaltarak 2021 yılında 503 milyon liraya düşürdüğü ve 197 milyon lira faaliyet karı elde ettiği, borcunu da 5 milyar liralardan 3 milyara indirdiği bilgisine ulaşıldı.

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), son 4 yılda üreticiden aldığı yaş çayla tarihinin en yüksek alımlarını gerçekleştirdi. Alınan yaş çay rekoltesinin yüksek olması dolayısıyla üreticilere de yüklü miktarda ve kısa sürede çay parasının ödenmesine bağlı olarak banka kredilerinin yüzde 20’leri bulması nedeniyle yüksek faiz ödemesi yapmak zorunda kalan ÇAYKUR, Çay Satış Mağazalarını oluşturarak kuru çay satışlarında artışa gitti. Kuru çay satışlarının tarihin en yüksek satışlarına ulaşması ve AR-GE çalışmaları ile ürün portföyüne katma değeri yüksek ürünlerin eklenmesiyle önemli bir gelir elde eden ÇAYKUR, alınan tasarruf tedbirleri ile de harcamalarını azalttı. Böylece 657 milyon lira olan 2018 yılı zararını her geçen yıl azaltan ÇAYKUR, zararını 2019 yılında 635 milyona, 2020 yılında 547 milyona ve 2021 yılında ise 503 milyon liraya düşürdü.

2018 yılında üreticiden 732 bin ton yaş çay alarak üreticiye rekor ödeme gerçekleştiren ÇAYKUR, 2019 yılında 750 bin ton, 2020 yılında 752 bin ton ve 2021 yılında 860 bin ton yaş çay alarak üreticiye de tarihin en yüksek çay paralarını ödedi. Çay paralarının takip eden ayda ödenmesiyle kısa sürede üreticiye olan borcunu kapatan ÇAYKUR, buna karşılık alınan yaş çay miktarının yüksek olmasına bağlı olarak alınan kredi tutarlarının yüksek oluşu ve kredi faiz oranlarının yüzde 20’lerde olması nedeniyle de yüklü miktarda faiz ödemesi gerçekleştirmek zorunda kaldı.

ÇAYKUR, 2018 yılında 105 bin ton olan kuru çay satışını 2019’da 121 bine, 2020’de 132 bine çıkarırken 2021’de ise tüm zamanların en yüksek kuru çay satışını gerçekleştirerek 158 bin ton kuru çay satışında bulundu ve 197 milyon lira faaliyet karı elde ederken borcunu da 5 milyar liradan 3 milyar liraya kadar düşürdü.

ETE, ŞEKERE, ELEKTRİĞE, DOĞAL GAZA YÜZDE 50’LERİ AŞAN ORANDA ZAM, KURU ÇAYA ZAM YOK

Ülkemizde, ete, şekere, elektriğe, doğal gaza yapılan zamlar oranında ÇAYKUR’un da kuru çaya üretim ve girdi maliyetlerini karşılayacak şekilde enflasyon oranında zam yapması halinde ise özel sektörün de rahat bir nefes alması sağlanacak ve özel sektörün üreticiden düşük fiyatta çay almasının önüne geçilecek. Bu nedenle yaş çay sezonu açılmadan ÇAYKUR’un da sektörün önünü açması için mutlaka aynı oranlarda kuru çaya zam yapması gerekiyor. Kuru çay zammı için de gözler ve kulaklar Tarım ve Orman Bakanlığından gelecek zam haberine çevrildi.