Cep Telefonlarından Yer Tespit Eden Yeni Bir Uygulama

Cep Telefonlarından Yer Tespit Eden Yeni Bir Uygulama
Cep telefonları sinyallerini inceleyerek konum tespit etmek için kullanılan uygulamalara bir yenisi daha eklendi.

Cep telefonları sinyallerini inceleyerek konum tespit etmek için kullanılan uygulamalara bir yenisi daha eklendi. Küçük hücre uygulamaları olarak tanımlanan yöntemin ortaya çıkmasını sağlayan Doç. Dr. Oğuz Bayat, cep telefonları sinyalleri sayesinde kişilerin nerede olduklarını net bir şekilde söyleyecek yeni bir teknik geliştirdiklerini söyledi.

Uygulamanın mimarı İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Oğuz Bayat, küçük hücre uygulamaları sayesinde başarılı bir hata oranı ile cep telefonları sinyallerinden kişinin nerede olduğunu net bir şekilde söyleyecek yeni bir ARGE çalışması yapıldığını ifade etti. Bu sistemin çalışması için istenilen altyapının önceden kurulu olması gerektiğini dile getiren Bayat, "Baz istasyonları istediğimiz gibi yerleştirildiğinde bu uygulama ile cep telefonunun nerede olduğunu belirli bir hata oranıyla tespit edebiliyoruz" dedi.

"UYGULAMA MÜLTECİ SORUNU NOKTASINDA KULLANILABİLİR"

Ülkemizde mülteci sorununun önemli bir konu olduğunu belirten Doç. Dr. Oğuz Bayat, sınır bölgelerinde küçük hücre baz istasyonlarının yaygın bir şekilde kullanılması ve tasarlanan uygulamanın bu bölgelere yerleştirilmesiyle etkili bir çözüm geliştirilebileceğine dikkat çekti. Bu noktada mültecilerin yanında telefon olup olmadığının bilinmesi gerektiğini söyleyen Bayat, "Eğer kişilerin yanında bir cep telefonu varsa sinyalizasyon yoluyla bölgede birinin olup olmadığı tespit edilebilir" diye konuştu.

"UYGULAMA KULLANILIRKEN YETKİLİ KURUMLARDAN İZİN ALINMALI'

Bu uygulamayı kullanabilmek için devletin yetkili kurumlarından izinler almak gerektiğini ifade eden Bayat, "Bu uygulamayı sınır güvenliği amacı ile kullanmak için operatörlerin ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan da onay alınması gerekiyor. Bu platform henüz demo seviyesinde ama daha sonra çeşitli alanlarda uygulanabilir nitelikte projeler yapılabilir" dedi.

Bu teknolojiyi Alzheimer hastalarının koluna telefon işlevi gören bir bileklik takarak sağlık alanında denediklerini dile getiren Doç. Dr. Oğuz Bayat, hastalar kaybolduklarında lokalizasyon tekniği ile yerleri bulunarak uygulamanın demo şeklinin başarılı olduğuna dikkat çekti. "Otel ve kreş gibi kapalı alanlarda çocukların hareketlerini takip ederek takılan bileklikler ile başarılı analizler ve demolar yapabildik" diyen Bayat, uygulamayı bu şekilde sosyal bir projede de kullandıklarını belirtti.

"UYGULAMA BİRÇOK PROJEDE KULLANILABİLİR'

Projenin çok yeni olduğu için dünyanın her yerinden pozitif tepkiler aldıklarını söyleyen Bayat, "Bu uygulamayı sağlık sektöründe kullanabilir miyiz diye araştırdıktan sonra hastaların takibi noktasında kullanabileceğimizi gördük. Bunun dışında gündemde olan akıllı yol projesi yapılma ihtiyacı var. Yolda bir araç kaldığında kişinin yakınlarına hemen mesaj yoluyla ulaşılabilir ve çevrede kurtarma ekiplerine haber verilebilir. Ya da biri kaza yaptığında arkasındaki araçlarda bulunanlar SMS, MMS veya sesli mesaj uyarı sistemleri ile hemen uyarılabilir. Böylelikle oluşabilecek felaketleri önleyebilecek sosyal tarafı da kuvvetli olan projeler yapılabilir. Bu tip sosyal sorumluluk konuları üzerinde araştırmalara yönelmeyi düşünüyoruz" dedi.

Kaynak:IHA