Dağ Köyünde Tekne Yapıyor
Rize'de, deniz kenarında uygun yer bulamayan tekne ustası 6.5 metre uzunluk ile 2 metre genişlik ve yüksekliğe sahip gezinti teknesini, sahilden 1 kilometre uzaklıkta, 150 metre rakımlı Alipaşa köyündeki evinin yanına kurduğu atölyede inşa ediyor.
Marangozluk yaparak geçimini sağlayan Recep Baykuş, yaptığı açıklamada, babasının sandal ustası olmasından dolayı çocukluğundan beri tekne yapımına meraklı olduğunu, bu nedenle geçmiş yıllarda zaman zaman İstanbul'a giderek tekne yapım atölyelerinde çalıştığını söyledi.
Atölyelerde ağaç teknelerin yanı sıra polyester tekne yapımını da öğrendiğini ve yaklaşık 2 yıl önce Rize'ye dönerek kendi teknesini inşa etmek amacıyla sahil kesiminde uygun yer aradığını dile getiren Baykuş, ''Maalesef tüm aramalarıma rağmen uygun bir yer bulamadım. Bulduğum bazı yerlerde karşıma bürokratik engeller çıktı. Bunun üzerine sahile yaklaşık 1 kilometre mesafede, denizden 150 metre yükseklikteki köyümde evime bitişik bir atölye kurdum. Çalışmalarımı etrafında çay bahçeleri de bulunan bu atölyede yapıyorum'' dedi.
Atölyeyi aletlerle donatıp, gerekli malzemeleri temin ettikten sonra yaklaşık 1 yıl önce polyesterden tekne yapımına başladığını ifade eden Baykuş, şöyle devam etti:
''Yaklaşık 1 yıldır 6.5 metre uzunluğunda, 2'şer metre genişlik ve yüksekliğe sahip bir gezinti teknesi inşa etmek için çalışıyorum. Tekne, kaptan köşkünün de içinde yer aldığı küçük bir kamaradan oluşuyor. Çalışmalarıma diğer işlerim gereği zaman zaman ara vermek zorunda kaldığım için teknenin inşası biraz uzun sürdü. Atölye küçük olduğu için çalışmak biraz da zor oluyor ama kendi imkanlarımı değerlendirdiğim için mutluyum. Deniz kenarında olsa her şey daha kolay olurdu tabii.''
Polyester teknelerin ahşaba göre daha kısa sürede yapılmasına ve maliyet açısından daha ucuz olmasına rağmen pek tercih edilmediğini anlatan Baykuş, bu tür teknelerin imalatında önce teknenin kalıbının çıkartıldığını, ardından teknenin alt kısmı ile kaptan köşkü ve kamaranın bulunduğu bölümün polyester malzemeden ayrı ayrı dökülüp sonra da birleştirdiğini belirtti.
Polyester tekneyi boyamaya gerek olmadığını ifade eden Baykuş, ''Bu tür tekneler en az 10-15 yıl boya, bakım gerektirmiyor. Çürüme, paslanma sorunu da olmuyor'' diye konuştu.
-''TEKNENİN YANINDA ÇAY BAHÇESİNİ GÖRENLER ŞAŞIRIYOR''-
Teknenin yapımı konusunda İstanbul'da bulunan bir boya firması ile görüş alışverişinde bulunduğunu, inşa aşamasının çeşitli evrelerinde teknenin fotoğrafını çekerek firma yetkililerine gönderdiğini belirten Baykuş, fotoğraflarda teknenin yakınındaki çay bahçesini gören firma yetkililerinin oldukça şaşırdığını dile getirdi.
Teknenin denizden uzak bir mesafede inşa edilmesinin denize indirme aşamasında ek maliyet getireceğine de dikkati çeken Baykuş, ''Tekneyi bitince vinç yardımıyla kamyona yükleyip sahile indireceğim. Daha önce kamyonun geçeceği güzergahı inceledim. Benim inşa ettiğim tekneden daha büyük boyutlarda bir tekne kasa kapakları açılan kamyona yüklendiğinde rahatlıkla köyden sahile indirilebilir'' dedi.
Recep Baykuş, Rize'de başka bir ustanın yaptığı karkas haldeki 8 metre uzunluğunda ahşap yatı kamyonla atölyesine getirdiğini kaydederek, tekneyi tamamladıktan sonra yatı boyayıp içini donatacağını, ardından da onu da aynı yöntemle denize indireceğini kaydetti.
Haber:HızırHacısalihoğlu