Deniz: Çay Kanun Teklifindeki Sözleşmeli Tarım Çay Üreticisini Ücretli Köleliğe Mahkum Edecek Bir Uygulama
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, 1 Ekim’de TBMM’nin açılmasının ardından Tarım Komisyonunda görüşülecek olan Çay Kanun Teklifinde sözleşmeli tarımın çay üreticisini ücretli köleliğe mahküm edecek bir uygulama olduğunu kaydederek, “Üreticiyi, çay tarımını ve ÇAYKUR’u korumayan hiç bir kanunu ve kanun teklifini kabul etmeyeceğiz.” Dedi.
İl Başkanı Deniz, beraberinde Merkez İlçe Başkanı Necati Topaloğlu, İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Ardal, İl Gençlik Kolları Başkanı Muharrem Diler ve partililerle birlikte 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında “Çayımıza Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz” konulu basın açıklaması düzenledi.
Açıklamasında, Çay Kanunu Teklifini eleştiren İl Başkanı Deniz, yaş çaya verilen destekleme bedelinin 30 kuruştan en az 1 liraya çıkarılarak 2022 yılı bitmeden ödenmesini istedi. Çay üreticilerinin promosyon talebinin yerine getirilmesi ve bu konudaki çalışmalara hemen başlanılması gerektiğini kaydeden Deniz, ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin sorunlarının çözülmesini ve taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini de belirterek, “12 ay aş ve iş tüm çalışanların en demokratik hakkıdır.” Dedi.
Özel sektörün taban fiyat ve üzeri alım yaptığında ÇAYKUR’da kota ve kontenjan sorunu oluşmadığını ifade eden CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, “Artık 3.sürgünün de son dönemlerini yaşıyoruz ve yakında 2022 yılı yaş çay sezonunu tamamlamış olacağız. Bu sene rekoltenin düşük olması nedeniyle yaş çay yaprağı satışlarında çok sorun yaşanmadı ve özel sektörde ÇAYKUR’un açıklamış olduğu fiyattan alım yaptı. Bu çay sezonunda gördük ki özel sektör ÇAYKUR’un açıklamış olduğu fiyattan çay alabiliyormuş. Yani taban fiyat uygulanabiliyormuş. Bir şeyi daha gördük özel sektör ÇAYKUR’un açıklamış olduğu fiyattan çay aldığında ne kota sorunu var nede kontenjan sorunu var. Sürekli olarak söylemiş olduğumuz sözde ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıktı. Yaş çayda taban fiyatı yasalaştırın çay üreticilerinin temel sorunu ortadan kalksın.” Diye konuştu.
Deniz, Mecliste görüşülecek Çay Kanununun ÇAYKUR’un yok edilmesini sağlayacağını ve Türk çay tarımının tamamen yabancıların eline geçmesini sağlayacağını savundu ve kanunun tümünün geri çekilmesi gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Yıllardır Çay Kanunu çıkarılsın dedik. Ama hangi Çay Kanunundan bahsettik? Üreticiyi koruyacak Çay Kanunu dedik ve bu amaçla Çay Kanun tekliflerimizi meclise sunduk, reddedildi. Siz getirin dedik, bir kanun getirdiler. Kanunun ne sahibi var ne muhatabı var. Kanun ortada kaldı. Tek bir kişi sahip çıktı. AKP tarafından çıkarılmaya çıkarılan kanun, devletin çay tarımındaki sorumluluğunu ve görevini ortadan kaldırarak Türk çayını tamamen sermayeye açacak, çay üreticisini yoksullaştırarak köle edecek, ÇAYKUR’un yok edilmesini sağlayacak, uzun vadede yerli girişimcilerinin de devreden çıkarılarak Türk çay tarımının tamamen yabancıların eline geçmesini sağlayacak bir kanun. Bu kanunun ruhu bozuk. Çünkü niyeti bozuk. O nedenle bu kanunun tümü geri çekilmeli ve yeniden konuyla ilgili tüm tarafların bir araya gelmesiyle yeni bir çay kanunu çıkarılmalıdır.
Biz daha önce de açıkladık. Üreticiyi, çay tarımını ve ÇAYKUR’u korumayan hiç bir kanunu ve kanun teklifini kabul etmeyiz. Bugünde aynı şeyleri söylüyoruz. Taban fiyat uygulamasını kanunlaştırmayan, ÇAYKUR’u Varlık Fonundan çıkarmayan hiç bir kanun teklifini kabul etmeyiz. Kanun teklifi meclise sunulduğunda gelen tepkiler üzerine düzeltmeler yaptık dediler ve milletle dalga geçtiler. Neymiş değişiklik? Çay fiyatını Ulusal Çay Konseyi açıklamayacak Tarım Bakanlığı açıklayacakmış. Peki çay fiyatını kim belirleyecek? Ulusal Çay Konseyi. Yahu belirlenmiş fiyatı Tarım Bakanlığı açıklasa ne olur açıklamasa ne olur? Halkımızla dalga geçmeyi bırakın. Kanunda destekleme bedelleri ile ilgili düzenleme yok, destekleme bedelleri bir kişinin iki dudağı arasında. Kanunda ne var? Sözleşmeli tarım var. Çay üreticisini ücretli köleliğe mahkum edecek bir uygulama. Bu sözleşme işini daha önce gördük yaşadık.
AKP giderayak çay sektörünü kendi yandaşlarına kapatmaya çalışmaya çalışıyor. Buna izin vermeyeceğiz. Buna izin vermeyin. Üreticiyi korumayan AKP’nin çay kanununu AKP ve Cumhur İttifakı çıkarsa bile hiç merak etmeyin iktidara geldiğimiz ilk gün iptal edeceğiz ve üreticiyi ve ÇAYKUR’u koruyan Çay Kanunu’nu millet ittifakı olarak yapacağız.”
Deniz, konuşmasının devamında ise şunları kaydetti: “Ekonomik kriz ve yüksek enflasyon devam etmekte ve halkımız her geçen gün daha da çok yoksullaşmaktadır. Yaş çay yaprağına 2022 yılı için % 75 zam yapılmıştır. Oysaki şu ana kadar gerçekleşen enflasyon % 100’leri geçmiştir. Sezon kapanmak üzere olduğu için çay üreticilerinin mağduriyeti destekleme prim bedelinin artışı ile ancak giderilebilir. Çay üreticilerinin promosyonla ilgili haklı talepleri devam etmektedir. ÇAYKUR’da mevsimlik olarak çalışan işçilerin sorunları ve talepleri çözülmeden beklemektedir. KPSS sınavı çıkmadan önce yani 1998 yılı girişlilerinin kadro konusunda yaşamış oldukları haksızlıklar devam etmektedir.
Değerli dostlarım Rize Meydanından bir kez daha topluca sesleniyoruz.
İçinde taban fiyat uygulaması olmayan, üreticiyi mağdur edecek, ÇAYKUR’u yok edecek kanun teklifini bütünüyle geri çekiniz. Gelin hep birlikte en geniş katılımla en geniş mutabakatla çay kanununu hazırlayalım ve meclisten geçerek yasalaşmasını sağlayalım.
Yaş çaya verilen destekleme bedeli 30 kuruştan en az 1 liraya çıkarılsın ve 2022 yılı bitmeden ödensin.
Çay üreticilerinin promosyon talebi yerine getirilsin ve bu konudaki çalışmalara hemen başlanılsın
ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin sorunları çözülsün ve talepleri yerine getirilsin. 12 ay aş ve iş tüm çalışanların en demokratik hakkıdır.
Rize Ticaret Borsası, ÇAYKUR, Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Rize Esnaf Odası, Rize MÜSİAD ve Ziraat Odaları ve belediyeler çay üreticilerinin çocuklarına burs versin. bu burs talebimiz aynı zamanda tüm öğrenciler içinde geçerlidir.
Değerli dostlarım, AKP’nin hazırlamış olduğu ve 1 Ekim’de yeniden gündeme getireceğini açıklamış olduğu bu kanun teklifi iktidardan gidecek olan AKP‘nin gider ayak çay tarımına atacağı son kazıktır.
Bu kanun teklifi iktidardan giden AKP’nin çay sektörünü kendi yandaşlarına devretme amacını gütmektedir.
Bu çay kanununa karşı mücadele etmek vatandaşlarımızı bu konuda bilgilendirmek bizlerin vatandaşlarımıza karşı kendi geleceğimize karşı en önemli sorumluluğumuzdur.”