DEVA Partili Karal: Yeterli ve güvenilir gıdaya erişim, temel bir insan hakkı olarak ele alınmalı

DEVA Partili Karal: Yeterli ve güvenilir gıdaya erişim, temel bir insan hakkı olarak ele alınmalı
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Hasan Karal, taklit ve tağşiş ürünlerin yaygınlaşmasının, insan sağlığına ciddi tehditler oluşturduğunu ve vatandaşların güvenilir gıdaya erişimini zorlaştırdığını kaydetti.

DEVA Partili Hasan Karal, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Türkiye’de, gıda ürünlerinin güvenilirliği ve halk sağlığının korunması konusunun, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınlamaya başladığı taklit ve tağşiş ürünler ile tekrar gündeme geldiğini söyledi. Milletvekili Karal, taklit ve tağşiş ürünlerin yaygınlaşmasının, insan sağlığına ciddi tehditler oluşturduğunu ve vatandaşların güvenilir gıdaya erişimini zorlaştırdığını belirterek, “Ne yazık ki bir yanımız açlıkla mücadele ederken bir yanımız gıda israfında adeta yarışıyor. Bu nedenle yeterli ve güvenilir gıdaya erişim, temel bir insan hakkı olarak ele alınmalı.” dedi.

“Sağlıklı gıda üretimi ve güvenilir gıdaya erişimi sağlamak için kapsamlı bir strateji geliştirilmeli”

Devletin hem güvenilir gıdaya erişilmesinde hem de “tarladan sofraya” bütün süreçlerde gıdanın korunmasında yükümlülüğü olduğunu belirten Milletvekili Karal, “Tarım ve Orman Bakanlığının 2 Ekim’de yayınlamaya başladığı taklit ve tağşiş ürünler ile sağlığa zararlı olduğu tespit edilen ürün sayısı 700’e yaklaştı. Gıdada taklit ve tağşiş ürünlerin yaygınlaşması, insan sağlığına ciddi tehditler oluştururken, vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya erişimini de zorlaştırıyor. Bu bağlamda, Bakanlığın denetimlerini sıklaştırarak, taklit ve tağşiş ürünlerin piyasadan tamamen kaldırılması konusunda daha etkin adımlar atması gerekir. Üreticilere yönelik denetimlerin artması ve bu denetimlerin şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanması, toplumda farkındalık yaratacak ve güvenli gıdaya erişimi kolaylaştıracaktır. Sağlıklı gıda üretimi ve güvenilir gıdaya erişimi sağlamak için kapsamlı bir strateji geliştirilmeli ve denetim mekanizmaları daha da güçlendirilmelidir. Ayrıca, ithalat yerine yerli üretimi teşvik ederek ve çiftçilerimizi destekleyerek, daha doğal ve sağlıklı ürünlerin piyasaya sunulması sağlanmalıdır.” diye konuştu.

“İnsan hakları, kahvaltı ile başlar”

Milletvekili Karal, tüm dünyada insanlığın bir yanda açlıkla mücadele ederken bir yandan da israfla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Gıdaya erişimin tüm insanların yaşam hakkı açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Karal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Senegal’in eski Devlet Başkanı Leopold Senhor’un ‘İnsan hakları kahvaltı ile başlar’ sözü gıdaya erişimin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle ülkemizde de sağlıklı ve güvenli gıda tüketimi temel bir insan hakkı olarak ele alınmalıdır. Gıda güvenliğinin sağlanması, yalnızca bugünü değil, gelecek nesilleri de doğrudan etkiliyor. Tarladan sofraya kadar tüm süreçlerde hijyen, kalite ve güvenlik standartlarına uyulması ve herkesin gıdaya erişmesinin sağlanması elzemdir. Gıda güvenliği ve sağlıklı gıdaya erişim, ülkemizin geleceği için hayati bir meseledir. Bu vesileyle 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nü tebrik ediyor, güvenli gıdaya erişimi sağlamak için herkesi daha kararlı ve etkin adımlar atmaya davet ediyorum.”

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.