DEVA’dan Gübre Fiyatlarındaki Artışa 3 Çözüm Önerisi
Gübre fiyatlarındaki artışa dikkat çeken DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir, “Tarımda alarm zilleri çalıyor” dedi. Çiftçilere iki yıl geri ödemesiz kredi desteği verilmesi gerektiğini savunan Aydemir, Tarım Kredi Kooperatiflerinde gübre satışına başlanması çağrısında bulundu. Aydemir ayrıca gübre maliyetinin yüzde 50’sini karşılayacaklarını ve bugünkü koşullarda bu rakamın 200 lirayı bulduğunu söyledi.
Aydemir yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Tarımda alarm zilleri maalesef çalmaya başladı. Üretimi bekleyen büyük bir tehlike var. Bu tehlike, gübre fiyatlarındaki anormal artışlardır. Son birkaç yılda birçok gübre çeşidinde fiyatlar 4-5 kat arttı. Bu da çiftçileri gübre kullanımında çok sıkıntıya sokmaya başladı. Dekar başına gübre maliyeti, çiftçinin üretimdeki toplam maliyetinin yarısına ulaşıyor. Oysa şu anda verilen 20 liralık destek, bu maliyetin yüzde 5’i bile etmiyor. Dolayısıyla bu 20 liranın gübre maliyeti karşısında bir önemi kalmadı. DEVA Partisi olarak açıkladığımız tarım eylem planında, dekar başına kullanılan gübrenin maliyetinin yüzde 50’sini karşılayacağımızı söyledik. Bu ne demek biliyor musunuz? İktidar şu an 20 lira destek veriyor. Ama tarımın sorunlarını bir kenara bırakıp, algıyı yönetmeye çalışan Tarım Bakanı ‘Gübre desteği yüzde 100 artacak’ diyerek aklınca kelime oyunu yapıyor. Çok açık söylüyoruz; bizim politikamız uygulansa, bu koşullarda gübre için 20 değil, 200 lira destek verilecekti. 200 lira civarında bir destek açıklanmalı.”
“Gübre fiyatlarındaki artış olağanüstü ve geçici bir durumdur. Bu durumda olağanüstü önlemlere başvurmak gereklidir” diyen Aydemir üç önerisini ise şöyle sıraladı: “Birincisi; çiftçilerin gübrelerini alabilmeleri için iki yıl geri ödemesiz, uzun vadeli kredi kullandırmalıyız. İkincisi; Tarım Kredi Kooperatifleri’nin market açmak yerine çiftçilere bu tür destek vermesini öneriyoruz. Yani mart, nisan, mayıs aylarına kadar Tarım Kredi Kooperatiflerinde uygun fiyatlı gübre satışı başlamalıdır. Üçüncü önerimiz ise DEVA Partisi’nin geçtiğimiz haziran ayındaki tarım eylem planında yer alan önerimizdir. Biz, gübre maliyetinin yüzde 50’sini karşılayacağımızı söyledik. Çiftçilerle konuşuyoruz. Gübre, tohum ve mazot fiyatlarındaki aşırı artış, çiftçinin gübreyi daha az atmasına, eski tohum kullanmasına, verim kaybına ve tarlaları nadasa bırakmasına sebep oluyor. Çiftçiler çok ciddi ölçüde teminat sorunuyla boğuşuyor. İstenen yeterli ipotek ettirecek gayrimenkulü olmayan çiftçiler kredi limit yetersizliği yaşıyor. Kısacası tarımsal üretimde alarm zilleri çalıyor. Bu da önümüzdeki yıl tarımsal üretimin ve verimliliğin düşmesi tehdidini beraberinde getiriyor.”