Dgn Teknoloji Ceo’su Dağhan Uzgur:

Dgn Teknoloji Ceo’su Dağhan Uzgur:
Türkiye'nin gerçekleşen siber saldırılardan ders çıkarması gerektiğini ifade eden DGN Teknoloji CEO'su Dağhan Uzgur, devamı gelebilecek bu siber saldırılara...

Türkiye'nin gerçekleşen siber saldırılardan ders çıkarması gerektiğini ifade eden DGN Teknoloji CEO'su Dağhan Uzgur, devamı gelebilecek bu siber saldırılara karşı Türkiye'nin ders çıkarmasını ve daha iyi önlem alması gerektiğini söyledi.

Yurtdışından gelen siber saldırıların, bankacılık, kamu gibi alanlarda hizmet veren sistemleri çalışamaz hale getirdiğinin bilgisini veren Bilişim Sektörü İş Adamları ve Profesyonelleri Derneği (BİSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve DGN Teknoloji CEO'su Dağhan Uzgur, yaşanan saldırılar sonucunda ilk önlem olarak Türkiye'ye doğru yurtdışından erişimin kesildiğinin ve uzun vadede bunun etkili biz çözüm yöntemi olmadığını belirtti. Uzgur, "Bu saldırılar ilk olarak 14 Aralıkta başladı. Yapılan ilk saldırıda ".tr" alan adlarının kullanılmamasına yönelik bir saldırı gerçekleştirildi. Bu yapılan saldırı neticesinde Türkiye'deki ".tr" uzantılı alan isimlerine erişim sağlanamazken, akademik ağ içinde bulunan sistemler sebebiyle üniversiteler arası iletişim durma noktasına geldi" diye konuştu.

Alan adlarının çalışmaması ile ilgili problemlerin çözümü sonrası saldırılarda ikinci dalganın bankacılık sistemini vurduğunun bilgisini veren Dağhan Uzgur, "Bankacılık sistemine ve kamu internet sitelerine yapılan yeni saldırı ".tr" isim sistemine yapılan saldırıdan daha etkili oldu. Çoğu bankanın internet siteleri erişilemez olurken, kredi kartları ile alışveriş bu anlarda durdu. E-ticaret sitelerinden alışveriş yapılamadı. Bu saldırı aynı zamanda ekonomik kayıplara da sebep oldu" dedi.

Uzgur, "İnternetin doğası gereği siber saldırılar her an yaşanabilecek risklerdir. Ancak bu saldırıları engellemek için gerekli yatırım ve alt yapı çalışması saldırılar gelmeden önce yapılması gerekli. Son günlerde iletişimde problem oluşturan bu saldırılar ile ilgili olarak sürekli olarak operatörlere bilgiler aktardık. Ancak özellikle ana yurtdışı erişimini ülkeye taşıyan operatörün siber saldırılar ile ilgili önlem almakta ağır kaldı. Veri merkezi olarak binlerce internet sunucusuna ve bu sunucuların içinde onbinlerce internet sitesine, milyonlarca e-posta adresine ev sahipliği yapmaktayız. Siber saldırılar bizim sürekli ve sıklıkla yaşadığımız konular. Bu konudaki alınabilecek önlemleri ve yeni teknikleri mümkün olduğunca erişim sağlayıcılar ile paylaşmaktayız. Ancak bu konuda deneyimlerimizden yeterince faydalanılmıyor. Dünyadaki bu konuda önlem olacak teknik ve teknoloji ülkemizde sunulmuyor" diye ifade etti.

Türkiye'nin bu saldırılardan çok fazla etkileniyor olmasının başlıca sebebi yurt dışı çıkışlarının iyi yönetilememesi olduğunun altını çizen Uzgur, "Bizi yurtdışı ve dış dünyaya bağlayan kapasiteler daha başarılı yönetilirse gelecek saldırılara karşı savunmamız daha başarılı olabilir ve saldırı anında erişim kesmek durumunda kalmayabiliriz. Aynı zamanda yine kamuda ve bankacılık sistemlerinde bu tarz saldırılara karşı, saldırı gerçekleşmeden önce konuya hakim olan, bu alanda çalışmalar yapan profesyonellerden yardım alınması bir mecburiyet. Yaşanan bu problemlerden ders çıkartarak daha iyi önlemler alınması daha sonra yaşanacak krizleri de engellemiş olacak" şeklinde konuştu.

Gelen bu saldırıların kaynağı ile ilgili olarak ise net bir bilgi olmadığının altını çizen Dağhan Uzgur, "Şu an için Türkiye hedefli saldırıları üstlenen sadece Anonymous isimince bir yapı. Bu gurubun Türkiye alehinde bir takım iddialar üzerinden ülkemize suçlamaları bulunmakta. Yine saldırıların bu sebeple yapıldığı bilgisini internet ortamında paylaşıldı. Ancak bu suçlamaların Rusya krizi sonrası ortaya çıkması akıllara farklı düşünceleri de getiriyor" dedi.

Kaynak:IHA