Doğu Karadeniz Bölgesi İhracatında Yüzde 9,3 Artış
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2014 yılının Ocak-Ağustos aylarını kapsayan ilk 8 ayında 1 milyar 46 milyon 730 bin 407 dolar tutarında ihracat gerçekleşirken, gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,3 oranında bir artış yaşandığı bildirildi.
Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden ilk 8 aylık dönemde gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında; bir önceki yıla göre yüzde 13,2 oranındaki artışla 462,5 milyon dolar tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırayı, yüzde 24,2 oranındaki artışla 222,5 Milyon dolar tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri ikinci sırayı ve yüzde 13,6 oranında düşüş yaşanan 158,3 milyon dolar tutarındaki ihracatla da Madencilik ürünlerinin üçüncü sıraya aldığı öğrenildi.
2014 yılı Ocak-Ağustos döneminde 105 değişik ülkeye ihracat yapıldığı belirtilirken, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, Gürcistan, İtalya, Almanya ve Çin Hak Cumhuriyeti oldu. En çok ihracatın yapıldığı bu ülkelerden de Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatta yüzde 15, Gürcistan’a yönelik ihracatta yüzde 17 ve İtalya’ya yönelik ihracatta yüzde 3,6’lık bir artış yaşandı.
Bölgenin ilk sekiz aylık ihracatında, başta Rusya Federasyonu olmak üzere Avrasya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yönelik ihracatta bir önceki yıla oranla göreceli artışlar yaşanırken, bölgeden Ortadoğu ülkelerinin bir çoğuna yapılan ihracatta önceki aylarda olduğu gibi düşüşün devam ettiği görüldü.
Konuyla ilgili açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Önümüzdeki dönemde özellikle Bölgemize yakınlık avantajına sahip olduğumuz öncelikli pazarlarımızdan olan Rusya Federasyonu’nun Avrupa ülkelerine uygulamış olduğu ambargo kapsamındaki ürünlerin Ülkemizden tedarik edilmesine yönelik çalışmalar, anılan Ülkeye yönelik ihracatımızda önemli oranda artışlar yaşanmasını sağlayacaktır. Ancak, ihracatçılarımızın organize bir şekilde Rusya Federasyonu pazarına önem vermeleri, en üst standart ve kalitede ürün sevkiyatına ve piyasa normlarına titizlikle riayet etmeleri, Rusya pazarında ülkemiz ürünlerinin vazgeçilemez bir şekilde tercih edilmesini sağlayacaktır. Ancak, devletimiz kanalında Rusya Federasyonu’na yönelik ihraç sevkiyatlarında gerek yeni ihracat güzergahların oluşturulması ve gerekse en büyük lojistik sorunumuz olan geçiş belgesi yetersizliğine çözüm bulunması büyük aciliyet arz etmektedir. Bölgemiz açısından ve Ülkemizden en kısa sürede Rusya Federasyonu’na karayolu ile ulaşımımızı sağlayacak Gürcistan üzeri transit geçişli Kazbegi-Verhni-Lars karayoluna alternatif olacak Güney Osetya Roki yolunun açılması, Abhazya yolunun açılması ihracatımıza büyük katkı sağlayacaktır” dedi.