Farmville gerçek oluyor
Toroslar’da asgari ücretin de altındaki gelirleriyle ciddi anlamda geçim sıkıntısı yaşayan köylüleri, ürünlerini değerlendirerek kalkındırmak için Farsak Projesi’ni hayata geçiren 70 yaşındaki Tuncer Gültang, ünlü paylaşım sitesi "Facebook"a taşıdığı proje ile bir anda yurt genelinde hatta yurt dışında çok sayıda gencin önderi oldu.
Gültang’ın, yaklaşık 3 ay önce "köylü kalkınmadan ulus kurtulmaz" sloganıyla oluşturduğu grup, kısa sürede 2 bin 350 üyeye ulaşırken, üyeler "Tuncer dede" dediği Gültang’ın önderliğinde paylaşım sitesinin ünlü "farmville" oyununu da gerçeğe dönüştürecek.
Gültang, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki yıl Feke ilçesine bağlı, Toros Dağları’nın eteğindeki Güzpınarı köyünde hayata geçirdiği "Farsak Projesi"ni, ilk sıralar arkadaşlarını bulmak ve torunlarıyla konuşmak için kullandığı "Facebook"a taşıdığını anlattı.
Yaklaşık 3 ay önce sitede "Farsak Projesi Grubu" adı altında bir grup oluşturduğunu ve gruba ilk olarak Çukurova ve Mersin Üniversitesinden tanıdığı gençleri dahil ettiğini belirten Gültang, "Bu gençlerin de katkısı ile grubun üye sayısı hızla arttı. Özellikle Bilkent ve Selçuk üniversiteleri ile değişik illerden gençler, projeye ilgi duydu. Kısa sürede benim de tahmin edemeyeceğim şekilde 2 bin 350 üyeye ulaştık" dedi.
Grubu "Farsak Projesi" ile tanıştırdığını ve amaçlarını paylaştığını ifade eden Gültang, şöyle konuştu: "Projeyi ’köylü kalkınmadan ulus kurtulmaz’ sloganı ile Facebook’a taşıdım. Gördüm ki, gençlerin doğal yaşama ve üretime büyük ilgisi var, ancak bir önderleri yoktu. Doğal ürünler tüketilmesi ve köylerdeki ürünlerin desteklenmesini amaçlayan projemizi genellikle 20-30 yaş grubundaki üniversite öğrencileri destekliyor. Bunun yanı sıra her yaştan ve Türkiye’nin dışında ABD, Kanada, Azerbaycan, Hindistan, Bangladeş gibi çeşitli ülkelerden üyemiz var.
Ayrıca Tema, Doğal Tohum gibi gruplar da projeyi destekliyor."
"SANAL ALEMDEKİ FARMVİLLE GERÇEĞE DÖNÜŞECEK"
Gültang, Facebook’taki yazışmaları sırasında gençlerin bu site aracılığıyla çiftçilik yapılarak sanal para kazanılan ’FarmVille’ oyununu çok fazla oynadıklarına şahit olduğunu belirterek, oyunun gerçeğe dönüşmesi için harekete geçtiğini söyledi.
’FarmVille’ fikrini üyelerle paylaştığında beklemediği bir istekle karşılaştığını belirten Gültang, şöyle konuştu: "Söz konusu oyunda kişiler kurdukları tarlaya tohum ekip hasadını yaparak sanal para kazanıyor. Ekilen tohumun cinsine göre hasat için 4, 12 saat ya da 1 gün boyunca meyve veya sebzeye dönüşmesi bekleniyor. Yani bir anlamda gençler çiftçilik yapıyor. Bizim de Farsak Projesi kapsamında bir süre önce hayata geçirdiğimiz Kardeş Aile Projesi de aynı şeyi hedefliyor zaten. Şehir hayatından bunalan aileler köydekilerle doğal üretim yapıyor. Şimdi biz Facebook’taki üyelerimizi kendi bulundukları bölgelerde gruplaştırarak, tıpkı Feke’deki gibi organik üretim yapmasını sağlayacağız." FarmVille oyununu mart-nisan ayında Feke ilçesinde grubu destekleyen ÇÜ öğrencileri ile gerçeğe dönüştürerek ilk somut adımı atacaklarını ifade eden Gültang, ardından Kocaeli, Bursa ve diğer illerde oluşturulan gruplarla üretim yapılacağını kaydetti.
Gençlerin çok istekli olduğunun altını çizen Gültang, "Mesela Bursa’dan gruba katılan Aydan Ay, Mustafa Kemal Paşa ilçesine bağlı Koşuboğazı köyündeki 100 dönüm arazilerini proje ile değerlendirmek istediğini yazdı. Kanada’da öğrenim gören İpek Toker ise İzmir’de yaşayan ailesi ile üretim yapmak istediklerini bildirdi. Ay ve Toker gibi onlarca üye var, ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden ve öğretim üyelerinin de katkısı ile biz bu gençlere doğal tohum, üretim yöntemlerini anlatıp önderlik yapacağız. Hatta üretilen ürünlerin marka, pazarlama gibi faaliyetlerini de yürüteceğiz" dedi.
10 BİN ÜYEDE KAYITLAR DONDURULACAK
Gültang, grup üyelerinin proje ile köy yaşantısı ve buradaki kişilerin zorlu yaşamına da tanık olacaklarını belirterek, "En küçük para ilişkisinin olmadığı bu projenin sağlıklı işlemesi için 10 bin üyeye ulaşınca kayıtları donduracağız, çünkü somut adımlar atmak istiyoruz" diye konuştu.
Güzpınarı köyünde "Farsak" markasıyla kahve, bir tür pestil olan Farsak kırması ve şampuan üretimi yaptıklarını anımsatan Gültang, ’FarmVille’in gerçeğe dönüşmesiyle de tamamen doğal olan yöresel farklı ürünlerin tüketiciyle buluşacağını kaydetti.