Fikret Otyam’ın Anısına, ’bir Sevdadır Anadolu’ Sergisi Açıldı
Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Sanatçı Fikret Otyam'ın anısına adının verildiği, "Bir Sevdadır Anadolu" başlıklı Davetli Karma Sergi'nin açılışı gerçekleştirildi.
AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde gerçekleştirilen sergide Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Handan Dayı ve Doç. Bekir Kirişcan küratörlüğünde, Sanatçı Fikret Otyam'ın eşi Filiz Otyam'ın desteği ve iş birliğiyle, hazırlanan sergide; Filiz Otyam'ın dokumaları, öğretim elemanlarının Anadolu temalı sanatsal üretimleri ve sergi temasına vurgu yapan Antalyalı sanatçıların eserleri yer aldı.
Çeyrek asrı deviren Güzel Sanatlar Fakültesinin bünyesine kazandırılan çok özel ve çok anlamlı bir sergi alanının açılışı için bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu dile getiren AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Şehrimizin önemli bir değeri olan Fikret Otyam'ın ismini taşıyacak olan sergi alanımızın hayırlı olmasını diliyorum. Fikret Otyam, sanatıyla sadece ressam değil, aynı zamanda Anadolu'nun zengin kültürünü ve doğasını da anlatan büyük bir ustaydı. Onun eserlerindeki derin anlam ve duygu dolu ifadeler, Anadolu'nun yaşamı ve manzaralarıyla bütünleşmiş bir sevdanın ürünüdür. Onun eserleri, bu sevdayı yansıtan birer ayna gibidir" dedi.
"Yörük kültürü denildiğinde adı hatırlanacak"
Rektör Özkan, "Bu açılışı, Fikret Otyam'ın Anadolu'ya olan bu sevdasını yansıtan bir sergiyle yapmak bizim için ayrı bir heyecan oldu. Bu vesileyle, sanatçı duyarlılığına yakışan büyük bir vefa örneği göstererek bu karma sergiyi düzenleyen Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığımıza ve sanatın evrensel dilini kullanarak Anadolu'nun zenginliklerini sanat eserlerine dönüştüren tüm sanatçılara teşekkür ediyorum. Bu sergi, O'nun unutulmayacağının ve belki de yüzyıllar sonra bile Anadolu kültürü ve Yörük kültürü denildiğinde adının hatırlanacağının bir göstergesidir. Umarım bu sergi alanı, kültürümüzün aynası olan, kendi iç zenginliklerimizden beslenen nice kıymetli sanat eserinin sanatseverlerle buluşmasına vesile olur. Sergi alanımızın şehrimize, kültür yaşamımıza ve üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.
"25.yıl anısına çeşitli etkinlikler"
Güzel Sanatlar Fakültesinin kuruluşunun 25. yılını ekim ayından itibaren düzenlenen etkinliklerle kutladıklarının söyleyen Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sibel Paşaoğlu Yöndem, "Sanatçı için bir eseri meydana getirmek kadar aslında o eserin sergilenebileceği ve ilgililerine ulaştırılabileceği sanatseverlerle buluşturulacak bir platform olması çok değerli. Bu çerçevede 25. yılında fakültemize son derece yakışan bu çağdaş sergi salonunu kazandırdıkları için en başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Özlenen Özkan hocamıza ve değerli üniversite yönetimine teşekkür ederim. Rektörümüzün önerisiyle kıymetli sanatçı, gazeteci, yazar, fotoğrafçı, folklorist, kültür adamı, ressam Fikret Otyam'ın adının verilmesinden onu ve mutluluk duyduğumuzu ayrıca belirtmek isterim" dedi.
"O da burada aramızda"
Fikret Otyam'ın eşi Filiz Otyam "Bu değerli galeri de eşimin çalışmalarını ve diğer sanatçıların çalışmalarını görmek beni çok mutlu etti. Bu konuda bir görüşme yapmıştık zaman içerisinde çok güzel bir çalışma gerçekleştirerek çok güzel bir galeriyi ve sergiyi bizlerle buluşturdular. Gittiğinden beri her yıl ölüm ve doğum tarihlerinde onu anmaya çalışıyorum, etkinlik düzenliyorum. Çünkü bir kişiyi andıkça adı geçtikçe yaşadığına inanıyorum. Aynı bugün olduğu gibi o da burada aramızda" diye konuştu.
Konuşmaların ardından sergi salonun ve serginin açılışında emeği geçenlere teşekkür belgesi ve hediye takdim edildi. Sergi salonunda eserler sanatseverler tarafından yoğun ilgi ile takip edildi.
Açılışa; Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sibel Paşaoğlu Yöndem, Dekan Yardımcısı Doç. Umut Kayapınar, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Fikret Otyam'ın eşi Filiz Otyam, Akdeniz Reklamcılar Derneği Başkanı Fulya Sarman, sanatçılar ve öğrenciler katıldı.
Kaynak:IHA