Göz Tansiyonunda Erken Teşhis Görme Kaybını Önlüyor
Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, erken teşhis edilmediğinde körlüğe varan ciddi görme kayıplarına neden olabiliyor. Op. Dr. Sedat Selim, belirti vermeden ilerleyen hastalığın erken teşhis edilmesi durumunda görme kaybının önüne geçilebileceğini belirtti.
Elips Haber’de yer alan habere göre, dünya genelinde yaklaşık 70 milyon glokom hastası bulunduğunu ifade eden Selim, Türkiye’de bu sayının 1,5 – 2 milyon civarında olduğunu dile getirdi. 40 yaş üstü bireylerde %2, 60 yaş üzerindekilerde ise %10 oranında görülen glokomun, yaygın olmasına rağmen yeterince bilinmediğini vurguladı.
Hastaların Yarısı Göz Tansiyonundan Habersiz
Glokomun başlangıçta hiçbir belirti vermemesi, hastaların neredeyse yarısının hastalığının farkında olmamasına yol açıyor. Bu durumun ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Op. Dr. Sedat Selim, hastalığın mekanizmasını şu şekilde açıkladı:
“Glokom, göz içi basıncının, görme sinirini tahrip edecek seviyeye kadar yükselmesi sonucu ortaya çıkıyor. Göz içi basıncı kontrol altına alınmazsa, görme siniri hasar görüyor ve tedavi edilmediğinde körlükle sonuçlanabiliyor. Üretilen göz sıvısının boşaltılamaması durumunda basınç artıyor ve en yaygın glokom türü olan açık açılı göz tansiyonu oluşuyor.”
Glokomun seyrek görülen kapalı açılı tipi ise daha farklı seyrediyor. Bu türde göz tansiyonu ani şekilde yükselerek, şiddetli ağrı ve bulanık görmeye neden olabiliyor. Özellikle hipermetrop hastalarda görülen bu durum, ani belirtileri nedeniyle daha erken fark edilebiliyor.
Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor
Glokom, ilerleyen dönemlerinde geri dönüşü olmayan görme kayıplarına yol açıyor. Bu nedenle uzmanlar, özellikle 40 yaş üstü bireylerin düzenli göz muayenesi yaptırması gerektiğini vurguluyor. Hastalık, rutin göz kontrollerinde yapılan göz tansiyonu ölçümleri ve görme siniri değerlendirmesiyle erken aşamada tespit edilebiliyor.
Erken teşhis edilen glokom vakalarında ilaç tedavisi, lazer veya cerrahi müdahalelerle göz tansiyonu kontrol altına alınabiliyor. Uzmanlar, glokom tedavisinin hastalığın ilerlemesini durdurmada etkili olduğunu, ancak gecikmiş vakalarda görme kaybının geri döndürülemeyeceğini belirtiyor.
Göz sağlığını korumak için düzenli göz kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğini hatırlatan Op. Dr. Sedat Selim, özellikle risk grubunda olan bireylerin (ailesinde glokom öyküsü bulunanlar, diyabet hastaları, 40 yaş üzeri kişiler) daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Kaynak:HABER MERKEZİ