Güneş tutulması 11 Temmuz'da

Güneş tutulması 11 Temmuz'da
21. yüzyılın 7. tam güneş tutulması 11 Temmuz'da gerçekleşecek, gökyüzündeki görsel şölen Türkiye'den izlenemeyecek.

Pasifik Okyanusu'nun güneyinde Cook ve Paskalya Adaları'ndan net olarak gözlemlenecek olan tam güneş tutulması, Pasifik Okyanusu ve Güney Amerika'nın güney kıyısından parçalı tutulma olarak izlenecek. Tutulma 11 Temmuz Pazar günü gerçekleşecek ancak Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayının hiçbir evresi Türkiye'den izlenemeyecek.

21'inci yüzyılın 7'nci tam güneş tutulması, Ay'ın gölgesinin Tonga'nın 7 yüz kilometre güneydoğusuna düşmesiyle başlayacak. Türkiye saatiyle 21.15'te oluşacak ve 5 dakika 20 saniye sürerek örtülme sırasında en büyük değerine ulaşacak. Gölge, 2 saat 39 dakika boyunca dünya üzerinde 11 bin 100 kilometre yol kat edecek.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Evren, yeryüzü hareketlerinin güneş tutulmasıyla açıklanamayacağını belirtti. Prof. Dr. Evren, dünya üzerinde her yıl ortalama 2 güneş tutulması gözlemlenirken, yıkıcı depremlerin de bugünlere rastlayabileceğini, bu iki olayın birbiriyle çakışmasının normal, tesadüfi bir süreç olduğunu vurguladı.

Ayrıca astrolojik değerlendirmeleri de yorumlayan Prof. Dr. Evren, yaşanabilecek duygusal, fiziksel veya insan yaşamını etkileyen psikolojik olayların bu konuyla kesinlikle ilgisi olmadığının altını çizdi. Her 14 günde bir Güneş, Ay ve Dünya'nın aynı düzlem üzerine geldiğini belirterek konuya espriyle yaklaşan Prof. Dr. Evren, "Ne zengin olacağız ne de kıyamet kopacak, öyle olsaydı her 14 günde bir felaketler olurdu" dedi.

Dünyada gözlemlenebilen en son tam güneş tutulması olayı 01 Ağustos 2008; Türkiye'den gözlemlenebilen en son tam güneş tutulması tarihi 29 Mart 2006 olarak belirtiliyor.

GÜNEŞ TUTULMASI SAVAŞI DA DURDURMUŞ

Çağlar boyu çeşitli milletler güneş tutulmasını felaketlerin habercisi olarak değerlendirirken Thales'e dayandırılan bir anektot tutulmanın savaşı barışa çevirdiğini de gösteriyor. Herodot tarihinde; Ege Bölgesi'nde yaşayan Thales'in güneş tutulması ile ilgili olarak aktardığı anekdotunda, Anadolu'da Kızılırmak Bölgesi'nde Medler ve Lidyalılar arasında geçen savaşın güneş tutulması nedeniyle durdurulup barış yapıldığı belirtiliyor. M.Ö. 585'te gerçekleştiği ifade edilen olayda güneş tutulmasıyla Tanrıların savaş yapılmasını istemediği mesajının algılanmasının etkili olduğu sanılıyor.