Haberleşmenin Kesildiği Yerde Onlar Devreye Giriyor
Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Eskişehir Şube Başkanı Yusuf Akkuş, amatör telsizciliğin önemli avantajları ve görevleri olduğunu belirterek , "Ülkemizde amatör sayısının artması memleket için hayırlı olur" ifadelerini kullandı.
Telsiz başında 35 yıldan fazla zamanını harcayan Yusuf Akkuş, amatör telsizciliğin arama-kurtarmadaki fonksiyonunu yaşadığı tecrübeler ile anlattı. Amatör telsizci olmak için bir veya birkaç sınavdan geçildiğini belirten Akkuş, aslında amatör telsizcilik belgesi alan herkesin profesyonel olduğunu, ancak bu kişilerin menfaat ve çıkar gözetmediği için bu işlerle uğraşmasından dolayı amatör olarak anıldığını ifade etti. Yusuf Akkuş, TRAC'ın kuruluş amacının da bu olduğunu vurgulayarak, "Biz telsizlerimizi ticari işler için, çıkar için kullanmayız ve kanunen tahsis edilmiş olan frekanslarımızı bu işler için işgal etmeyiz. Türkiye'de ortalama 4 bine yakın amatör telsizci var. Avrupa'da ise milyonlar ifade ediliyor. Eskişehir'de ise 400'ün üzerinde bu sayı. Ancak bunlar içinden aktif olan 35-40'ı geçmiyor. Bizim amacımız bu sayıyı biraz daha artırmak ve bu hobiyi insanlara aşılamak" şeklinde konuştu.
"BİZİM CİHAZLARIMIZ HER ŞARTTA ÇALIŞIR"
17 Ağustos 1999'da yaşanan depremde iletişim ve haberleşmenin tamamen kesildiğini ve şehirlerarasında kurdukları sistemle tüm iller ile iletişimi tekrar sağladıklarını belirten Yusuf Akkuş, afet ve acil durumlarda kendilerini her türlü göreve hazırladıklarını ifade etti. Akkuş yılda 2 kez tatbikat yaptıklarını belirterek, "En az senede 2 defa il yardım ve arama kurtarma tatbikatları yapılıyor. Eksiklikler belirlenerek bunlar giderilmeye çalışılıyor. Acil afet haberleşmesinin altyapısını oluşturuyoruz. 17 Ağustos depreminden birden fazla il etkilendi ve haberleşme ağı çöktü. Cep ve sabit telefonları ile telsizlerin uzak yerlere ulaşmalarını sağlayan röle aktarıcıları şehrin elektrik şebekesine bağlı olduğu için çalışmadılar. Bu noktada amatör telsizciler devreye girdi. Bizim cihazlarımız her şartta çalışır. Araba akülerinden 6 voltluk küçük akülere kadar birçok aracı kullanmayı öğrenir amatör telsizciler. Bu afet sonrası da amatör telsizciler üzerine düşen görevi yaparak ülkenin içiyle ve dışıyla yapılacak haberleşmeyi sağladılar. Bunu da görev saydılar" dedi.
"AMATÖR SAYISININ ARTMASIN MEMLEKET İÇİN HAYIRLI OLUR"
Amatör telsizciliğin bir hobi olduğunu ve bu hobiyle uğraşmanın yararlı olacağını vurgulayan Akkuş, "Bir hobi edinmek isteyen insan ataktır, sosyaldir ve hareketlidir. İşinin dışında bir şeylerle uğraşmak ister. Bana sorulacak olursa telsiz amatörlüğü uğraşılması yararlı bir hobidir. Çağımız elektronik ve bilgisayar çağıdır. Radyo amatörü olunca da elektroniğin içine dalıveriyorsunuz. Ekstra yanı insanlığa hizmet ediyorsunuz. Herkes uğraşabilir, belirli bir ayrım yok. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün yılda 2 kez yaptığı sınav ile herkes bu hobiyle uğraşabilir. Türkiye'de bu hobi ile uğraşan insanların yaş ortalaması 40'tır. Bu rakamı düşürmemiz gerektiğini düşünüyorum. Avrupa bu konuda milyonlara ulaşmışken biz 4 binlerde sayıyoruz. Ülkemizde amatör sayısının artması memleket için hayırlı olur" ifadelerini kullandı.
Türk Kızılayı, Orman Genel Müdürlüğü, AKUT ve bazı illerin 112 ve üniversiteleriyle protokol halinde olduklarını belirten Yusuf Akkuş, amatör telsizci olmak isteyenler için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün yılda 2 kez açtığı sınava girmeleri ve başarılı olmaları gerektiğini hatırlattı.
Kaynak:IHA