İftarda hızlı yemek yerken bir kez daha düşünün
Manisa Özel Sekiz Eylül Hastanesi Diyetisyeni Sevgi Gökçen Ergün, iftarda hızlı yemenin mide kanseri riskini arttırdığını bildirdi. Ergün, hızlı yenen yemeğin kan şekerini aniden yükselttiğini söyledi.
Ramazan ayının yaza denk gelmesi sebebiyle uzun süren açlıklar yaşandığını belirten Ergün, iftarda yavaş ve aşırıya kaçmadan yenmesi gerektiğini kaydetti. İnsan vücudunun, doygunluğu 20 dakika içinde algıladığını vurgulayarak, "Yemeklerinizi hızlı yiyecek olursanız, doygunluğu hissedemeyeceksiniz ve gereğinden fazla yiyeceksiniz. Sonucunda şişmanlıkla karşılaşacaksınız. Gün boyu açlığın ardından kandaki şeker oranı düşer, iftarda yiyeceğiniz hızlı bir yemekle kan şekerinizi birden yükseltirsiniz.
Kan şekerinizin birden yükselmesi, yemek sonunda sizi halsiz bırakacağı gibi şeker hastalığını davet etmiş olursunuz. Yavaş yiyerek besinleri ağzınızda daha uzun süre tutabilir ve dildeki tat tomurcukları sayesinde besinin tadını daha iyi algılarsınız. Böylelikle yemek yemenin zevkine de varmış olursunuz." dedi. İftarda yiyeceklerin hızlı yenerek çiğneme süresinin kısaldığını belirten Ergün, bunun da sindirim organlarının daha fazla çalışarak yorulmasına sebep olduğunu söyledi. Hızlı yemek yemenin sonucunda vücutta şişkinlik ve hazımsızlık oluştuğunun altını çizerek, mide kanseri riskinin de arttırdığını kaydetti.
'AŞIRI YEMEK, KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTTIRIYOR'
Uzun süren açlık sonucunda hemen doyma isteğiyle yapılan diğer bir yanlışın da aşırı yeme olduğunu dile getiren Sevgi Gökçen Ergün, "Aşırı yemek yemenin sonucunda halsizlik oluşur ve uyku bastırır. Uyumanın etkisiyle kilo artışı olacağı gibi mide rahatsızlıklarına da zemin hazırlamış olursunuz. Ne kadar yediğinizi fark edemezsiniz ve sonucu şişmanlıkla noktalanır. Aşırı yemek yemeyle birlikte oluşan mide dolgunluğu sebebiyle kalbe fazla yük binerek, kalp krizi riski artmaktadır. Yemekleri azar azar ve yavaş tüketerek, doygunluğunuzu arttırdığınız gibi vücudunuzdaki tüm dengeleri de koruyabilirsiniz." diye konuştu.