İkizdere Halkı Dışarıdan Gelenlerden Rahatsız!

İkizdere Halkı Dışarıdan Gelenlerden Rahatsız!
Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Cevizlik ve Gürdere Köylerinde yapılacak taş ocağı için yetkililerle bir araya gelen Gürdere heyeti, il dışından gelip milli manevi değerleri hiçe sayan kişilerden rahatsızlıklarını dile getirdi.

Rize’nin İyidere ilçesinde yapılacak Lojistik Limanı İnşaatı Projesi kapsamında deniz dolgusunda kullanılacak hammaddenin temini amacıyla ihtiyaç duyulan taşocağı ile bağlantı yoluna isabet eden İkizdere ilçesine bağlı Cevizlik ve Gürdere Köylerindeki bazı taşınmazların Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü) tarafından acele kamulaştırılması hakkındaki kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından ilgili firma tarafından taş ocağı yapımı için çalışmalar başlatıldı. İlçeye bağlı İşkencedere Vadisi'nde köylüler çalışmaların başlamasıyla birlikte tepkilerini dile getirdi. Jandarmanın çalışmaların aksatılmaması için bölgede güvenlik önlemlerini alması sonucu İkizdere’ye bölge dışından da çok sayıda kişi geldi.

GÜRDERE KÖYÜ HEYETİ YETKİLİLERLE GÖRÜŞTÜ, PROVAKATİF ORTAM OLUŞTURMAK İÇİN DIŞARIDAN GELENLERDEN RAHATSIZLIK DUYDUKLARINI DİLE GETİRDİ

Gürdere köyündeki taş ocağı çalışmalarına karşı çıkan Gürdere köyü muhtarı ve köy heyetinin yetkililerle bir araya geldiği ve kamuoyunda bilinçli bir şekilde oluşturulan provakatif ortamdan duydukları rahatsızlığı yetkililere ilettiği bilgisine ulaşıldı.

Görüşmede, Gürdere köyü heyetinin mülkiyet hakkı kaybı dahil, çevresel sorunlar ve turizm faaliyetleri konularında tereddüt ve isteklerini yetkililere ilettiği öğrenilirken, heyetin kamuoyunda bilinçli bir şekilde oluşturulan provakatif ortamdan da rahatsızlık duyduklarını dile getirdikleri öğrenildi.

Rize dışından gelip milli manevi değerlere karşı saldırgan tutumla taş ocağı protestosuna katılanların amaçlarının farklı olabileceği kanaatini belirten köy heyeti, bu durumun haklı isteklerine zarar verdiğini ifade ettikleri bilgisine ulaşılrıken heyetin talepleri ile ilgili yetkililerin çalışma başlattığı öğrenildi.

Öte yandan 3 yılda tamamlanacak taş ocağı için 60 yıl süreceği, toplam 16-20 milyon ton malzeme alınacak olmasına rağmen yıllık 30 milyon ton malzeme alınacağı ve toplam taşocağı alanı 13,5 hektar olmasına rağmen 97 hektar alan kullanılacak gibi akla ziyan gerçekle alakası olmayan rakamların bazı guruplar tarafından kasıtlı olarak zikredildiği iddia edilirken; taş ocağı alanının üç yıl sonra tamamen aynı bitkilerle aynı ağaçlarla donatılmış alan rekreasyonu yapılarak sahiplerine bırakılacağı bilgisine ulaşıldı.