İlk araştırma gemimiz denize indirildi

İlk araştırma gemimiz denize indirildi
Türkiye'nin ilk yerli deniz araştırma gemisi özelliğini taşıyan TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi denize indirildi.

Türkiye’nin ilk araştırma gemisi olan TÜBİTAK Marmara Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katıldığı törenle denize indi. Türkiye’nin sahip olduğu deniz potansiyelini kullanamadığını ifade eden Bakan Ergün, “Biz ülkemizin fırsatlarını iyi değerlendiremedik” dedi.

Türkiye’nin yerli kaynaklarla inşa edilen ilk araştırma gemisi olan TÜBİTAK Marmara Araştırma gemisi Marmara’ya indi. Denizde çeşitli bilimsel araştırmalar yapacak TÜBİTAK Marmara düzenlenen görkemli törenle denize bırakıldı. Tuzla tersanesinde gerçekleştirilen törene Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, gemi inşaati sektörü temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı.

tubitak-marmara-arastirma-gemisi-turkiyenin-ilk-arastirma-gemisi-denize-indirildi-5.jpg

tubitak-marmara-arastirma-gemisi-turkiyenin-ilk-arastirma-gemisi-denize-indirildi-kurdela-kesimi.jpg

BAKAN ERGÜN: “BİZ ÜLKEMİZİN FIRSATLARINI İYİ DEĞERLENDİREMEDİK”

Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin sahip olduğu imkanları iyi değerlendiremediğini belirterek, “Biz ne yazık ki denizcilik konusunda sahip olduğumuz potansiyeli yıllarca tam olarak değerlendiremedik. Bunu kabul edersek, iş yapması daha kolay olur. Biz ülkemizin fırsatlarını iyi değerlendiremedik. Bunu kabul edelim ki, bundan sonra iyi değerlendirebilelim. Balığın üretimiyle alakalı, satışı ile alakalı en zayıf ülkelerden bir tanesiyiz. Hiç balıkla tanışmamış, denize kıyısı olmayan bazı ülkelerde bile bizden daha fazladır” dedi.

tubitak-marmara-arastirma-gemisi-turkiyenin-ilk-arastirma-gemisi-denize-indirildi-nihat-ergun-konusma-yaparken.jpg

“Memnuniyetle ifade etmeliyiz ki, artık Türkiye denizlerini ve denizciliğini de yeniden keşfetmiş durumdadır” diyen Bakan Nihat Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü; “Zamanında Akdenizi, Karadenizi adeta bir göl haline getirmiş olan Türkiye, Piri Reis veya Barbaros gibi denizciler yetiştirmiş olan bir Türkiye, gerçekten bu gücünü keşfetmiş olması lazımdı. Bunu yeniden keşfetmiş oldu. Bu gün özellikle gemi üretiminde dünyanın en üst basamaklarında yer alıyoruz. İlk milli savaş gemisini yaptık. Şimdi milli denizaltı hedeflerine odaklanmış durumdayız. Güçlü olmak istiyoruz. Ama soralım kendimize yeterince bilgili miyiz? Güçlü olmak istiyorsan bilgili olman lazım. Bilgili değilsen, güçlü değilsindir. Denizlerin bize ne dediğini, ne fırsatlar sunduğunu bilmemiz icap eder. Türkiye’de deniz araştırmalarının henüz yeterli seviyede olmadığını kabul ediyoruz. Bu durumu değiştirmek noktasında da önemli bir kararlılık içerisindeyiz. Gemide saha ölçüm, örnekleme ve analizlerini yapabilmeyi, deniz araştırmalarını çok disiplinli bir şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Arama- kurtarma, petrol arama gibi faaliyetlerde de gerekli donanımları gemiye monte ettiğimiz zaman bu gemiden istifade olma şansına sahip olabileceğiz.”

“Şimdiye kadar dışarıdan temin etmiş olduğumuz araştırma gemilerini artık kendimiz yapmaya başladık” diyen Bakan Ergün, Türkiye’nin uzaya kendi uydusunu da gönderdiğini söyledi. Bakan Ergün, “Artık denizler bize ne diyor, uzay, kainat bize ne diyor bunları Türkiye kendisi okuma imkanına sahip olabilmiştir” şeklinde konuştu.

tubitak-marmara-arastirma-gemisi-turkiyenin-ilk-arastirma-gemisi-denize-indirildi-1.jpg

BAKAN YILMAZ: “FAZLA BİLGİ ÜRETMEMİZ VE BU BİLGİYİ DE KATMA DEĞERE DÖNÜŞTÜRMEMİZ GEREKİYOR”

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise yaptığı konuşmada, her alanda daha çok bilgi üretilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Türkiye önemli deniz potansiyeli olan bir ülke. Kalkınmamızda, gelişmemizde bu bizim için bir değer. Gerek su ürünleri, gerek madencilik, gerek ulaştırma çok çeşitli bakımlardan denizlerimizi çok daha fazla değerlendirmemiz ve buradan katma değer üretmemiz gerekiyor. Fakat her alanda olduğu gibi denizcilik alanındaki potansiyelimizin de harekete geçmesi de daha fazla bilgi üretmemize bağlı. Bugünkü dünyada bilgi tabanlı ekonomiler ön plana çıkıyor. Daha fazla bilgi üreten ve bilgiyi katma değere dönüştürmeyi beceren ülkeler ön plana geçiyorlar. Bizim de her alanda gibi denizcilik alanında da daha fazla bilgi üretmemiz ve bu bilgiyi de katma değere dönüştürmemiz gerekiyor. Bu noktada bu proje çok anlamlı bir proje. İnşallah bu gemiyle ve buna benzer gemilerimizle daha fazla bilgi üreteceğiz” diye konuştu.

“Ürettiğimiz bu bilgiyi de ülkemizin kalkınması için, milletimizin refahı için kullanacağız” diyen Bakan Yılmaz, “Önemli, uzmanlaşmış gemiler inşa etmemiz, araştırma gemileri inşa etmemiz gemi inşaa sektörümüzün geldiği nokta açısından da önemli. Yerli içerikle, mühendislikle bu çalışmaların yapılması son derece önemli. 10 yıl önce bu araştırma altyapılarına 114 milyon Türk Lirası para ayırıyorduk. 2013 yılında 1.9 milyar lira kaynak ayırdık. Küresel kriz ortamında birçok ülke bu harcamaları kısıtlarken, Türkiye aksine büyük kaynaklar ayırıyor” dedi.

Konuşmaların ardından Bakanlar Nihat Ergün ve Cevdet Yılmaz ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun kurdeleyi kesmesiyle gemi denize indirildi.

TÜBİTAK MARMARA ARAŞTIRMA GEMİSİ MAYIS AYINDA HİZMETE GİRECEK

TÜBİTAK’ın ihtiyaçları doğrultusunda inşa edilen TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi, 41.2 metre boya ve 9.5 metre genişliğine sahip. 500 gros ton ağırlığındaki gemi, Mayıs 2013’te hizmete girecek. TÜBİTAK Marmara, bilimsel oşinografik çalışmalarda kullanılmak üzere gelişmiş ölçüm cihaz sistemleri ile donatılacak. Su altı çalışmalarında kullanılmak üzere ıslak ve kuru laboratuarlar ile bilgisayar odası hazır hale getirilecek. 3 bin metre derinliğe inecek teknik kapasiteye sahip olacak gemi, 11 bilim adamı, 12 mürettebatla faaliyet gösterecek. Geminin iç donanımının tamamlanmasıyla TÜBİTAK Marmara Mayıs ayında hizmete girecek.

tubitak-marmara-arastirma-gemisi-turkiyenin-ilk-arastirma-gemisi-denize-indirildi-2.jpg

TÜBİTAK’TA DENİZ ARAŞTIRMALARI MERKEZİ KURULACAK

Boğazlar başta olmak üzere deniz kirliliğinin izlenmesi, boru hatlarını gözlemleme, sismik çalışmalar, denizlerdeki fayların görüntülenmesi, canlı yaşam alanlarının izlenmesi, tür çeşitliliğinin gözlemlenmesi, kaza ve afetlerde destek verilmesi ile Türkiye’nin alanda temsili TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi’nin başlıca alanları arasında yer alacak.

Uluslar arası sularda da çalışabilecek orta büyüklükte ve güncel donanım özelliklerine sahip TÜBİTAK Marmara, deniz araştırmalarına önemli katkılarda bulunacak. Bu amaçla TÜBİTAK’ın Gebze’deki yerleşkesinde “Deniz ve Denizcilik Konusunda Ulusal Uygulamalı Deniz Araştırmaları Merkezi” kurulacak. Araştırma altyapısından ise konuyla ilgili üniversiteler, kamu kuruluşları ve uluslararası araştırma merkezleri yararlanacak.

tubitak-marmara-arastirma-gemisi-turkiyenin-ilk-arastirma-gemisi-denize-indirildi-3.jpg