İnternetteki Verilerin Güvenliği Kaygılandırıyor
İSTANBUL (İHA) – Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, bilgisayarlar ile akıllı telefonlardaki verilerin korunması, saklanması, bilgilerin deforme olmaması ve istenmeyen kişilere ulaşmaması büyük önem taşıyor.
Bu konuyu tartışmak özellikle güvenlik boyutunu ele almak için düzenlenen ve 2000'li yıllarda dünyada önem kazanmaya başlayan Big Data (Büyük Veri) başlıklı "World Conference on BIGDATA 2015" konferansının Türkiye ayağı İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Kampüsü'nde yapıldı.
Büyük veri konusunda yapılan bilgi teknolojisindeki son gelişmeleri teorik ve pratik açıdan değerlendirmek amacıyla düzenlenen ve 2 gün süren konferans; konularında uzman Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, İtalya, Norveç, İspanya, Kıbrıs, Fas, Filistin, Kuveyt, Arnavutluk, Sırbistan, Karadağ, Pakistan ve Türkiye'den bilim insanlarının katılımı ile gerçekleştirildi. Sağlıktan, e-ticarete tüm bilgisayar sistemlerinde bugünün ve geleceğin sorunu olan büyük veri konusunda Türkiye'deki önemli buluşmalardan biri olma özelliğini taşıyan, "World Conference on BIGDATA" konferansı Akademik Dünya Eğitim ve Araştırma Merkezi (Academic World Education and Research Center) tarafından düzenlenmiş ve İstanbul Aydın Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi ve Association for Human, Science, Natura, Education and Technology tarafından desteklendi. Konferansta, büyük veri algoritmaları, veri temelleri, altyapıları, otonom bilgi işlem modelleri, büyük veri yönetimi, veri arama ve üretim yöntemleri, güvenlik, gizlilik, veri uygulamaları konuları ele alındı.
Alanında uzman isimlerin sunum gerçekleştirdiği konferansta konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Uçan, "Amacımız Dünya'da en önemli ve çözülmesi gereken bir problem olarak ortaya çıkan büyük veri konusunu Türk bilim insanlarına ve ilgili kurumlara aktarmaktır. Teknolojinin kullanıldığı tüm ortamlarda verinin güvenliği, kapasitesi, veri değişkenliği, format uyumsuzluğu, sürekli artan kullanıcı veri artış taleplerini karşılayacak olan akıllı yapay modeller, donanımlar ve yazılım tabanlı yaklaşımlar örneklerle bilimsel konferans ortamında tartışılmıştır. Özellikle yeni teknolojilerde geri kalmamak, 4.5 G gibi Türkiye'nin önünü açacak projelerde etkin yer alabilmek ancak büyük veri konusunda atılacak önemli adımlarla sağlanabilecektir" dedi.
VERİLERİN BOYUTU VE GÜVENLİĞİ
Konferansın ana temasını, internette yaşanılan kapasite problemleri, gönderilen fotoğrafların, bilgilerin korunması ve saklanması olarak belirten Prof. Dr. Uçan, "Verilerin güvenliği noktasında özellikle terör gibi konuların gönderilen verilerin içine sızmaması çok önemli. Firmaların, üniversitelerin kendi güvenlikleri için verilerinin saklanması, yollanması, yollanırken güvenli olması ve sıralanması önemli olan noktalar" diye konuştu. Veri dünyasının büyüklüğünden söz eden Uçan, "Veri sıkıştırma algoritmaları, yapay zekanın, akıllı sistemin ve bilinen bütün yöntemlerin daha çok veri saklayabilmesi için kullanılıyor. Ses verisini saklamak çok kolay. Ama son zamanlarda akıllı bilgisayarlar, fotoğraf makineleri ve telefonlarla çekilen fotoğrafların boyutları büyük ve de çok yer kaplıyor. Bu sebeple bu verilerin saklanması, korunması, saklanan bilgilerin deforme olmaması ve istenmeyen kişilere ulaşmaması büyük önem taşıyor" diye konuştu.
Kaynak:IHA