İstanbul Barosu'nun yeni başkanı Artvinli İbrahim Özden Kaboğlu oldu

İstanbul Barosu'nun yeni başkanı Artvinli İbrahim Özden Kaboğlu oldu
İstanbul Barosu'nun 126.Genel Kurulu'nda yeni başkan resmi olmayan sonuçlara göre İbrahim Özden Kaboğlu oldu.

İstanbul Barosu 126. Genel Kurulu'nda yeni başkan ve yönetiminin seçileceği ve sabah 09.00 itibarıyla başlayan oy kullanma işlemleri sona erdi. İstanbul Barosu'na kayıtlı 64 bin 72 avukat için Haliç Kongre Merkezi'nde 161 sandık kuruldu. 11 adayın bulunduğu başkanlık yarışında, saat 17.00 itibarıyla sandıkların kapanmasıyla oy verme işlemleri sona erdi.

Resmi olmayan sonuçlara göre Değişim İçin Avukatlar Grubu'nun adayı İbrahim Özden Kaboğlu 7 bin 197 oy alırken Avukatların Yükselişi Grubu’nun adayı Hasan Kılıç 5 bin 537 oy ile ikinci oldu. Avukat Hakları Grubu’nun adayı Mehmet Turgay Bilge 4 bin 993 oy ile üçüncü olurken, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Filiz Saraç 4 bin 67 oy ile dördüncü oldu.

Tüm adayları kutladığını söyleyen Kaboğlu, "Uygar bir biçimde yarıştık, hukukçu haysiyetine yaraşır bir biçimde yarıştık. Sonuçlar yine sandıktan çıktı. İnsan haklarına dayanan, laik, hukuk cumhuriyeti için 9 Ağustos'ta yola çıktık. Sizler oylarınızla vaatlerimize oy verdiniz. Biz hiçbir zaman dışlayıcı olmayacağız. Programımızda belirttiğimiz vaatleri bu akşamdan, yarın sabahtan itibaren teker teker uygulamaya koyacağız. Yolumuz açık olsun" ifadelerini kullandı.

Açıklamasının ardından eski İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç da Kaboğlu'nu tebrik etti.

İBRAHİM ÖZDEN KABOĞLU KİMDİR?

10 Nisan 1950 Borçka, Artvin doğumludur. Türk anayasa hukukçusu, akademisyen ve siyasetçi.

1950 yılında Laz kökenli bir ailenin çocuğu olarak Borçka'da doğdu. 1974 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1981 yılında Limoges Üniversitesi ve Ankara Üniversitesinde doktorasını yaptı. 1987'de doçent, 1994 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde profesör oldu.

2003 yılında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanlığına getirildi. Bu görevde iken Azınlık ve Kültürel Haklar Raporu'nu açıklarken fiziksel şiddete maruz kaldı[5] ve daha sonra hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 2008 yılında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan açılan davadan raporun bilimsel içeriğe sahip olduğu ve şiddeti teşvik etmediği gerekçesiyle beraat etti.

Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevinde iken 686 numaralı Kanun Hükmünde Kararname ile üniversiteden ihraç edildi.

2007 yılından beri Birgün'de yazmaktadır.

2018 Türkiye genel seçimlerinde, Cumhuriyet Halk Partisinden İstanbul milletvekili seçildi.

2023 Türkiye genel seçimlerinde CHP'den milletvekili adayı olmak için başvuru yapmışsa da aday gösterilmedi.

2 Haziran 2022 tarihinde Fransa'nın en prestijli nişanı olan Légion d’Honneur madalyası verildi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.