İstanbul ’İleri Teknolojilerin’ Buluşmasına Ev Sahipliği Yapıyor
Temiz oda, bioteknoloji ve yaşam bilimleri, endüstriyel tesislerde bakım teknolojileri, big data, endüstri 4.0 ya da dördüncü sanayi devrimi, bakım mühendisliği "ileri teknoloji" kavramının içini doldurmaya yeten bu terimlerin profesyonelleri, İstanbul'da bir araya geldi.
İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda eş zamanlı olarak düzenlenen üç fuar, "Bilim, Endüsrti ve Teknoloji dünyasının buluşmasına ev sahipliği yapıyor. 23 Nisan tarihine kadar devam edecek olan Biotech Eurasia Bioteknoloji, Yaşam Bilimleri Fuarı, Cleanroom İstanbul Temiz Oda Teknolojileri Fuarı ve Maintenance İstanbul Endüstriyel Bakım Teknolojileri Fuarı, sektör profesyonellerini ağırlıyor. Bilim, endüstri ve teknoloji dünyasının önemli buluşması olarak da tanımlanan fuarlar, son dönemlerde iş ve hükümet çevrelerinden sıkça duyduğunuz "Dördüncü Sanayi Devrimi'ne" ışık btutuyor. 150 firmanın katılımcı olduğu, bin 200 ürün markanın sergilendiği bu fuarların 5 bin profesyonel tarafından izlenmesi bekleniyor. Akdeniz tanıtım tarafından düzenlenen fuarlar sırasında katılımcı firmalar ve akademisyenler tarafından gerçekleştirilen sunumlarda ise en yeni ürünler, teknolojiler ve teknik bilgiler aktarılıyor.
KESTİRİMCİ BAKIM SİSTEMLERİ İŞLETMELERDEKİ MAKİNELER İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİP
Fuarın dikkat çeken ürünleri arasında bulunan Kestirimci Bakım Sistemlerinin kullanımı, işleyişi dair bilgi veren Makine Mühendisi Kubilay Köse, "Kestirimci bakımın amacı makinelerden periyodik alınan ölçümlerle arızanın önceden belirlenmesidir. Eskiden nerde tırak orada bırak bakım yöntemleri uygulanıyordu. Birden arızaya giriyorsunuz ve işletmeniz duruyor. Günümüzde işletmeler para kazanmak istiyorsa 24 saat full çalışması lazım. Duruş demek maliyet kaybı demek. Siz durursanız rakibiniz sizden daha ucuza ürün üretir ve ucuza satar. Avrupa Birliği'nde özellikle İngiltere bunu yoğun şekilde kullanıyor. İşçilik maliyetleri çok yüksek olmasına rağmen full çalıştıkları için daha ucuzu mal ediyorlar. Niye bu Türkiye'de olmasın? Biz bu amaçla "Vibrasyon Ölçüm Alanı" iznini insanlara sevdirecek bir yapı içinde kestirimci bakımı sunmaya çalışıyoruz. Portatif cihaza ölçülecek makineleri kodluyorsunuz. Postacının postayı dağıtması gibi ölçümcü kabloları makineye takıyor. Tuşa basarak ölçümleri alıyor. Cihaz 3 eksende ölçüm yapıp, makine arızaları hakkında bilgi alarak grafikleri veriyor. Rapor verip bir sonraki noktaya geçiyor. Hayat kolaylaştı. Makineleri ölçüp nasıl arızası var onu görmek lazım. Böylece büyük arızalarla karşılaşmazsınız. Daha küçük onarım ve işçilikle işletmenizin sürekliliğini sağlarsınız. Günümüzde endüstri 4 denen kavram içinde online sistemler olan wiriless transmitter, bluetooth teknolojileri, cloud dediğimiz bulut üzerinden haberleşmeleri kullanılma makinelerin birbirleriyle konuşması sistemi daha zenginleştiriyor. Eğer bu teknolojilere geçmekte geç kalırsak iyi olmaz. Bir an önce teknik kadroların buna geçmesini bekliyoruz" diye konuştu.
TEMİZ ODALAR VİRÜS,MANTAR VE BAKTERİLERİN DIŞARIYA SIZDIRILMASINI ENGELLEMEDE ÖNEMLİ
Tekno Elektromekanik'in Yönetim Kurulu Başkanı Naci Sivri, fuarın diğer dikkat çeken ürünü olan temiz oda hakkında şu bilgileri verdi: "Yüksek patojen sistemlerinin tasarım ve üretimini yapıyoruz. Bu tip laboratuarlara, herhangi bir yayılım durumunda ve toplum için tehlike yaratacak virüs, bakteri, mantar genetiği değiştirilmiş mikro organizmaların çalışıldığı laboratuarlarda ihtiyaç duyuyoruz. Hiçbir şekilde üzerinde çalışma yapılan mikro organizmanın dışarı kaçmaması gerekiyor. Bunu sağmak için gaz sızdırmaz sistemlere ihtiyaç vardır. Burada kast ettiğimiz ürün geçişini sağlayan paspakslar, kapılar ve damperlerde basınçlı hava ile şişen bir özel conta kullanılması, zaman bu mahallerin hidrojen peroksit ,ile steril edilmesidir. Bunları Türkiye dışında farklı ülkelere gönderiyoruz. Bunlar arasında Almanya, İran, Yemen'i sayabiliriz. Özellikle ilaç sanayi, elektronik sanayi, nano teknolojide uzun yıllardır kullanılıyor. Her geçen gün yeni alanlar oluyor. Bu kullanımların bir bölüm yasal zorunluklar nedeniyle oluyor. İlaç üretiminde yasal olarak hangi ilacı hangi temiz oda sınıfında üreteceğimiz bellidir. Diğer ürünlerde temiz oda şartlarını sağlamadan üretim yapma şansınız yok. Tv üretimi buna örnek'.
Temiz odaların önemine dikkat çeken Başkan Sivri, Bio güvenlik çalışmalarında örneğin pas hastalığını düşünün, tek bir sporun laboratuardan dışarı kaçması tüm ülkede yeni bir hastalığın yayılmasına neden olabilir. Bu tür laboratuarlarda sadece Türkiye'de mevcut olan virüs, bakteri, mantar gibi ürünler üzerinde çalışılmıyor. Dünyanın herhangi bir yerinde olan değişik virüs ve bakteriler üzerinde çalışılabilir. Bunları dışarı sızması gerek ekonomik gerekse canlılık anlamında büyük riskler oluşturmamaktadır" diye konuştu.
Kaynak:IHA