İşte ilk elektrikli Otomobil

İşte ilk elektrikli Otomobil
Bu otomobil elektrikle çalışıyor ve çok ekonomik

250 lirayla 10 bin km giden elektrikli otomobil Türkiye'de...

Temsa Global, yeni vizyonu ve stratejileri çerçevesinde distribütörlüğünü yaptığı Mitsubishi’nin yüzde 100 elektrikli modeli i MiEV’i, Türkiye'de görücüye çıkardı.

Geçen yıl Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın aldığı kararla ekonominin yanı sıra çevre ve sosyal sürdürülebilirliğe yönelme kararı alan holding, böylece yeni vizyonunu i MiEV’le otomotiv alanına taşımış oldu.

İLK ELEKTRİKLİ OTOMOBİL

i MiEV, “2010 Türkiye’de Japon Yılı” kapsamında İstanbul’da tanıtıldı. Temsa Global Genel Müdürü Yusuf Soner, Temmuz 2009’da yollara çıkan i MiEV’in dünyanın ilk elektrikli aracı olduğunu belirterek, “Araç Mitsubishi’nin ‘drive@earth’ sloganı ile çevreci yönde attığı en önemli adım” dedi.

Küresel ısınma ve çevre kirliliğinin önemine dikkat çeken Soner, şöyle devam etti: “Eskiden ekonomik sürdürülebilirlik vardı. Ancak şimdi çevreci ve sosyal sürdürülebilirlik de önemli. i MiEV bunun bir örneği. Biz Temsa Global olarak burada ticari düşünmüyoruz, farklılık yaratmak istiyoruz.”

Yusuf Soner, elektrikli araçlar için altyapının önemli olduğunu ancak şu anda bile tüketicilerden gelecek i MiEV talebine cevap verebileceklerini belirtti.

Soner, “i Miev normal bir priz sayesinde şarj olabiliyor. Evinizde şarj edebilme imkanınız var. Araç, 220 voltluk prizde 7 saatte tam şarj olabiliyor. Eğer altyapı geliştirilirse yani örneğin benzin istasyonlarında,
Japonya'daki gibi market önlerinde şarj etme imkanınız olursa elektrikli otolar daha fazla yaygınlaşacak. Çünkü hem maliyetler düşüyor hem de çevre korunuyor. i MiEV’in 10 bin km’de elektrik maliyeti sadece 250 lira” dedi.

Soner, toplam 200 adetlik siparişin gelmesi halinde i MiEV’in Türkiye’deki satışına başlayacaklarını kaydetti.

MALİYET 6'DA BİRE İNER

Yusuf Soner, elektrikli araçların geleceğine yönelik projeksiyonlar yaptıklarını belirterek, şunları anlattı:

“2014’te maliyet düşecek. Vergi hariç elektrikli bir aracın maliyeti 35 bin liraya iner. Şimdi bataryanın maliyeti 20 bin euro. 10 yıl sonra batarya maliyeti 6’da bire inecek. 160 km gidebilen i MiEV, 1.000 yol katedebilecek.”

30 BİN EURO


Japonya'da elektrikli araçlara devletin önemli oranda teşvik sağladığını ifade eden Yusuf Soner, şu örneği verdi:

Japonya'da benzinli otomobilin 100 yen, elektriklinin 200 yen olduğunu varsayalım. Hükümet elektrikli aracı yüzde 50 sübvanse ediyor. Yerel belediyeler de yüzde 25’ine teşvik veriyor. Böylece elektrikli bir aracın fiyatı 125 yene geliyor. i MiEV Japonya’da teşvikler sayesinde 30 bin euroya satılıyor. Ancak 5 yıl içinde maliyetlerin düşmesiyle bu rakam 20 bin euroya gerileyecek.”

EV PRİZİNDE 7 SAATTE ŞARJ OLUYOR

* Yüzde 100 elektrikle çalışan 4 kişilik i MiEV, sıfır karbondioksit salınımına sahip.

* 1.4 litre benzinli B segmenti bir araç, 1.4 ton karbondioksit (CO2) salgılarken, i MiEV’de bu rakam 400 kilograma iniyor. 0.4 ton korbondioksit oranı da otomobili şarj ederken, kullanılan elektrikten kaynaklanıyor.

* 330 voltluk topraklı prizde hızlı şarjla otomobilin lityum iyon bataryalarının yüzde 80’i yarım saatte doldurulabiliyor.

* 220 voltluk prizde ise 7 saatte şarj oluyor.

* i MiEV’in yakıt masrafı 1.4 litre benzinli bir otomobilin üçte birine denk geliyor. 10 bin kilometre gidebilmek için yapılan elektrik masrafı sadece 250 lira.

* i MiEV, full şarjla 160 kilometre yol katedebiliyor. Aracın maksimum sürati 130 km/s.

GÜLER SABANCI TEST ETTİ

Güler Sabancı, elektrikli i MiEV’i bizzat denedi. Güler Sabancı, sağdan direksiyonlu i MiEV’i holdingin bahçesinde kullandı. Elektrikli otomobil, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı’ndan tam not almayı başardı.