İtfaiyeden Anız Yakanlara Uyarı

İtfaiyeden Anız Yakanlara Uyarı
Anız yakmanın doğaya ciddi zararlar verdiğini belirten İtfaiye Daire Başkanı Azad Yıldız, "Anız yakmaktan uzak duralım, alternatif yöntemleri kullanalım" dedi.

Anız yakmanın doğaya ciddi zararlar verdiğini belirten İtfaiye Daire Başkanı Azad Yıldız, "Anız yakmaktan uzak duralım, alternatif yöntemleri kullanalım" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Azad Yıldız, kent genelinde anız yangınlarının artmasına ilişkin açıklama yaptı. Tarımın sürdürülebilirliğini ve doğanın dengesini korumak adına anız yakmanın olumsuz etkilerini dikkate almanın büyük önem taşıdığını belirten Yıldız, anız yakmanın, toprak verimliliğini olumsuz etkileyen ve ekosisteme ciddi zararlar veren bir uygulama olduğuna dikkat çekti.

Anız yakmanın zararlarını sıralayan Yıldız, "Anız yakma, toprağın organik maddesini yok ederek, verimliliğin azalmasına neden olur. Bu durum, uzun vadede tarımsal verimliliğin düşmesine yol açar. Anız yakılması, toprağın koruyucu bitki örtüsünü ortadan kaldırarak, rüzgar ve su erozyonunu artırır. Bu da toprak kaybına ve çoraklaşmaya sebep olur. Anız yakma, atmosferde karbon salınımını artırarak hava kirliliğine yol açar. Bu durum, hem çevre hem de insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturur. Anız yakma, toprağın altındaki faydalı mikroorganizmaların ve böceklerin ölümüne neden olur. Bu da biyolojik çeşitliliğin azalmasına ve doğal dengenin bozulmasına yol açar. Anız yakma, kontrolsüz yangınların çıkmasına ve yayılmasına neden olabilir. Bu yangınlar, hem tarım alanlarına hem de çevredeki yerleşim yerlerine büyük zararlar verebilir" diye belirtti.

"Alternatif yöntemleri kullanalım"

Anız yakmak yerine alternatif yöntemleri kullanmanın, hem toprağın sağlığını korumak hem de çevreyi sürdürülebilir kılmak açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Yıldız, "Anızların toprakla karıştırılması, organik gübre kullanımı ve tarımsal atıkların kompost haline getirilmesi gibi yöntemler, sürdürülebilir tarım uygulamaları için uygun ve etkili çözümler sunmaktadır. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak ve tarımsal verimliliği artırmak adına, anız yakmaktan kaçınmanızı ve bu konuda çevrenizde farkındalık oluşturmanızı önemle rica ediyoruz" dedi.

Çiftçilerin bir yıllık emeğinin heba edilmemesi için sürücülerin içtikleri sigarayı dışarıya atmaması ve cam şişeleri ekinlerin olduğu yerlere atılmaması gerektiğini vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu:

"Ekin kaldırıldıktan sonra ekinin altındaki anızları ateşe verip ekolojik dengeye zarar vermeyelim. Bu durum, toprağın içerisinde bulunan yararlı ve zararlı tüm canlıların ölümüne sebebiyet vermektedir, bu bir insanlık suçudur. Anız yakmaktan uzak duralım, bu insanlık suçuna ortak olmayalım."

İtfaiyeden Anız Yakanlara Uyarı

Kaynak:IHA

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.