Japonya’nın İnsansız Marketleri ’Otomatlar’
Japonya'da kullanılan satış otomatları barındırdığı teknoloji ve kullanım kolaylığı ile büyük ilgi görüyor. Otomatlarla yılda 7 trilyon yenlik satış yapılıyor.
Japonya'da kullanımı giderek artan "Vending Machine" olarak adlandırılan satış otomatları, Japonlardan ve ülkeyi ziyaret eden turistlerden büyük ilgi görüyor. Neredeyse her sokakta karşılaşılabilecek otomatlar, barındırdığı teknoloji ve sunduğu ürün çeşitliliği ile de dikkat çekiyor. Kimileri yüksek çözünürlüklü dokunmatik ekran gibi son teknoloji özellikler barındıran otomatlarda, sıcak ve soğuk içeceklerden çorbaya, oyuncaktan hediyelik eşyaya, dondurmadan, gazeteye birçok farklı ürün satılıyor.
YEMEK SİPARİŞİ DE, VESİKALIK DA OTOMATTAN
Gıda ürünleri kadar, farklı günlük ihtiyaçları da karşılayan otomatlarla restorana girmeden önce ödeme yapılıp sipariş verilebilirken; fotoğrafçıya ihtiyaç olmadan anında vesikalık fotoğraf da çekilebiliyor. Tren istasyonlarında ya da caddelerdeki otomatlardan fotoğraf bastırmak, çıktı almak, tebrik kartı tasarlayıp anında baskı almak da otomatların marifetleri arasında.
'24 SAAT AÇIK MARKET"
Satış otomatlarının çok kullanışlı olduğunu belirten İsveç vatandaşı Evelina Crivelli, otomatların her yerde bulunabilmesinin hayatı kolaylaştırdığını söylüyor. İsveç'te otomatların Japonya kadar yaygın olmadığını belirten Crivelli, "Eğer market kapandıysa bir şey alma şansınız yok. Fakat Japonya'daki otomatlar 7/24 ve her yerde" diyor.
"UCUZ VE HER YERDE"
Otomatları sıkça kullandığını belirten Kodai Kawashita, "Her susadığımda bir şeyler içebilirim ve bence çok ucuz. Oldukça kullanışlı" diyor. Otomatlardan içecek, noodle ve oyuncak alınabildiğini hatırlatan Ryen Kobayashi de, "Bir şeye ihtiyacınız olduğunda markete gitmenize gerek yok. İnsanlar için çok kullanışlı" ifadelerini kullanıyor.
ÜLKE GENELİNDE 5.52 MİLYON OTOMAT
Japonya'da ilk olarak 1888'de sigara satışında kullanılan otomatlar, talep artınca içecek, gıda, pul, gazete gibi ürünlerin satışında da kullanılmaya başlandı. Gelişen teknoloji doğrultusunda sürekli yeni özellikler eklenen otomatların sayısı günümüzde Japonya genelinde 6.52 milyona ulaştı. Her 23 Japon vatandaşına 1 satış otomatı düşerken, makineler aracılığıyla yapılan satışın hacmi ise yıllık 7 trilyon yen (Yaklaşık 63 milyon dolar) seviyesinde.
YAYGINLIK NEDENİ DÜŞÜK SUÇ ORANI
Japonya'da satış otomatlarının bu denli yayılmasının sebebi, düşük suç oranı olarak gösteriliyor. Suç oranı yüksek ülkelerde otomatların kırılma ve çalınma riskinin olması, güvenli olması ile bilinen Japonya'yı bu pratik satış yöntemine uygun kılıyor. Japonya metrekare başına en çok satış otomatı bulunan ülke konumunda bulunuyor.
Kaynak:IHA