Kanser hastaları 'Oruç' tutabilir mi?
Uzmanlar, Ramazan ayında kanser hastalarının oruç tutup tutamayacağına karar verilebilmesi için hastalığın evresinin, uygulanan tedavi şeklinin ve tedavide geldikleri noktanın doktorları tarafından mutlaka değerlendirilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Kanser hastasının hangi grupta olursa olsun oruç tutmaya ilişkin kararını mutlaka kendisini takip eden hekimle paylaşması gerektiğini söyleyen, Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Orhan Şencan, ‘Radyoterapi, kemoterapi gibi aktif tedavi alan hastalara ve ileri evre kanser hastalarına kalori alımının azalmaması ve bulantı-kusma gibi olumsuzlukların artmaması için oruç tutmalarını önermiyoruz. Ancak aktif kanser tedavisi tamamlanmış, takip edilmeye devam hastalara ise arzu ettikleri takdirde oruç tutabileceklerini söylüyoruz. İnsanlarda, kanser üzerinde orucun etkisini gösteren herhangi bir bilimsel çalışma ve kanıt bulunmuyor. Fakat hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, açlığın birçok kanserin büyümesini yavaşlattığını, bazı kanser türlerinde ise büyümesini kolaylaştırdığını göstermektedir’’ dedi.
Oruç ibadeti ile vücutta bağışıklık sisteminin güçlendiğini belirten Doç. Dr. Orhan Şencan, ‘Oruçlu olduğumuz süre boyunca sindirim organlarımız dinlenir. Fakat aktif tedavi gören kanser hastalarında uygulanan tedavi iştahsızlık, bulantı-kusma gibi şikayetlere neden olduğundan kişinin kalori alımında belirgin bir azalma olur. Oruç tutulduğunda kalori alımı daha da azalacağından bu gruptaki hastalara oruç tutmaları tavsiye edilmez. İkinci gruptaki ileri evre kanser hastalarının çoğunda kilo kaybı ve yetersiz kalori alımı bulunmaktadır. Bu nedenle, bu gruptaki hastalara da oruç tutmamaları önerilmektedir. Aktif olarak kanser tedavisi tamamlanmış ve takibi devam eden üçüncü grupta yer alan kanser hastaları ise isteklerine bağlı olarak oruç tutabilirler’’ diye konuştu.