Karal: 66 aydır yükselen maliyetler yetmedi, şimdi de don felaketiyle üretici eziliyor

Karal: 66 aydır yükselen maliyetler yetmedi, şimdi de don felaketiyle üretici eziliyor
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Karal, TÜİK'in açıkladığı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi verilerine dikkat çekerek, tarımsal girdi maliyetlerindeki 66 aylık kesintisiz artışın çiftçiyi canından bezdirdiğini söyledi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Şubat 2025 Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verileri üzerine değerlendirmelerde bulundu. Tarımsal girdi maliyetlerinin 2019 Eylül’den bu yana tam 66 aydır kesintisiz yükseldiğine dikkat çeken Karal, bu maliyet artışlarının üzerine son günlerde yaşanan don felaketinin tarımı daha da çıkmaza sürüklediğini vurguladı.

DEVA Partili Karal, TÜİK’in açıkladığı Tarım-GFE’ye göre Şubat ayında tarımsal girdi fiyatlarının aylık yüzde 2,35, yıllık ise yüzde 28,92 oranında artış gösterdiğini anımsattı.

“Çiftçi maliyet artışlarına yetişemiyor”

Bu rakamların Türkiye’de tarımsal üretim açısından bir çöküşü işaret ettiğini belirten Karal, “Üretici artık ne mazotun, ne gübrenin, ne tohumun, ne de elektriğin maliyetine yetişebiliyor. Üstüne bir de yaşanan don felaketi, ürünlerin büyük kısmını tarladayken yok etti. Böyle giderse, tarlada ürün değil, sadece iflas mektubu yetişecek.” diye konuştu.

Karal, son dönemde birçok bölgede etkili olan şiddetli don olaylarının, sebze ve meyve bahçelerinde ciddi hasara yol açtığını anımsattı.

“Çiftçi bir yandan doğanın gerçek afetleriyle boğuşurken, diğer yandan iktidarın uyguladığı ekonomi politikalarının suni afetleriyle mücadele ediyor”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın masa başında istatistik toplamakla değil, sahada üreticinin elini tutmakla yükümlü olduğunu vurgulayan Karal, sözlerini şöyle sürdürdü: “66 aydır dizginlenemeyen maliyet artışlarıyla, şimdi bir de iklim krizinin etkisiyle oluşan don felaketi eklendi. Çiftçi bir yandan doğanın gerçek afetleriyle boğuşurken, diğer yandan iktidarın uyguladığı ekonomi politikalarının suni afetleriyle mücadele ediyor. Desteklemeler yetersiz, teşvikler göstermelik, girdi maliyetleri ise her ay daha da yüksek. Bu anlayışla ne üretim kalır ne de üretici. 66 aydır artan maliyetlere rağmen herhangi bir somut çözüm üretilmemesi kayıtsızlıkla eşdeğerdir. Artık uyarı değil, feryat ediyoruz. Bu felaket zinciri karşısında seyirci kalan bir hükümet, sadece çiftçiyi değil 85 milyonluk ülkeyi açlıkla yüz yüze bırakır. Gıda güvenliğinin, üretim zincirinin ve kırsal refahın korunması için acilen üreticiye girdi desteği, afet tazminatı ve alım garantili teşvik programları sağlanmalıdır. Aksi takdirde bu ülke bir sabah uyanacak ve tarlalar bomboş kalmış olacak.

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
2 Yorum
  • vatansever53 / 23 Nisan 2025 00:32

    DON BİR TABİAT OLAYI.ALLAHTAN GELDİ .YAPILACAK BİR ŞEY YOK.ÇAYIDA KÖMÜRE ÇEVİRDİ.ANCAK ENFİLASYON GERÇEK DIŞI RAKAMLARLA TABAN FİYAT VERİLİRSE İŞTE EN BÜYÜK DON BU.

    Yanıtla (0) (0)
  • Rizeli emekli / 22 Nisan 2025 08:39

    Konus konus hükümette olduğun zaman neden konuşmadın Tabii tuzun kuru

    Yanıtla (2) (0)