Klavyeleri çıkarın, Türkiye savaşa giriyor!

Klavyeleri çıkarın, Türkiye savaşa giriyor!
TÜBİTAK, 25-28 Ocak tarihlerinde Siber Güvenlik Tatbikatı yapacağını açıkladı.

CHP'den eleştiri: Yeterli değil

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan’ın, "Siber ordu kurulmalı" uyarısının ardından TÜBİKAT’tan, 25-28 Ocak 2011 tarihleri arasında Siber Güvenlik Tatbikatı yapılacağı açıklaması geldi. Söz konusu tatbikat ile somut bir tehlike haline gelen siber savaş tehdidine karşı hazırlıklı olmak, kurumların bilgi sistemi güvenliği olaylarına müdahale yeteneği ile kurumlar arası koordinasyon yeteneğini tespit etmek, kurumlar arası iletişimi artırmak, bilgi ve tecrübe paylaşımını ve siber güvenlik bilincinin artırılmasını sağlamak amaçlanıyor.

-SEYHAN UYARMIŞTI-

Düzenlediği basın toplantısı ile Siber Suçlarla Mücadele Sözleşmesi’ne uygun şekilde yasa tasarılarının hazırlanmasını isteyen CHP’li Seyhan, "Aksi takdirde; kişisel verilerimiz yabancıların eline geçebilir, verilerimiz Ermenistan ve Kıbrıs Rum Kesimi ile paylaşılabilir" uyarısı yaparak "siber ordu"nun kurulması gerektiğini ifade etmişti.

-TÜBİTAK’TAN AÇIKLAMA GELDİ-

Seyhan’ın uyarılarının ardından TÜBİTAK’tan bir açıklama geldi. TÜBİTAK’tan, CHP’li Seyhan’a gönderilen açıklamada, Siber Güvenlik Tatbikatı’nın, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) koordinasyonunda, 25-28 Ocak 2011 tarihleri arasında gerçekleştirileceği bildirildi.

25-28 Ocak 2011 tarihleri arasında yapılacak tatbikatın ilk iki gününde katılımcı kurumların kendi kurumlarında olacakları ve siber saldırılara karşı tespit ve önleme yeteneklerini ortaya koyacakları belirtilerek, şöyle denildi:

"Tatbikatın son iki gününde ise kurumlar toplu olarak bir salonda bulunacaklar ve mesajlarla kendilerine iletilen olası saldırılar karşısındaki tepkilerini yazılı olarak tatbikat yönetimine iletecekler."

-"TATBİKAT SİBER SALDIRI GERÇEĞİNDEN UZAK"-

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, "Gerçek saldırılarda zaman, mekan ve hedef belli değildir. Ayrıca saldırının kimden geleceği belli değildir. Yapılması gereken; kurumlarımızda yedekleme yapılarak ve sanal veri tabanı oluşturularak tatbikata bilgi güvenliği konusunda uzman kişiler ile beyaz şapkalı olarak anılan hackerler dahil olmak üzere tüm üniversiteler ve özel şirketlerden isteyenlerin katılımının sağlanmasıdır" dedi. Tatbikatta yapılacak eylemlerin uluslar arası siber tatbikatlarda gerçekleştirilen 20 temel konudan sadece dördünü kapsadığına işaret eden Seyhan, şöyle dedi:

"Bu tatbikat 5 ayda iki kez iptal edildi. Umarım kurumlarımız bu kez hazır olur. Bu 5 aylık süre içerisinde ABD, 12 ülkenin katılımı ile uluslar arası siber güvenlik tatbikatını yapmış oldu. Tüm olumsuzluklara rağmen bu tatbikat başlangıç açısından önemli ve yerindedir. Online 7/24 çalışacak düzenli bir siber ordu mutlak kurulmalı, bu ordunun AR-GE altyapısı TÜBİTAK’a ve birlikte çalışacak üniversitelerimize teslim edilmelidir."

-"TÜM TÜRKİYE’YE AÇIK BİR TATBİKAT YAPILMALI"-

Tüm Türkiye’ye açık bir tatbikatın yapılması gerektiğine de işaret eden Seyhan, şöyle dedi: "Böylece Türkiye’nin siber saldırı gücü ve savunma gücü de açığa çıkmış olacaktır. Bu tatbikatı bir tek kurumda çalışan insanların yetenekleriyle sınırlı tutmak tatbikatı kısıtlı hale getirir. Yine de TÜBİTAK’ın bu çalışması başlangıç açısından çok önemlidir."