Kota tekrar 370’ e çıkarıldı
Karal açıklamasında, “Yeni yönetim olarak göreve geldiğimiz günden itibaren yaş çay alımıyla ilgili uygulanan kota konusunda Rize kamuoyunda duyulan rahatsızlıkları bizlerde duyuyorduk. Gezdiğimiz, dolaştığımız yerlerde vatandaşlarımız bu soruna yönelik problemlerini bizlere anlattılar. Vatandaşlarımızın bu hususta ciddi sıkıntılar yaşadığını yakinen müşahede ettik.Üreticimizin bu mağduriyetini giderebilmek için genel müdürlüğümüzle o günden beri istişare halindeydik ve seçildiğimiz ilk günlerden itibaren sorunun nereden kaynaklandığını öğrenerek neler yapılabileceği noktasında çözüm üretmeye çalışıyorduk.
Kotanın tekrar 370 seviyesine çekilmesinin teknik boyutunu Çaykur genel müdürünün açıkladığını belirten AKP Rize İl başkanı Karal, “Fakat şunu açık yüreklilikle belirtmem gerekiyor: Teknik açıdan oluşan bu rahatlama yinede kotanın eski seviyeye çekilmesine yeterli değildi.
Küresel ekonomik kriz nedeniyle pazar paylarının düşmesi eski kota üzerinden yaş çay alımına devam edilmesiyle birlikte kurumu zor durumda bırakabilirdi. Çaykur yönetiminin haklı olarak kurumun zora girebileceği konusunda ciddi endişeleri vardı. Üreticinin mağdur edilmemesi için sınırları olabildiğince zorlayarak, merkezi hükümetimiz nezninde gerekli girişimlerde bulunarak, Çaykur’ un haklı endişelerini çeşitli kanallar vasıtasıyla gidererek Rize için böylesine hayırlı bir kararın çıkmasına katkı sağladık.Rizeliler olarak hepimiz bu kurumun geleceğini düşünmek zorundayız.
Çay üreticisinden işçisine, iktidar ve muhalefet partilerine mensup tüm yerel siyasetçilerimizden Çaykur bürokratına kadar herkes kurumla ilgili gereken hassasiyeti göstermek durumundadır.Geldiğimiz bu son noktada tüm vatandaşlarımıza şunu belirtmem gerekiyor: Üretici, kota konusunda mağdur olmayacak. Bu karar da tüm zor şartlara rağmen üreticilerin mağduriyetini giderebilmek için alınmıştır. Oluşabilecek bazı spekülasyonlara mahal vermemek ve vatandaşımızın durumu doğru bilgilerle yorumlayabilmesi için bu açıklamayı yapmayı lüzumlu görüyorum.” dedi