M. Hanefi İspirli’nin 4. Şiir Kitabı Hiç Yayımlandı
Şair M. Hanefi İspirli'nin 4. Şiir kitabı "Hiç" Çıra Yayınları arasında çıktı.
Uzun yıllardır şiir kitabı yayımlanmayan İspirli'nin yeni şiir kitabı "Hiç" edebiyat çevrelerinde memnuniyetle karşılandı. 40 yıldır şiir yazan İspirli'nin; daha önce Bir Bardak Suda Kurulan Hayal, Kitab-ı Aşk, ve Hiç Kimse isimli şiir kitapları yayımlanmıştı.
Şiirleri ve yeni kitabı "Hiç" ile ilgili "benim şiirim hemen kendini ele verecekse o şiiri yazmam. En azından tarihten, felsefeden, sosyolojiden, yeryüzü coğrafyasından, medeniyetimizin ruh ikliminden birazda olsa temel bilgiler olmalı okuyucuda..." diyerek şiir anlayışını ifade eden İspirli; bu duruşu ile de şiirinin okuyucu tarafından çözülmesini istiyor. Çıra Yayınları tarafından birinci baskısı yapılan 74 sayfalık kitapta 34 şiir var. Özenli bir baskıya sahip kitabın kapağı Erzurum'un yetiştirdiği tanınmış hattatlardan Muhammet Mağ'a ait eski Türkçe ile yazılmış "Hiç" hattı ile kapak daha anlamlı hale gelmiş ve bütünleşmiş.
Kitapta yer alan şiirler serbest vezinle yazılmış. Şiirin geleneksel unsurlarından ölçü ve uyağı boş vermeyen şair daha önceki kitaplarında bu tutumunu korumuştu. Şiirlerinde öyle açık ve hemen anlaşılır bir üslup kullanmayan şairin bu kitabında da aynı üslubu koruduğu görülüyor Kitapta özellikle dikkati çeken; daha önce şiirimizde karşılaşmadığımız bazı kelimeleri, isim tamlaması veya dişi olarak kullanarak yeni şeyler söylüyor İspirli.
Yeni söyleyişlerle genç şairlere yol göstermek isteyen İspirli; şiirin teknoloji ve modern zamanlara rağmen ayakta kalacağına inandığını belirterek, yeni çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Özellikle şiir ile ilgili çalışmalarını sürdüren şair, yakın bir zamanda Türk edebiyatında ihtiyaç haline gelen bir kitabının yayımlanacağını belirtti. İspirli'nin şiir kitaplarının yanı sıra; Çağa Kiralık Akıllar ve İnsan Vaazları isimli deneme, Düşünme Odası isimli bir romanı, ayrıca 2.cilt halinde yayımlanan hatıralardan oluşan Hatıralardaki Erzurum, Kudüs Şiirleri Antolojisi ve fotoğraflardan oluşan Uzundere Sivil Mimari Örnekleri kitapları var.
Uzun yıllar öğretmenlik yaptıktan sonra bazı kurumlarda idarecilik yapan İspirli Erzurum'da yayımlanan birçok gazetede köşe yazarlığı ve kültür-sanat editörlüğü de yaptı.
Kaynak:IHA