Milletvekili Karal, Bakan Kacır’a ‘Yeşil Yol’’u sordu

Milletvekili Karal, Bakan Kacır’a ‘Yeşil Yol’’u sordu
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı (TBMM)’ye verdiği soru önergesi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a Yeşil Yol Projesinin akıbetini sordu.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki 9 ilin yaylalarının birbirine bağlanmasını amaçlayan Yeşil Yol projesinin akıbetini sordu. Milletvekili Hasan Karal, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı (TBMM)’ye verdiği soru önergesinin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından yanıtlanmasını istedi. Milletvekili Karal, projenin toplam maliyetinin ne kadar olduğunu da sorduğu soru önergesinde “İlk proje tarihinden itibaren 12 yıl geçmesine rağmen Yeşil Yol projesi neden hala tamamlanmamıştır?” dedi.

“KARADENİZ BÖLGESİ ZENGİN BİR EKOSİSTEME SAHİP”

Karadeniz Bölgesinin sadece Türkiye’nin değil, uluslararası ölçekte de koruma değeri yüksek, yer yüzünün en önemli biyolojik çeşitliliğine sahip ekolojik bir alan olarak tanımlandığını belirten Milletvekili Karal, çok sayıda milli park, tabiat parkı, yaban hayatı geliştirme sahası, özel çevre koruma bölgesi, doğal ve kültürel SİT alanını bünyesinde barındıran bölgendeki yayla ve dağların fauna, flora ve habitatlar bakımından zengin bir ekosisteme sahip olduğunu vurguladı.

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Karadeniz Bölgesi’ndeki 9 ili kapsayan Yeşil Yol projesi yürütüldüğünü belirten Karal, soru önergesinde ”2011 yılında ilk kez Çevre Düzeni Planı içerisinde yer alan, Danıştay’ın iptal kararı sonrası 2016’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yeni bir çevre düzeni planı ile tekrar yürürlüğe konulan Yeşil Yol projesi ile Samsun, Tokat, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize ve Artvin'deki yayla yollarının ve turizm merkezlerinin üst kattan birbirine bağlanmasının amaçlandığı belirtilmiştir. Yerli ve yabancı turistlerin Samsun'dan Artvin'e kadar daha konforlu ve güvenli ulaşım sağlamaları hedeflendiği belirtilen projede 2 bin 645 kilometre yol yapımı ve iyileştirilmesinin planlandığı, ayrıca yol güzergahındaki gerekli turizm altyapısının desteklenerek konaklama tesisi, dinlenme alanları, cephe iyileştirmeleri gibi çalışmalar yapılacağı açıklanmıştır. İlk proje tarihinden itibaren 12 yıl geçmesine rağmen proje henüz tamamlanmamıştır.” ifadelerine yer verdi.

“YEŞİL YOL PROJESİNİN NE ZAMAN TAMAMLANMASI PLANLANMAKTADIR?”

DEVA Partisi Milletvekili Hasan Karal, soru önergesinde DOKAP’ın bağlı bulunduğu Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt verilmesini istedi: “İlk proje tarihinden itibaren 12 yıl geçmesine rağmen Yeşil Yol projesi neden hala tamamlanmamıştır? Samsun’dan Hopa’ya Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayacak projenin bir bütün halinde sosyal, ekonomik ve ekolojik etkileri değerlendirilmiş midir? Projenin toplam maliyeti ne kadar hesaplanmıştır? Projenin süresinde tamamlanmaması dolayısıyla yaşanan gecikmeden kaynaklı olarak ne kadar maliyet artışı olmuştur? Yeşil Yol projesinin bölge halkına katkısı ne olacaktır? Projenin ne zaman tamamlanması planlanmaktadır?

Kaynak:Bayram Ali Sarı

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
9 Yorum