Milletvekili Karal: TÜİK açıkladığı verilerle vatandaş nezdinde güvenini kaybetti
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, TÜİK’in yılın üçüncü çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Milletvekili Karal, TÜİK’e göre Türkiye ekonomisinin temmuz-eylül döneminde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,9 ile beklentilerin üzerinde büyüme kaydettiği hatırlatmasında bulunarak TÜİK’in açıkladığı verilerle vatandaş nezdinde güvenini kaybettiğini söyledi.
TÜİK’in açıkladığı rakamların gerçeği yansıtmadığını belirten Milletvekili Karal, “Yine bir TÜİK klasiği! Enflasyonu neredeyse yarı yarıya gösteren TÜİK, Türkiye ekonomisinin yılın 3. çeyreğinde 'beklentilerin üzerinde' büyüme kaydettiğini açıklamış. Büyüyen ekonomi falan değil. Büyüyen enflasyon. Büyüyen zamlar. Büyüyen hayat pahalılığı. Büyüyen gelecek kaygısı. Büyüyen koskoca umutsuzluk, karamsarlık. Eğer gerçekten bir büyüme var ise de bu hiçbir şekilde vatandaşa, alım gücüne, insanların refahına yansımıyor.” diye konuştu.
“TÜRKİYE’DE FAKİRLİĞİN ARTTIĞI BİR BÜYÜME SİSTEMİ MEVCUT”
Karal, ekonomik büyümelerde vatandaşların aldığı refah payının çok önemli olduğunu ancak Türkiye'de refah payının adil paylaşılmadığının altını çizerek, "Türkiye'de fakirliğin arttığı bir büyüme sistemi mevcut. Büyümeden sermayenin aldığı pay sürekli artarken, çalışanların, sabit gelirlilerin, ücretlilerin aldığı pay ise devamlı düşüyor. Ekonomide TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre evet bir büyüme var ama bu büyüme sadece sermayeye, parası olana fayda sağlıyor. Böyle bir büyüme politikasıyla ancak bir grubu daha zengin yaparsınız. Vatandaş ise bırakın büyümeden refah payı dahi almayı gittikçe daha çok fakirleşir, alım gücü düşer, maaşları erir. Ne yazık ki, üzülerek söylüyorum bu büyümede, bu sistem de tam da böyle oluyor" ifadelerini kullandı.
Karal, DEVA Partisi'nin ekonomik büyümenin herkesi kapsayacak şekilde adil bir şekilde paylaşılmasını hedeflediğini belirterek, "Ekonomik büyümenin refaha dönüşmesi için, büyümeden elde edilen gelirin adil bir şekilde paylaşılması gerekiyor. Bunun için, çalışanlara, sabit gelirlilere ve ücretlilere yönelik gelir politikaları devreye sokulmalıdır. Ayrıca, asgari ücretin ve emekli maaşlarının enflasyona göre düzenli olarak artırılması sağlanmalıdır" dedi.
Kaynak:ELİF BEYHAN AKGÜN