Milletvekili Ocaklı: 100 Kg Yaş Çay Satan Üretici 2 Yıl Önce 233 Ekmek Alırken Bugün 150’ye Düştü
CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, yaş çay taban fiyatının 17 TL olarak açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, Rize'de yaş çay üreticilerinin son 2 yılda aldığı ekmek miktarında düşüş olduğunu belirtti. Ocaklı, 100 kilogram çay satan bir üreticinin 2 yıl önce 233 ekmek alırken, bu yıl bu miktarın 150'ye düştüğünü belirterek, “2022 yılında 100 kg çay ile 233 ekmek alabilen çay üreticisi 2023 yılında 188’e şimdi açıkladıkları fiyatlarla da 150 ekmeğe kadar düştü” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2024 yılı yaş çay alım taban fiyatını 11 TL'den 17 TL'ye yükseltmesi ve destekleme bedelini 30 kuruştan 2 TL'ye çıkarması, Rize'de ve çay üreticileri arasında büyük tepkilere yol açtı. Tepkilerin temel sebebi, yaş çay taban fiyatına yapılan % 54,5 zammın, nisan ayı enflasyon oranı olan %69,8'in altında kalması.
Bu durum, hem çay fiyatlarının ilk kez enflasyonun altında belirlenmesine neden oldu hem de daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yaş çay fiyatlarının aksine, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından duyurulmasına da yol açtı. Yaş çay fiyatının sosyal medyadan enflasyonun altında bir zamla duyurulmasının ardından Rize’de her kesimden tepkiler gelmeye devam ediyor.
Sosyal medyada yaş çay fiyatına tepkiler çığ gibi büyüyor. Üreticiler, fiyat artışının yetersiz olduğunu ve geçimlerini zorlaştırdığını belirten paylaşımlar yapıyor.
Yaş çay üreticileri tepkilerini sosyal medyadan dile getirirken CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı da üreticilere seslendi ve açıklanan fiyatın en az 25 TL'ye çıkarılması gerektiğini savundu. Ocaklı, üreticileri iktidarı protesto etmeye ve fiyatların düzeltilene kadar pes etmemeyi çağırdı.
CHP Rize Milletvekili Ocaklı, yaş çay fiyatının 17 TL olarak açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Altıncı günün sonunda yaş çay taban fiyatı açıklandı. Ne olarak açıkladılar 17 + 2 destekleme 19 TL. Bu ne demektir? Bu şu demektir. 25 TL’den aşağıya olmaması gereken yaş çay fiyatının 19 TL olarak hatta 17 TL olarak açıklanması çay üreticisinin yoksulluğa mahkum edilmeye devam edilmesinin bir göstergesidir. Bakın neden yoksullaştırıldığını tane tane anlatayım. 2022 yılında 100 kg çay ile 233 ekmek alabilen çay üreticisi 2023 yılında 188’e şimdi açıkladıkları fiyatlarla da 150 ekmeğe kadar düştü. Son iki yılda 233 ekmekten 150 ekmeğe kadar düştü. Oysa iktidar yeniden değerleme oranı akaryakıt, et, süt, beslenme gibi ana ürünlere yaptığı zam yani hatta yanına kuru çayı da koyalım. Kuru çaya son bir son bir yılda yapılan zam %130’a yakın ama çay üreticisine verilen zam ortada. Geçinemeyecekleri durumda. Bu sürdürülebilir bir şey değil. İki tane çağrım var. Birincisi iktidara çağrım var. İktidara diyorum ki bu şekilde çay tarımı sürdürülemez. Bundan geçilen 1.5 milyon insan yoksulluğa, açlığa mahkum edilir tıpkı asgari ücretle yaptığınız gibi. Ama bundan vazgeçin. Şu verdiğiniz fiyatı düzeltin ve minimum çayı 25 TL yapın. Daha önce de söylediğimiz gibi, ziraat odalarının belirttiği gibi, çiftçilerimizin, kooperatiflerimizin 21 TL sadece maliyet var dediği ve 25 TL olmak zorunda dediği biçime getirin. Eğer getirmezseniz sizi buradan uyarıyorum. O zamanda hedef kitlem yani çay üreticisi şimdi onlara sesleniyorum. Diyorum ki eğer bu rakamlar düzelmezse çay bahçelerinde, kahvehanelerde, evinizde, sokakta, dolmuşta, tarlada, havada, karada bu iktidarı protesto etmeye, bu fiyatları düzeltene kadar bu işin peşini bırakmamaya ve sahip çıkmaya çağırıyorum.”
Kaynak:www.2mart.com.tr