Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesine Bir Tübitak Desteği Daha
TÜBİTAK tarafından desteklenen Yerel Niğde Elmalarının Ateş Yanıklığı ve Kara Lekeye Dayanıklılığı İle Kendine Uyuşmazlık Özelliklerinin Moleküler Markörler İle Belirlenmesi" projesi ile Niğde elmasının akademik ve ticari çalışmalarının artırılması hedefleniyor.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Serçe'nin danışmanlığında, Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Orkun Gencer'in yürüttüğü "Yerel Niğde Elmalarının Ateş Yanıklığı ve Kara Lekeye Dayanıklılığı İle Kendine Uyuşmazlık Özelliklerinin Moleküler Markörler İle Belirlenmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
Projede Niğde elmalarının ülkemizde ve dünyada yetiştirilen elmalarda rastlanan ateş yanıklığı ve kara leke hastalıklarına karşı dayanıklılıkları moleküler yöntemler ile araştırılıp ıslah çalışmalarında kullanılabilirliğinin ortaya konması amaçlanıyor.
Ayrıca elmanın ülkemiz için küresel ve şehrimiz için de ulusal ölçekte ticari önemi yüksek bir meyve olması, Niğde için bir marka değer olması ve önceki çalışmalarda genetik anlamda bir potansiyel taşıdığının ortaya konması yönüyle özgün olan projenin çıktıları hem akademik hem ticari alandaki kuruluş ve araştırmacılar ile paylaşılacak. Böylece projeyle Niğde ilimizin marka değerlerinden biri olan Niğde Elması hakkında daha fazla akademik ve ticari çalışmanın yürütülmesi hedefleniyor.
Kaynak:IHA