Ocaklı: Rize’de dalgaların yuttuğu 500 milyon TL kimin cebine girdi?

Ocaklı: Rize’de dalgaların yuttuğu 500 milyon TL kimin cebine girdi?
CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Rize Şehir Hastanesinin 500 milyon TL’lik deniz dolgusunu dalgaların yuttuğunu belirterek 2024 bütçesinden aynı dolgunun tamiri için 500 milyon TL daha ayrıldığını kaydetti.

Rize’de geçtiğimiz yıl kasım ayının son haftasında etkili olan şiddetli yağış ve fırtınanın denizde neden olduğu dalgalar Karadeniz Sahil Yolu’na kadar ulaşmış Gündoğdu mevkiinde inşaası yapılan Rize Şehir Hastanesinin deniz dolgusuna zarar vermişti. CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, konuyu TBMM gündemine taşıyarak zararın, dolgu kararını veren kamu görevlilerinden tahsil edilmesini istedi.

Milletvekili Ocaklı, yaptığı açıklamada, “Deniz dolgusu üzerine yapılması planlanan 800 yataklı Rize Şehir Hastanesi için alt yapı inşaatı kapsamında 489.000.008 TL maliyetle yapılan deniz dolgusunun Mayıs 2023’te tamamlandığı açıklanmıştı. Tamamlanan deniz dolgusu 27 Kasım 2023’teki fırtınada Karadeniz’de oluşan dev dalgalar nedeniyle hasara uğramış, 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programında ‘Rize Şehir Hastanesi deniz dolgu alanı onarımı (sahil tahkimatı)’ adı altında 500.000.000 TL daha ödenek ayrıldı.” ifadesinde bulunarak konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun cevaplaması istemiyle soru önergesi veren CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, uzmanların deniz dolgusu yerine daha uygun alanlar bulunduğu, dolgu üzerinde hastane yapılmasının sakıncalı olduğu yönündeki tüm uyarılarına rağmen dolgu yapılma ısrarı nedeniyle ortaya 500.000.000 TL’lik kamu zararı çıktığını ifade ederek, “Kaynakların yanlış planlama ve bilinçsiz uygulamalarla heba edilmesinin son örneği, Rize Şehir Hastanesinin deniz dolgusu üzerinde yapılma ısrarıdır.” dedi.

AMAÇ DAHA İYİ SAĞLIK HİZMETİ SUNMAK DEĞİL, MÜTEAHHİTLERİN KASASINI DOLDURMAK!

İnşaat şirketlerine kamu kaynaklarını aktarmak uğruna, kamuyu tek kalemde 500 milyon TL zarara uğratan deniz dolgusu üzerine hastane yapılması kararının hangi gerekçeyle alındığının kamuoyunca merak edildiğini belirten Ocaklı, “Deniz dolgusu ısrarı nedeniyle; hastanenin, insanların sağlık hizmetlerine erişiminin artırılması, daha iyi şartlarda ve kaliteli sağlık hizmeti alabilmeleri için değil, siyasi iktidarla organik ilişkileri bulunan inşaat şirketlerine kamu kaynaklarının aktarılması, bu şirketlerin ihtiyaç ve beklentilerinin karşılanması için geliştirilen projelerden olduğu şeklinde kamuoyunda izlenim doğmaktadır.” dedi.

Rize Şehir Hastanesinin daha uygun yerler bulunduğu halde neden ısrarla deniz dolgusu üzerinde planlandığı sorusuna cevap arayan Ocaklı, hastanenin deniz dolgusu üzerinde yapılması kararını veren kamu görevlilerinden 500 milyon TL’lik zararın tahsil edilmesini istedi. Ocaklı konuyla ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’na şu soruları yöneltti:

Rize Şehir Hastanesi niçin daha uygun yerler bulunduğu halde ısrarla deniz dolgusu üzerinde planlanmıştır?

Projenin kamu kaynaklarını inşaat şirketlerine aktarmak için geliştirildiği, deniz dolgusu üzerinde yapılma ısrarının, bu şirketlerin isteklerini yerine getirmek olduğu şeklindeki iddialar doğru mudur?

Söz konusu dolgunun ne kadarlık kısmı hasar görmüştür? Mayıs 2023’te tamamlandığı ifade edilen ve maliyeti 489.000.008 TL olan dolgunun onarımı için 2024 yılında 500.000.000 TL ödenek ayrılması, dalgaların dolgunun tamamını ortadan kaldırdığını mı göstermektedir?

4- Dolgu işi Karadeniz’in azgın dalgaları dikkate alınmadan mı yapılmıştır? Yapılma aşamasında böyle bir sorunla karşılaşılabileceği düşünülmemiş midir?

5- Dolgu işinde ısrar edilecekse; bunun teknik tedbirlerinin alınması proje aşamasında düşünülmemiş midir?

6- Böyle bir durumla tekrar karşılaşılması durumunda dolgu işi için bütçeden tekrar tekrar ödenek mi ayrılacaktır?

7- Karadeniz’de binlerce yıldır dev dalgalar oluşmaktadır ve sahildeki yapılara hasar vermektedir. Bu bilindiği halde hastanenin deniz dolgusu üzerinde yapılmasına karar veren kamu görevlileri kimlerdir? Bu kişiler hakkında adli ve idari soruşturma açmayı düşünüyor musunuz? Bu zararın, zarara neden olan görevlilerden tahsil edilmesi için girişimde bulunacak mısınız?

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
45 Yorum