Ortahisar Belediye Meclisinin ekim ayı toplantıları başladı

Ortahisar Belediye Meclisinin ekim ayı toplantıları başladı
Trabzon'da Ortahisar Belediye Meclisi’nin ekim ayı toplantılarının ilk oturumu bugün gerçekleştirildi.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, meclis toplantısında gündemi meşgul eden çöp konusu ile ilgili tartışmalara açıklık getirdi. Ortahisar Belediyesi’nin sürekli polemiklerle gündeme geldiği yönündeki eleştiriye Başkan Kaya, “Bu polemiği yaratan da biz değiliz. Yani bu kadar net; Ortahisar Belediyesi’ni kaybetmenin hazımsızlığı sürüyor. O hazımsızlık içindeki arkadaşların da sürekli polemik çıkardığını görüyoruz” dedi.

Ortahisar Belediye Meclisinin ekim ayı toplantılarının ilki bugün, Belediye Başkanı Ahmet Kaya yönetiminde gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Ahmet Kaya, yoklamanın ardından meclis üyelerini belediyenin eylül ayı faaliyetleri hakkında bilgilendirdi. Ayrıca gündemi meşgul eden çöp konusuyla alakâlı da konuşan Başkan Kaya, daha sonra Meclis üyelerine gündem dışı söz verdi.

“SAMİMİ İSELER DİĞER KONUŞMALARI DA YAYINLASINLAR”

Çöp konusunun özellikle sabote edilmeye çalışıldığı değerlendirmesinde bulunan Başkan Kaya, Araklı çöp tesisine gidilen yolda, Ortahisar Belediyesi’nin araçlarına geçiş izni vermeyen vatandaşlarla yaptığı görüşmelerin tamamının yayınlanmadığını söyledi. Başkan Kaya, “Bazı kişilerin olayı sabote etme girişimine tanık olduk ama biz samimiyetimizle, doğu ilçelerimizde yaşanan bu afet sonrasında çözüme nasıl katkı verebiliriz arayışında olduk. Afetlerin ardından Araklı ilçemizdeki tesise ulaşımı sağlayan köprü yıkıldı ve büyük araçlar çöpleri taşıyamadı. Arkadaşlarımıza da ‘Ortahisar Belediyesi’nin araçlarıyla çöpleri oraya getirip taşır mısınız?’ denilmiş. Bizim arkadaşlarımız da çözüme katkı vermek adına araçlarımızla alternatif yoldan çöpü taşımaya çalışmışlar. Orada köylü vatandaşların bir direnciyle karşılaşmışlar. Vatandaşlar orada araçlarımızın önünü kestiler, araçlarımız 11 saat boyunca yoldan geçemedi. 47 personelimiz ve 14 aracımız alıkonuldu. Ben orada bir vatandaşla canlı, iki vatandaşla da sesli telefon görüşmesi yaptım. Bu arkadaşlar canlı telefon görüşmesini alıp kamuoyuyla paylaştılar, sonrasında oradan farklı algılar yaratılmaya çalışıldı. Ellerinde iki tane de konuşma kaydı olması lazım. Biliyorum ki o videolu görüşmemi paylaşan arkadaşların elinde iki telefon konuşması kaydı daha var. Onlara buradan sesleniyorum; lütfen samimi iseler bu konuşmaları da yayınlasınlar.” diye konuştu.

“VAAT EDİLEN PROJEYLE YAPILAN PROJE MAALESEF ÇOK UYUŞMUYOR”

Konuşmasının devamında Araklı’daki çöp tesisinin çevreye verdiği zarar ve orada yayılan kokuya yönelik çözüm arayışlarında aktif olarak yer aldığını kaydeden Başkan Kaya, şunları söyledi: “Ben de oradaki tesisin yapılması sürecinde ve sonrasında vatandaşın mücadelesinde onların yanında olmuş bir insanım. Bugün de yanlarındayım. Bunu da açık net söylüyorum. Çünkü hiçbiriniz yaşam alanlarımızın bu şekilde tahrip edilmesi ya da öyle kötü bir kokuya mahkûm edilmesine razı gelemeyiz. Gerçekçi olmak zorundayız. Orada vaat edilen projeyle yapılan proje maalesef çok uyuşmuyor. Biz de o birliğin üyesi olarak orada kötü kokunun giderilmesi için sık sık toplantı yapıyoruz ve çözüme katkı vermeye çalışıyoruz.”

“BU CEZA BANA VEYA BELEDİYEYE DEĞİL, TRABZON HALKINA YAZILDI”

Ortahisar Belediyesi’nin kendisine alternatif bir alan gösterilmemesi sebebiyle çöpleri daha önce de çok kez çöp dökülen alana boşaltması sonucunda cezaya maruz bırakılması hakkında da konuşan Başkan Kaya, cezanın haksızlık ve ayrımcılık olduğunu ifade etti. Başkan Kaya, “Sonuç olarak orada oluşan sıkıntı sonrasında araçlarımız 11 saat boyunca Trabzon'da çöpü toplayamadılar. Ve 11 saat sonra da geri döndüklerinde şehirde bayağı yığılmalar oldu. Vali Bey'le görüştüm. Arkadaşlarla görüştüm. İlgililerle görüştüm. Kimse yolun açılmasına katkı vermiyor. Biz de ‘Yaşadığımız bu afet durumlarında bu çöpleri geçici olarak dökebileceğimiz bir alan var mı?’ arayışına girdik. Ardından da çöpleri hepimizin bildiği alana döktük. Burası dere yatağı değil, çöpün suyunun dereye akması gibi bir durum da yok. Burası bizden önce de depolamanın yapıldığını öğrendiğimiz bir yer. Geçici olarak bu çöpü buraya dökmek zorunda kaldık. Niye? Araçlarımız çöp dolu. Şehirde 87 mahallede çöpün toplanması lazım. Ne yapacağız? Ya şehirde çöp toplanmayacak ya da çöpleri uygun bir alan bulup dökeceğiz. Bu iki alternatif arasında biz doğru olanı yaptık. Ama enteresan ki daha kamyonun damperini kaldırıp çöpü dökmeden Trabzon Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü baypas edilerek direkt Ankara'dan bize ceza yazıldı. 2 milyon 598 bin TL. Bu ceza Ahmet Bey'e yazılmadı, bu ceza Ortahisar Belediyesi’ne de yazılmadı. Bu ceza Trabzon halkına yazıldı. Bunun altını net olarak çiziyorum.” şeklinde konuştu.

“HAKKIMIZI YASAL YOLLARDAN SONUNA KADAR ARAYACAĞIZ”

Söz konusu cezayla ilgili “Bu yapılanı kabul etmek mümkün değil.” diyen Başkan Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü 18 ilçe belediyemiz ayrıca Rize'deki belediyelerimizin birçoğu bu dönemde benzer yönteme başvurmuş. Geçmişte AK Parti belediyesi döneminde de buraya çöp dökülmüş ama cezayı bizim dönemimizdeki Ortahisar Belediyesi yemiştir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Yasal yollardan bütün haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz. Bu büyük bir haksızlıktır, bu büyük bir ayrımcılıktır. Bize resmen şu denilmiştir; ‘O alana AK Parti belediyeleri çöp dökebilir, onlar afet durumlarında orayı kullanabilir ama siz kullanamazsınız.’ Geçmişte bizim oradaki Fen İşleri'nin bulunduğu şantiye alanına da çöp dökülmüştür. Hatta görüntüleri elimizde var. Ama bunların hiçbirisine ceza yazılmamıştır. Net olarak ayrımcılık yapıldı, Ortahisar Belediyesi ve halkı cezalandırıldı. Bu çok net, 2 kere 2’nin 4 ettiğine emin olduğum kadar eminim bundan. Bir afet yaşanması durumunda şehirde çöp dökülecek bir alan yoksa bu şehri yönetenlerin beceriksizliğidir. Bugün geldiğimiz noktada ise çöpler oradan alınmıştır. Orası yıkanmış ve temizlenmiştir, eski haline getirilmiştir.”

“KENDİ EKİBİMİZLE ÇALIŞMA HAKKIMIZA SAYGI DUYULMASINI RİCA EDİYORUZ”

Ortahisar Belediyesi’nde gerçekleştirilen atamalara yönelik eleştirilere de cevap veren Başkan Kaya, “Liyakatı önemsiyoruz ve yaptığımız atamalarda buna dikkat etmeye çalışıyoruz. Ama insan kaynaklarımız, işte mevcut şartlar ve bazı nedenlerden dolayı bazı birimlerimizde maalesef inisiyatif almak durumunda kaldık. Arkadaşlarımıza bir şans tanımak istedik. Kendi ekibimizle çalışma hakkımız da var, bu hakka saygı duyulmasını rica ediyoruz.” dedi.

“ORTAHİSAR BELEDİYESİ’Nİ KAYBETMENİN HAZIMSIZLIĞI SÜRÜYOR”

Gündem dışı söz alarak Ortahisar Belediyesi’nin sürekli polemiklerle anıldığı eleştirisini getiren Ortahisar Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Zeki Kavanoz’a da cevap veren Başkan Kaya, “Zeki Bey burada bizim için ‘polemiklerle anılmaya devam eden bir belediyeye’ ifadesini kullandı. Evet, biz de bundan memnun değiliz. Ama bu polemiği yaratan da biz değiliz. Yani bu kadar net; Ortahisar Belediyesi’ni kaybetmenin hazımsızlığı sürüyor. O hazımsızlık içindeki arkadaşların da sürekli polemik çıkardığını görüyoruz. O polemik oluşturan arkadaşlara da cevap verme hakkımızı kullanıyoruz. Bunun dışında bir şey yaptığımız yok. Bir gazetenin ve bir gazetecinin de içinde bulunduğu bir karargâh kurulmuş ve o arkadaşlar o karargâhta her gün Ortahisar Belediyesi'ni kaybetmenin, menfaatlerini kaybetmenin hazımsızlığı ile senaryo yazıyorlar. Önümüze çıkınca da mecburen belediyemizin haklarını savunmak zorunda kalıyoruz. Onun dışında hiç bir polemikle hiçbir şekilde hiçbir ilgimiz yok. Dikkate almamaya çalışıyoruz. Ama bazen de şehri ve şehirde yaşayan insanları doğru bilgilendirmek adına muhatap olmak zorunda kalıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“BAŞKAN GENÇ, KATI ATIK TOPLAMA BEDELİ KONUSUNDA UZLAŞMAZ TAVIR ALDI”

CHP Grup Başkanvekili Cüneyt Zorlu ise Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Ortahisar Belediyesi’nin SMA hastası bebekler için düzenlenen yardım kampanyalarında yaptığı işbirliğinin güzel neticelerine değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşlarımız kavgadan bıktı, tartışmadan bıktı. Bunu bırakmamız lazım. Bunu belki biz de yapıyoruz ama bütün şehre partililere bunu iletmek istiyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç’in uzlaşma konusunda tavrı vardı ama katı atık toplama konusundaki uzlaşma dışı tavrıyla herkese kötü örnek oldu. Hala ısrarında devam ediyor. Sonuçta açtığımız yürütmeyi durdurma kararını kazandık. Büyükşehir İstinaf yolunu tercih etti.

Ama burada ne olacak. İstinafa belki lehimize sonuçlanacak. Böyle olduğu takdirde vatandaştan bunu geriye dönük olarak gecikme faizleriyle birlikte tahsil edeceğiz. Vatandaş yüklü bir faturayla belki 1000, 1500 TL gibi bir faturayla karşı karşıya gelecek, zararı onlara dokunacak. Bu da uzlaşılmaz bir tavır olarak bir örnektir. Bunları geride bırakmamız lazım.”

“VATANDAŞLARIMIZDAN ŞİKÂYETÇİ DEĞİLİZ, NET BİLİNMESİNİ İSTİYORUM”

Başkan Kaya, Araklı ilçesinde Ortahisar Belediyesi’nin çöp kamyonlarının Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’ne girişini engelleyen ve bir süre alıkoyan eylemci vatandaşlardan dört tanesi hakkında soruşturma başlatıldığına değinerek, “Eyleme katılan dört vatandaş hakkında soruşturma başladı. Buradan söyleyeyim bu konuda şikâyetçi değiliz. Vatandaşlarımızdan şikâyetçi değiliz. Bunun da kamuoyu tarafından net olarak bilinmesini istiyorum. Vatandaşlar orada haklı bir mücadele veriyorlar. Orada kokudan durmak mümkün değil. Biz haklı mücadelelerinde vatandaşların yanındayız. Biz sadece bize yaşatılan mağduriyeti anlatmak için bu konuya girdik. Ayrıca ben orada üç vatandaşla konuşma yaptım. Bir tanesini basına yansıtmışlar. Vatandaşlara arabalarımı oraya göndermeyeceğim sözünün verdim ve o sözümün gereği olarak da çöpümüzü alana döktük ve orada da cezalandırıldık” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.