Oruç tutarken bunlara dikkat edin!
Oruç isminin Arapça karşılığı “savm” dır. Bunun anlamı kendini yanlış, zararlı şeylerden, tüm günahlardan korumaktır. Bu, aynı zamanda oruçlunun kendisini bir ibadet içinde bilerek, söz ve davranışlarını kontrol altına almasını da hatırlatır.
O halde oruçlu, yersiz konuşmalardan, kaba söz ve davranışlardan, bütün günah ve haramlardan uzak durmalıdır, durmaya çalışmalıdır.
Kur’an okuması, mesela, hatim indirmesi, mukabeleye katılması, her gün yüz defa İhlas Sûresi’ni okuması, ilimle, kitaplarla, iyi işlerle meşgul olması ona çok güzel şeyler kazandırır.
Başta aile ferdleri olmak üzere yakınlarına, komşularına, fakirlere ve herkese çok ince davranmalı; konuşmaları ve davranışları çok nazik olmalı, elinden geldiğince onlara ve herkese çok cömert olmalı.. Ashab, Peygamberimiz’in Ramazan’daki örnek davranışlarını, cömertliğini ve herkese ikramda bulunuşunu, etrafı kucaklayan pek tatlı bir rüzgara benzeterek anlatırlardı..
Sahura kalkmaya dikkat etmenin yanında, orucunu tatlı yiyeceklerle açmayı tercih etmelidir. İftar duasını önemli bir fırsat bilmelidir. Haram kazanç ve yiyeceklerden duyarlı bir şekilde uzak dururken, helal kazancından hazırladığı iftar sofrasında, aşırı yememelidir. İftara davet ettiği kimselerin, o günkü oruçlarının sevabının bir katının kendisine verileceğini unutmamalıdır.
Bilmeliyiz ki, orucumuzu samimi bir şekilde tutar, diğer ibadetlerimizi de yaparsak; öte yandan kaba söz ve davranışlardan, tüm günah ve haramlardan elimizden geldiğince uzak durmaya çalışırsak, orucumuz, bir yönüyle açlık-susuzluk olmaktan çıkar.