Oruçlu İken Diş Sağlığı İçin Tatlı'dan Uzak Durun
- Samsun Diş Hekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, "Oruçlu iken dişlerimizi olası bir sızıdan korumak için iftar ve sahur sonrası mutlaka dişlerimizi özenle fırçalamalıyız. Çok sıcak ve tatlı yiyeceklerden de kaçınmalıyız" dedi.
Ramazan ayı içerisinde oruç tutan vatandaşların oruçlu iken diş ağrısı ve diş eti sızısı çekmemesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Samsun Diş Hekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, "Oruçlu iken dişlerimizi olası bir sızıdan korumak için iftar ve sahur sonrası mutlaka dişlerimizi özenle fırçalamalıyız. Çok sıcak ve tatlı yiyeceklerden de kaçınmalıyız. Sağlıklı dişlerde bakım yaptırılırsa dişlerde kazayla kırılma gibi durumlar olmazsa bir problem yaşanmaz. Hareketli protez varsa onların da bakımı gerekir. Hatta, diş hekimi öneriyorsa değiştirilmelidir. Bunun haricinde Ramazanda oluşacak diş ile ilgili sorunlarda herkesin artık ailece gittiği veya bildiği bir diş hekimi vardır. Sorun olduğunda diş hekimine başvurması yeterli olacaktır. Meslektaşlarımız Ramazan ayını da göz önünde tutarak iftardan sonra da hizmet veriyor" dedi.
Ramazan Bayramı'nda tatlı tüketiminin arttığını, bunun da ağız ve diş sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirten Başkan İlker, "Ziyarete gidilen yerde tatlı, çikolata ve şeker ikram ediliyor. Ancak her ziyarette diş fırçalamak mümkün değil. Tatlı yendikten sonra bol suyla ağzın çalkalanması faydalı olacaktır. Ramazan Bayramı'nda diş fırçalamayı her zamankinden daha itinalı ve daha iyi bir şekilde yapmamız lazım. Dişi fırçalarken acele etmeden, çok sert olmayan bir fırça ile en az 2 dakika dişlerin tüm yüzeylerini okşayacak şekilde fırçalamak çok iyi olacaktır. Hatta fırçalamadan önce diş ipi kullanılırsa dişlerin arasına girenleri çıkartmalı ve ondan sonra fırçalanmadır" diye konuştu.