Özel Ümit Hastaneleri Tarafından Düzenlenen Gebelik Eğitimleri Sürüyor
Özel Ümit Hastaneleri tarafından düzenlenen gebelik eğitimleri sürüyor. Taşbaşı Kırmızı Salon'da gerçekleştirilen eğitimde anne ve baba adayları bilgilendirildi.
Özel Ümit Hastanesi gebelik eğitimine; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Dilek Ulusoy, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Kuğu ve Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlu Hemşiresi Sevgi Güler katıldı. Anne ve babaların yoğun katılım gösterdiği eğitimlerde doğum süreci ve doğum sonrası anne ve bebek bakımı anlatıldı. Hamilelikte mide bulantıları ve kusmaları en aza indirmek için önerilerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Dilek Ulusoy, "Az ve sık aralıklarla yemek, yağlı, baharatlı, acı, asitli yiyeceklerden kaçınmak, sabah yataktan kalkmadan kraker gibi kuru yiyecekler önerilebilir." diye konuştu.
Gebelikte bu testler yapılmalı
Annenin gebelik süresince yaptırması gereken kontroller hakkında bilgilendiren Op. Dr. Ulusoy şunları söyledi:
"11-14 haftalar arasında ikili test, 16-20 haftalar arasında maternal serum AFP, 16-20 haftalar arasında üçlü/dörtlü test (combine test yapılmamışsa) 18-22'nci haftalar arasında fetal anomali taraması, 24-28 hafta arası 75 gr OGTT (şeker testi), 28-34 hafta arası 15 günde bir kez, 34-38 hafta arası haftada bir kez, 38-40 hafta arası 3-4 günde bir kez NST kontrolü önerilir."
İlk banyo ne zaman?
Doğum sonrası annelerin çok farklı bir döneme girdiğini anlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Kuğu, bu süreçte annelerin en önemli yardımcısının babalar olması gerektiğini belirtti. Bebeğin doğduktan sonra ilk gün doğum artıklarından temizlemek amaçlı 1 kere yıkanabileceğini aktaran Dr. Kuğu, "Sonrasında göbek düşene kadar yumuşak bir bezle bebek cildini uygun bir sabunla silin ve daha sonra durulayın. Göbek düştükten 1 gün sonra banyo yaptırabilirsiniz. Gün aşırı banyo yeterli olacaktır. " ifadelerini kullandı.
Bebeğin ilk kontrolü
Süt yapsın diye kontrolsüz yeme içmeye dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Kuğu, "Sütün artması için yeterli su içilmeli uyku saatlerine dikkat edilmelidir ve ilk zamanlar bebek her istediğinde emzirilmelidir." diye konuştu. Bebeğin ilk kontrolünün taburcu olduktan bir hafta sonra yapıldığını dile getiren Dr. Kuğu, "Bebeğiniz doktorunu ziyaret ettiğinde tam bir tıbbi muayeneden geçer. Yaşına göre büyüme ve gelişmesi izlenir. Her ay için beslenmesi değerlendirilir ve gerekli diyet önerileri verilir. Belirli dönemlerde kansızlık ve idrar yolu enfeksiyonu taraması, verem testi yapılır; işitme ve görme fonksiyonları değerlendirilir." şeklinde konuştu.
Her annenin sütü kendi bebeğinin ihtiyaçlarına göredir
Bebekler için en önemli gıdanın anne sütü olduğunu belirten Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlu Hemşiresi Sevgi Güler, her annenin bebeği için özel olarak ürettiği en ideal besin olan anne sütünün olumlu etkilerinin yaşam boyu devam ettiğini söyledi. Anne sütünün ilk altı ayda bebeğin besin ihtiyacının yüzde 100'ünü karşıladığını belirten Güler, "Bu yüzden bebeklerimize doğumlarından itibaren ilk 6 ay sadece anne sütü vermeliyiz. Altı aydan sonra da en az iki yaşına kadar ek gıdalarla birlikte anne sütü ile beslemeye devam etmeliyiz." dedi.
Anne sütünün canlı ve dinamik bir sıvı olduğunu ve her annenin bebeğinin ayına, hastalıklarına, gelişimine göre süt ürettiğini ifade eden Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Emzirme doğum sonrası ilk yarım ila bir saat içerisinde başlamalı. Bu ilk sütün özelliklerinden biri yoğun bağışıklık maddeleri içermesidir ve bebeğin ilk aşısı bu emzirmeyle olur. Anne sütü her zaman temiz ve ısısı ideal derecededir. Kolay hazmedilir ve bebeğin bağırsaklarından rahatlıkla emilir. Bebeği hastalıklara karşı koruyarak bebeğin bağışıklık gelişiminde önemli rol oynar. Bütün bu etkilerinin yanında emzirme ile anne ve bebek arasında oluşan duygusal bağlanma sonucu gelişen güven duygusu bebeği daha mutlu ve sakin bir bebeklik ve çocukluk dönemi geçirmesine katkı sağlar."
Kaynak:IHA