Ramazan’da Açlık Hissini Meyve İle Yenin

Ramazan’da Açlık Hissini Meyve İle Yenin
Ramazan'da tüketilen mevsim meyveleri, kalp sağlığını koruyarak kanserle mücadelede etkin rol oynuyor.

Ramazan'da tüketilen mevsim meyveleri, kalp sağlığını koruyarak kanserle mücadelede etkin rol oynuyor. Uzmanlar, oruç sırasında tokluk hissi veren karpuz, kiraz, şeftali ve kırmızı erik gibi meyvelerin bol bol tüketilmesini öneriyor.

İzmir Üniversitesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, oruç tutarken vücudu dengeleyen vitamin ve mineral kaynakları olan mevsim meyvelerinin bol bol tüketilmesi gerektiğini söyledi. Fatma Baysal, uzun süreli açlık durumunun, metabolizmanızın yavaşlamasına neden olduğunu belirterek, "Meyvelerin sağlık için oldukça önemli etkileri var. Ancak içerdiği yüksek şeker nedeniyle sınırsız tüketmek yerine, yeterli ve dengeli tüketilmesini öneriyoruz. Gün içinde alınan enerji, karbonhidrat, protein gibi önemli besin ögelerinin yanında vitamin, mineral ve lif alımına da ihtiyaç duyarız. Bunun için günde 3-4 porsiyon meyve tüketmeye özen gösterilmelidir. Ağır, şerbetli ve sütlü tatlılar yerine şeker ihtiyacı, doğal şeker içeren meyvelerden karşılamalıdır. Sahurda yenen meyve gün boyu tokluk hissi yaratır" dedi.

KİRAZ UYKU KALİTESİNİ ARTIRIYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, "Mevsim meyvelerinden olan kiraz, hem meyvesi hem de sapıyla vücuda oldukça yarar sağlar. Kan sulandırıcı özelliği sayesinde kalp ve damar hastalıklarından koruyucu özelliği bulunmaktadır. Aynı zamanda E ve C vitaminleri içerir. Kabızlığı önler, posa sayesinde kolesterolü düzenler. Antioksidan özelliği ile yaşlanmayı geciktirir, ödem atar. Bazı araştırmalar kirazın uyku kalitesini arttırdığını ortaya çıkarmıştır" diye konuştu.

KANSER SAVAŞÇISI ŞEFTALİ, ALZHEIMER İÇİN KIRMIZI ERİK

"Potasyum, C ve A vitaminleri gibi besin ögelerince zengin olan şeftali göğüs kanserine karşı koruyucu etki gösterir" diyen Diyetisyen Fatma Baysal, şöyle devam etti: "Cilt yapısını koruyucu özelliği sayesinde güneşin zararlı ışınlarına karşı nem dengesini sağlar. Yine bir diğer mevsim meyvesi kırmızı eriğin içeriğindeki dihidroksifenil ile aç karna yenildiğinde bağırsakları çalıştırır. Ramazan ayında ortaya çıkabilecek kabızlığa karşı önleyici etkisi vardır. Beyin sağlığı bakımında Alzheimer ve demans gelişimine karşı koruyucu etki olduğu için mevsiminde tüketilmesi önerilir."

YEŞİL ERİK İŞTAH KESİYOR

C vitaminin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğunu ifade eden İzmir Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, şunları söyledi: "Yeşil erik, portakal ve mandalinanın yokluğunu aratmayarak bağışıklık sisteminin imdadına yetişiyor. C vitamini bazı kanser türlerinin gelişmesine karşı koruyucu etki yapar ve besinlerdeki demirin emilmesini kolaylaştırır. Kalorisi oldukça düşüktür. İçerdiği posa sayesinde iştah keser ve bağırsakların çalışmasını artırır."

Kaynak:IHA