Ramazanda uyku düzeni nasıl olmalı?
Tüm Uyku Teknologları Derneği (TUTDER) Genel Başkanı Okay Erözgün, ramazandaoruç tutanların sahura kalkmaları nedeniyle uyku düzeninin bozulacağını ve yeme alışkanlığının değişeceğini belirterek, "İnsanların sahura kadar uyumamaları doğru bir şey değil, mutlaka uyumalarını istiyoruz hatta uyku sürelerini öne çekmelerini istiyoruz" dedi.
Erözgün, yaptığı açıklamada, ramazanın yaz ayına denk gelmesinden dolayı uyku sürelerinde kısalma olacağını anlattı.
"Ramazanda oruç tutanların sahura kalkmaları nedeniyle uyku düzenlerinde birtakım bozukluklar olacak, yeme alışkanlıkları değişecek" diyen Erözgün, "Bunlar da insanların günlük uyku düzenini doğal olarak etkiliyor. İftarda tıka basa yememek gerekiyor. İftar sonrasında aşırı miktarda çay ve sigara tüketimi de uykuya dalmayı engelliyor. Bu bağlamda egzersiz yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Erözgün, 30 yaş üzerindekilerin günde en az 6, yaşlıların ise 8 saat uyuması gerektiğini belirterek, uyunacak mekanların da önemli olduğunu kaydetti.
Yatmadan önce ılık duş alınması, serin ve karanlık ortamların tercih edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Erözgün, şunları dile getirdi:
"Tüm bunlar uyku düzenini etkilemektedir. Sahurda yemekten sonra aşırı derecede çay tüketimi engellenmeli, bunun yerine meyve suyu çeşitleri tercih edilmelidir. Sahuru yapan her bireyin daha sonra uyumalarını tavsiye ediyoruz. İftar ve sahurda hızlı yemekten kaçınılmalı, yeterli miktarda su tüketilmeli, şişkinlik ve gaz yapıcı gıdalardan kaçınılmalı. Hafif gıdalar tüketilmelidir. Vatandaşlar bu tür tedbirleri alırsa güzel bir ramazan geçireceklerdir."
Erözgün, uykuda düzensizlik olduğu zaman birtakım hastalıkların ortaya çıkabileceğine işaret ederek, "Bu düzensizlikler horlama ve uyku apnesi sendomunu ortaya çıkabiliyor. Apne sendromu olan hastaların iftar ve sahurda dikkatsiz ve ağır yemek tüketmesi, uyku döneminde hayati riskler ortaya çıkarabilmektedir. Nedir bunlar Horlama şiddeti artmakta, nefes durmalarının sürelerinde uzama, kandaki oksijenin düşmesine bağlı kalp ve damar hastalıkları ortaya çıkmaktadır" ifadesini kullandı.
Ramazanda bol su tüketilmeli ve uyku düzenine dikkat edilmeli
Vatandaşlara öğle vakti uyumalarını tavsiye eden Erözgün, bunun sıkça uygulanması gerektiğini anlattı.
"İnsanların sahura kadar uyumamaları doğru bir şey değil, mutlaka uyumalarını istiyoruz hatta uyku sürelerini öne çekmelerini istiyoruz" diyen Erözgün, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ramazanda uykusuzluk yaşamamak için uyku süresini ramazan öncesi gibi tutmaya çalışmalıyız. 24.00'te uyuyan vatandaşlarımızın bunu 22.00'ye çekmelerini istiyoruz. Bunları yaptıkları zaman en azından kendilerini daha dinlenmiş hissedecekler. Sahurun başlarında değil de ortalarına doğru kalktıkları zaman dengeyi sağlamış olacaklar. Yatak odasında televizyon bulunması, televizyonun karşısında ve gece yemekten sonra hemen uyunması, sabah yorgun kalkılmasını ya da gün içinde yapılacak işleri etkiliyor.
Ramazan sıcak geçeceği için vatandaşların bol su tüketmelirini ve uyku düzenine dikkat etmelerini istiyoruz."