Rize Artvin Havalimanı Sivil Uçuşlara Kapatılacak mı?

Rize Artvin Havalimanı Sivil Uçuşlara Kapatılacak mı?
Rize Artvin Havalimanı’na konulmayan seferlerin ardındaki gerçek Rize Artvin Havalimanı’nın sivil uçuşlara kapatılarak askeri havalimanı olarak hizmet vermesine zemin hazırlamak mıdır?

Rize Artvin Havalimanı’na konulmayan seferler ve yıllık yolcu sayısı 2 milyon dolayında olan Trabzon’a yıllık 15 milyon yolcu kapasiteli yeni havalimanı yapılmak istenmesiyle Rize Artvin Havalimanı’nın sivil uçuşlara kapatılarak askeri havalimanı olarak hizmet vermesinin altyapısı mı hazırlanıyor?

Türkiye’nin 150 mega projesi arasında yer almasına rağmen verdiği hizmetten ziyade konulmayan seferler ve uçuş iptalleriyle marka değeri zayıflatılan ve alkışlanması gerekirken sürekli eleştiri konusu haline getirilen Rize Artvin Havalimanı’na açılışından bugüne geçen sürenin 1 yıldan fazla olmasına rağmen sınırlı sayıdaki İstanbul ve Ankara seferleri haricinde sefer konulmamasının nedeni Rize Artvin Havalimanı’nın sivil uçuşlara kapatılarak askeri havalimanı olarak hizmet vermesinin planlanmaya çalışılmak istenmesi midir?

Deniz dolgusu üzerine yapılan Dünyada 5., Türkiye’de 2. havalimanı olan Rize Artvin Havalimanı hatırlanacağı üzere 14 Mayıs 2022’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla hizmete açıldı. Hizmete açılmasıyla beraber yoğun talep olmasına rağmen uzun bir süre Ankara’ya haftalık, İstanbul’a ise sınırlı sayıda sefer konularak daha fazla yolcunun havalimanından istifade etmesi önlendi ve halen daha inanılmaz bir şekilde önlenmeye devam ediliyor. Bu iki ile sınırlı sayıda seferler konulurken tüm tepkilere ve çağrılara rağmen Sabiha Gökçen’den Rize’ye öğlen ve akşam uçuşlarının olmaması ile sefer sayısı yetersiz olan Ankara ve İstanbul’un yanı sıra Rize ve Artvinlilerin yoğunlukta yaşadığı Bursa, İzmir başta olmak üzere Antalya, Adana, Diyarbakır gibi metropol şehirlere de bugüne kadar sefer konulmadı. Bunun yanı sıra Türkiye’nin en fazla yağış alan ili olduğunu kundaktaki çocuğun bile bildiği Rize’de havalimanının en önemli ihtiyacı olan görüş mesafesinin düşük olduğu zamanlarda kullanılan aletli iniş sisteminin CAT seviyesinin düşük tutulmasının gerekçesi açıklanmamakla beraber CAT seviyesinin uçuş iptallerini engelleyeceği seviyeye yükseltilip yükseltilmeyeceği de kamuoyuyla paylaşılmadığı gibi şiddetli yağmuru bırakın normal yağışlı bir hava ile ufacık bir rüzgarda dahi Rize’de uçuş iptallerine son verilmemesi için hiçbir çalışma yapılmadı.

Tüm bu kısıtlama ve engellemelere rağmen Rize Artvin Havalimanı, 14 Mayıs 2022’de hizmete girdikten sonra yılsonuna kadar 500 binden fazla yolcuya hizmet verdi. Rize Artvin Havalimanı’nda yolcu ihtiyacına cevap verecek yurt içi ve yurt dışı seferlerinin konulması halinde ise havalimanının ilk yıllarında 1,5 milyon ile 2 milyon arasında yolcuya hizmet vereceği değerlendiriliyor.

Trabzonlu Sivil Havacılık Genel Müdürü ile Trabzonlu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlarının görevi Rize Artvin Havalimanı’nı çalıştırmamak ve Rize Artvin Havalimanını sivil uçuşlara kapatmak mı?

Rize Artvin Havalimanı’ndaki sefer eksiklikleri ile sisli ve yağışlı havalardaki CAT sorununun giderilmemesinin nedeni Rize’deki havalimanını tercih edenleri Trabzon’a yönlendirerek gidiş gelişlerinin Trabzon Havalimanı’ndan sağlanmasıyla Trabzon Havalimanı’nın yetersiz kaldığı algısıyla aslında 2 milyon dolayında olan yolcu potansiyelini daha fazla göstermek suretiyle yıllık 15 milyon yolcu kapasiteli deniz dolgusu üzerine 3. Havalimanının Trabzon’a yapılmak istenmesi midir? Akabinde 15 milyon yolcu kapasiteli yapılacak Trabzon Havalimanının hizmete girmesinin sağlanmasıyla da Rize Artvin Havalimanı’nı sivil uçuşlara kapatarak Rize ve Artvinlileri yeniden Trabzon Havalimanı’na yönlendirmek midir proje? Hatta Rize’nin Pazar ilçesi ile Ordu’nun Perşembe ilçesinde Hava Radar Kıta Komutanlıklarının bulunması nedeniyle Rize Artvin Havalimanı ile Ordu Giresun Havalimanını sivil uçuşlara kapatarak bu iki havalimanının askeri havalimanı olarak hizmet vermeleri mi planlanıyor? Böyle bir planlama yoksa yıllık yolcu kapasitesi 2 milyon dolayında olan Trabzon’a 15 milyon yolcu kapasiteli yeni havalimanı yapılmak istenmesi ile Rize Artvin Havalimanı’na sefer konulmaması, CAT sorununun giderilmemesi, Türk Hava Yollarının Rize Artvin Havalimanı’nda şeflik olarak hizmet vermesi, müdürlüğe dönüştürülmemesi ve müdürlüğün Trabzon Havalimanında olması ile Ordu Havalimanı’ndaki THY Müdürlüğünün şefliğe dönüştürülerek müdürlüğün Trabzon’a bağlanmasının gerekçeleri nedir?

NOT: 2022 yılında Trabzon Havalimanını 2 milyon yolcu değil 3 milyon 185 bin 229 yolcu kullandı diyecek okuyucularımız, Rize Artvin Havalimanı 5. ay içerisinde açıldığından ilk 5 ay Rize ve Artvin yolcusu da tamamen Trabzon Havalimanı kullandı. Ayrıca Rize’ye günlük seferlerin geç konulması ve halen daha konulmayan seferler dolayısıyla Rize ve Artvin yolcusu Trabzon Havalimanını kullandığından Trabzon yolcu sayısına katkı sağlıyor ve o sayı içerisinde yer aldığından Trabzon’un gerçek havayolu yolcu sayısı 2 milyon dolayındadır

Kaynak:Bayram Ali Sarı

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
47 Yorum