Rize Artvin Havalimanını böyle kapatmayı planlıyorlar!

Rize Artvin Havalimanını böyle kapatmayı planlıyorlar!
Trabzon Havalimanı'nın yolcu sayısı, Rize-Artvin ve Ordu-Giresun Havalimanlarının ihtiyacı olan seferler verilmeyerek bu illerden gelen yolcularla şişiriliyor ve Trabzon'a denize dolgu yeni bir havalimanı yapma projesi hayata geçirilmeye çalışılıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun Trabzon’da denize dolgu yapmayı planladığı yıllık 15 milyon yolcu kapasiteli havalimanı projesi dolayısıyla Rize Artvin ve Ordu Giresun Havalimanlarına verilmeyen onlarca sefer sonucu bu 4 ilden Trabzon'a yönlendirilen yolcular sayesinde Trabzon Havalimanı'nın yolcu sayısı gerçekçi olmayan seviyelere çıkarılıyor. Bölgedeki diğer havalimanlarını kapatmak ve tüm yolcuları Trabzon'a çekmeyi arzulayan bu proje öncesine bakacak olursak;

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan 2023 yıl sonu rakamlarına göre Trabzon Havalimanı’nı toplam 3 milyon 535 bin 902 yolcu kullandı. Bunun 839 bin 834’ü dış hat yolcusu. Buna göre göre Trabzon Havalimanı’nı kullanan yurt içi yolcu sayısı 2 milyon 696 bin 608’e düşüyor. Rize Artvin ile Ordu Giresun Havalimanlarına ihtiyaçları olan yolcuları taşıyacak uçak seferleri verilmediğinden Rize Artvin ile Ordu Giresun Havalimanı yolcuları kasıtlı olarak Trabzon Havalimanı’nı kullanmak zorunda bırakılıyor.

Rize Artvin Havalimanından İstanbul’a çoğunluğu Sabiha Gökçen Havalimanına olmak üzere günlük 3’ü 19.00 - 06.00’ arası, 3’ü ise 06.00 – 18.00 saatleri arasında toplam 6 sefer ile, Ankara’ya günlük 1 sefer olmak üzere günlük 7 direkt uçuşa ihtiyaç daha bulunuyor. Bunun yanı sıra haftalık olarak İzmir, Bursa, Kocaeli, Adana, Antalya, Diyarbakır’a 1’er sefer konulması halinde her gün 1 sefer daha eklenecek olması dolayısıyla Rize Artvin Havalimanından günlük 8 direkt uçuşun gidiş geliş olmak üzere ortalama yolcu sayısını 300 olarak ele alırsak günlük 2400, aylık 72 bin, yıllık 840 bin olmak üzere yurt dışı konulmayan seferlerle birlikte yılda 1 milyondan fazla Rize Artvin Havalimanı yolcusu Trabzon Havalimanını kullanmak zorunda bırakıldığından Trabzon Havalimanı’nın 2023 yılı yurt içi yolcu sayısı olan 2.696.608’den bu sayıyı düşersek Trabzon Havalimanı yolcu sayısı 1 milyon 700 binin altına düşer. Ordu ve Giresun’a da uygulanan sefer ambargoları dolayısıyla Ordu ve Giresun’dan Trabzon Havalimanı’na gitmek zorunda kalan yolcularla birlikte Gümüşhane ve Bayburt yolcularını da hesaba katarsak Trabzon’un kendi yurt içi yolcu sayısı 1,5 milyonun epeyce altında kalır.

Yurt dışı yolcusu ile birlikte yılda toplam 2 milyon yolcuyu bulmayan Trabzon Havalimanı, Trabzonlu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun tasarruf tedbirlerini bir kenara bırakın mevcut Trabzon Havalimanının yıllar boyu yolcu kapasitesini dolduramayacak olmasından ihtiyaç olmamasına rağmen denize dolgu yıllık 15 milyon yolcu kapasiteli havalimanı yaptırmak istiyor. Bu havalimanını yaptırabilmek için de Rize Artvin ile Ordu Giresun Havalimanlarına ihtiyaçları olan onlarca seferi vermeyerek Trabzon Havalimanı’nın yolcu sayısını yapay olarak artırmaya çalışıyor. İşte bu zihniyet Trabzon’a 15 milyon yolcu kapasiteli yeni bir havalimanı yaparak bölgedeki diğer havalimanlarını pasifize ederek 2 havalimanının kapatılmasını ve bölgedeki havayolu trafiğini tek elde toplayıp bölgenin Trabzon Havalimanını kullanmasını arzuluyor.

Günlük tek bir seferle ne olur derseniz o tek bir sefer size Rize Artvin Havalimanını da kapattırır, Ordu Giresun Havalimanını da kapattırır. Tek bir uçuşun yıllık 100 bin yolcuyu geçtiğini ve Rize’ye verilmeyen 8 seferle yıllık 800 binden fazla yurt içi yolcunu havalimanın olmasına rağmen Trabzon’a gönderirsen Trabzon da 15 milyon yolculu havalimanını denize yapar ve sana verilmeyen seferleri oraya yığar. Rize Artvin Havalimanı ne mi olur? 2 ayaklı sığırlar mandıra olarak kullanır artık!

UNUTMA! BUGÜN SANA SEFER VERMEYENLER 15 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ HAVALİMANINI YAPARSA ELİNDEKİ SEFERİNİ DE HAVALİMANINI DA ALACAKTIR SENDEN!

Kaynak:İBRAHİM KÖROĞLU

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum