Rize Baro Başkanı Av. Peçe: Rize Artvin Havalimanı Seferlerinin Sadece İki İl ile Sınırlı Tutulması Havalimanına Yapılacak En Büyük Düşmanlıktır
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 14 Mayıs’ta hizmete açılan Rize Artvin Havalimanı yoğun talebe ve bu talebi karşılayamamasına rağmen açılışından günümüze kadar İstanbul’a sınırlı sayıda, Ankara’ya ise akşam tek sefer uçuşu gerçekleştiriyor. Rize Artvin Havalimanı’na gerek bu iki ilden gerekse başta İzmir, Bursa, Antalya, Kocaeli, Adana gibi büyük şehirler ile Azerbaycan ve Arap ülkelerinden seferler konulmayarak Rize Artvin Havalimanı’nın işlevsizleştirilmek istenmesi kamuoyunca tepki toplamaya devam ediyor.
Rize Baro Başkanı Av. Ümit Peçe, Rize Artvin Havalimanı’nda yaşanan sefer eksiklikleri ile sorunların bir an önce giderilmesinin sağlanması ve vatandaşların yoğun talebini karşılayacak seferlerin açılması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, “Rize Artvin Havalimanında sadece iki il ile sefer sayılarının sınırlı tutulması havalimanına yapılacak en büyük düşmanlıktır, en büyük husumettir. Mutlaka sefer sayılarının ve sefer yapılan illerin artırılması gerekmektedir. İşlevsel, rantabl bir havalimanı istiyorsak mutlaka bunun sağlanması lazım. Bu kadar büyük bir projenin, bu kadar heyecan uyandıran bir projenin hemen başında bu tip olumsuzlukların sunulması havalimanının marka değerini ve imajını zedelemektedir. Mutlaka bu marka değerinin ve imajın düzeltilmesi gerekir.” diye konuştu.
Rize Artvin Havalimanı’nın açılmasının kendisini en çok heyecanlandıran yatırım olduğunu kaydeden Baro Başkanı Peçe, “Çok görkemli bir havalimanı açılışı yaptık. Rize için belki de beni en çok heyecanlandıran yatırım oldu. Bunun da ötesinde Rize’nin çok ciddi ihtiyacını gideren büyük bir hizmet. Bu nedenle beklentilerimiz çok yüksekti ve bu saatten sonra da bu beklentiler rahatlıkla karşılanabilecek bir beklenti olmasına rağmen sefer sayılarının eksikliği nedeniyle kamuoyunun sorduğu sorulara henüz bir cevap verilmiş değil. Bu noktada kamuoyunun mutlaka aydınlatılması gerekir. Bu kadar büyük bir yatırımın heba olması, atıl hale gelmesi, işlevsel olmayan bir hale gelmesi bizi, Rizeli’yi ve tüm Rizelileri üzdüğü gibi eminim ki bu havalimanını kullanan bütün vatandaşlarımızla Artvinli hemşehrilerimizi de üzmektedir. Günlerdir, haftalardır kamuoyunda bu yönde bir sürü haberler yapılıyor, bir sürü sorular soruluyor. Ancak nedense yetkililer tarafından özellikle rakamlarla, somut belgelerle, bilgilerle kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama yapılmıyor. Bu açıklamaların da kısa süre içerisinde yapılmasını ümit ediyoruz” dedi.
Sefer sayıları ile sefer yapılan il sayısının sınırlı tutulması ile birlikte başkent Ankara için sabah uçağının olmamasının büyük bir handikap olduğunu vurgulayan Baro Başkanı Peçe, “Mesela ben işim gereği sıklıkla Ankara’ya gitmekteyim. Rize Artvin Havalimanımız açılıncaya kadar Trabzon Havalimanı’nı kullanırdık. Sabah eğer işimiz çok çok erken değilse sabah uçağıyla gidip işimizi bitirdikten sonra akşam uçağıyla dönerdik. Çünkü böyle yapmak zorundayız, bir iş insanı için en önemli şey zaman yönetimidir. Uçağı sıklıkla kullanan iş insanlarının sayısı da çok fazla. Aynı gün içerisinde Ankara’ya gidip dönmek benim de iş insanlarının da işinin bir gereğidir. İşlerimizi yetiştirebilmek için bu bir gerekliliktir. Ancak Rize’deki uçuş tarifesi birçok insan için asla cazip değil. Havalimanını kullandırtmamak için açıkçası bütün şartlar olgunlaştırılmış. Bu kadar büyük bir yatırım nasıl ölü doğar? bunu burada yaşıyoruz. Bir saatlik bir iş için bile Ankara’ya giden bir yolcu en az bir akşam o şehre konaklamaya zorlanmaktadır. Bu, zaman konusunda da büyük bir israf, ekonomik anlamda da büyük bir israf. Zaten günümüz ekonomik şartlar gereği vatandaşlarımız daha fazla muhasebesini yapmak, hesabını kitabını daha fazla yapmak zorunda. Bir de bunun üzerine otel masrafı, bir günde bitirilecek işin ikinci güne sarkıtılması gibi tamamen plansızlıktan kaynaklı bir tablo ile karşı karşıyayız. Trabzon lobisi ya da bir başka yer lobisi beni ilgilendirmiyor. Böyle büyük bir yatırım yapılmış. Burası sayın Cumhurbaşkanımızın ili. Bu problemin bir an önce çözülmesi gerektiği düşüncesindeyim. Çözülmüyor ise de buna Trabzon lobisi diyerek genel bir kavram kullanılarak eleştirilmesi değil de bu işin başında kim var Ulaştırma ve Altyapı Bakanı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ve altındaki bürokratlar, kim ilgileniyorsa çıkıp sefer sayıları Trabzon’da şu kadardır, talep bu kadardır, biz bu talebe karşılık bu seferleri koymak durumunda kaldık. Veya bir seferi koyabilmek için ne kadar bir talep gerekiyor, bu talebe karşılık da ne kadar bir uçak tahsis edilmesi gerekiyor, bunu açıklamaları gerekiyor. Rize’de böyle bir yeterlilik sayısı yok mu, böyle bir talep yok mu, yoksa ne kadar bir talep var? Rakamsal olarak çıkıp teker teker bunların izah edilmesi, kamuoyunun aydınlatılması lazım. Eğer gerçekten böyle bir talep yoksa bunu bilmek Rizeli’nin hakkıdır. Varsa da bu hizmetin sunulması yine Rizeli’nin hakkıdır. En başında ise bu bilginin vatandaşla paylaşılması gerektiği bizim hakkımızdır. Bunun takipçisi olacağız. Bu noktada yetkililer tarafından vatandaşlarımıza yönelik aydınlatma borcu olduğu düşüncesindeyiz. Bu konuyu sürekli gündemde tutan, problemi çözme noktasında özel bir çaba sarfeden basın mensubu arkadaşlarımızı da tebrik ediyorum. Çünkü Rize’nin hassasiyetini bu noktada çok üst düzeyde takip edip kamuoyunu yönlendiriyor, bilgilendiriyorlar. Baromuz adına kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Baro Başkanı Av. Ümit Peçe, Rize Artvin Havalimanı seferlerinin sadece Ankara ve İstanbul ile sınırlı tutularak diğer illere sefer konulmasının geciktirilmesinin havalimanına yapılacak en büyük düşmanlık, en büyük husumet olduğunu belirtti. Rize ve Rizeliler’in sadece İstanbul ve Ankara ile bağlantılı olmadığını Türkiye’nin birçok ili ile ticari, ekonomik veya turizm amaçlı bağlantıları bulunduğunu kaydeden Peçe, sözlerini şöyle tamamladı: “Rize ve Rizeli sadece İstanbul ve Ankara ile bağlantılı değildir. Türkiye’nin birçok ili ile ticari, ekonomik veya turizm amaçlı bağlantısı vardır, iletişimi vardır. Birçok ilden veya yurt dışından birçok insanın da Rize ile Artvin ile bağlantısı vardır, bağlantı kurmak zorundadır birçok değişik gerekçe ile. Havalimanında sadece iki ile sefer sayılarının sınırlı tutulması da yine de bu havalimanına yapılacak en büyük düşmanlıktır, en büyük husumettir. Mutlaka sefer sayılarının ve sefer yapılan illerin artırılması gerekmektedir. İşlevsel ve rantabl bir havalimanı istiyorsak mutlaka bunun sağlanması lazım. Bu kadar büyük bir projenin, bu kadar heyecan uyandıran bir projenin hemen başında bu tip olumsuzlukların sunulması havalimanının imajını ve marka değerini zedelemektedir. Mutlaka bu imajın düzeltilmesi gerekir. Bu sürecin uzaması da bu imaja oldukça fazla zarar vermektedir. Bu noktada gecikmeksizin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da dahil ilgili tüm birimlerin bu açıklamalara cevap verip bu eksiklikleri gidermesi gerekmektedir.”